Yüksek verimli ders nasıl çalışılır?

gdeniz123

Hectopat
Katılım
29 Haziran 2014
Mesajlar
547
Yer
Bursa
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,
Lise 2. sınıfa gidiyorum. Bu sene Fizik olimpiyatlarına katılmak istiyorum. Başka Bilkent ve Tübitak'ın hazırladıkları olmak üzere. Zaten ileride de fizik ve akademisyen olmak istiyorum. Fizikte Modern Fizik kısmındaki şeylerin matematiksel denkliklerini bilmiyorum. Ancak mekanik hakkında biraz çalışmam var. Asıl mesele şu ki nasıl yüksek verimle çalışabileceğimi bilmiyorum. Genellikle akşam 2 saat sabah da 2 saat çalışırım okula gitmeden önce. Bu biraz işe yarıyor. Ancak çok verimli çalıştığıma inanmıyorum. Daha verimli nasıl çalışabilirim? Bir de ben palme, esen gibi kaynakları çözüyorum zor diye ama bunlar olimpiyat seviyesinde zor veya orta düzey kitaplar mı? Yoksa boşuna mı çözüyorum?
 
En verimli ders çalışma odaklanabildiğin veya dikkatini toplayıp adapte olabildiğin durumdur. Sen nasıl rahat ediyorsan öyle olur. Diğer kişilerin dediği gibi yok öyle otur yok şuraya bak falan bence yanlış. Sonuçta herkesin rahatı farklı :)
Benim için ders çalıştığım masam geniş olmalı ve masanın üstünde dikkat dağıtacak şeyler olmamalı. Müzik dinleyerek ders çalışmanında hiç bir zararı yok bence çalışırken sıkılmanı önler :D
 
Kendine ödül koymak epey yükseltir verimini. Ben yarıyıl tatilinde günde 100 soru çözüyordum ama karşılığında bütün gün PC oynuyordum.
 
Son düzenleme:
1 Saat Çalısırsan kendini ödüllendir 15 dk Oyun oyna Televizyon izle 2 Saat Çalış 30 Dk Televizyon izle Oyun Oyna. Gayet verimli olur yoksa sıkılırsın.
 
Sorun sıkılmak filan değil. Zaten işi zevk aldığım için yapıyorum. Sorular çok zor oluyor öyle ya 2 saat üzerinde düşünsem, kitapları karıştırsam bile çözemiyorum. O yüzden normal lise soruları çözmeye başladım. Aynen sizin dediğiniz gibi yapmaya özen gösteriyorum. 1-2 saat çalışıp arada dinlenmek. Bazen 45 dakikada bir dinleniyorum filan. Plan yapma işini defalarca denedim hiçbir sonuç alamadım. Plan yaptığımla kalıyorum. Onun yerine akşam yatmadan önce sabah ne yapacağımı veya okula gelirken yolda evde ne yapacağımı düşünmek işime daha fazla yarıyor gibi geliyor son zamanlarda. Bilmiyorum, sizce nasıl yapıyorum?
 
Kişiye göre değişiyor. Çevre koşulları benim için çok önemli. Çok parlak olmayan sarı ışık, bilgisayarın duvara vuran ışığı, sıcak, sessiz ve tek olduğumda çok verim alıyorum. Kendi sevdiğin çevreyi oluşturduktan sonra planlı gidersen zaten kralsın.

Fiziği hiç sevmiyorum çok iyi ama benlik değil, o derse lys için nasıl çalışacağımın hesabını yapıyorum.
 
Ne demek istediğinizi anladım. Aslında dediğiniz şey için yıllardır uğraşıyorum diyebilirim. Odamın düzenli ve temiz olmamasını istiyorum, öyle daha iyi verim alabileceğimi düşünüyorum, ancak her zaman temizliyorum ve düzenliyorum. Işığı filan da ayarlarım bundan sonra.

Bir de çalışma saatleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bizim hocalarımız sabah matematik-fizik-kimya giib derslere çalışmak daha iyi olur sizin için, daha iyi kavrarsınız diyor. Beyinin bir bölgesi sabahları çok aktif oluyormuş bu da bizim kolay öğrenmemizi sağlıyormuş dedi. Geç saatlerde tam tersiymiş. Ben de bunun üzerine erken kalkmaya özen göstermiştim birkaç haftadır. Sizce ne kadar doğrudur?
 
Ben gece kod yazmayı daha çok seviyorum, öğlen 11'den akşam 5'e kadarda ders çalışmak zevkli geliyor :D Bence genelleme yapmak yanlış olur, kişiden kişiye değişir. Kendi üzerinde denemen lazım, hangisinde kendini iyi hissediyorsan ona yönelmelisin. Öncelikle düzenli uykunu almalısın, kalkıp yüzünü yıkadığında oh be çok iyiyim bugün çok iyi geçecek diyebilmelisin. Konsantrasyonunu dağıtacak şeylerden uzak durmalısın, mesela haftada bir gün oyun oynuyorsan ve aklına geliyorsa bırak o oyunu veya işi. Kendini motive edecek hedeflerin olmalı, ne kadar büyük tutarsan o kadar iyidir. Aklına başka işler gelince, onların sana fayda etmeyeceğini ve vakit kaybı olduğunu hatırla. Ben yazılımcı olduğum için önümü planlamadığım zaman içim karanlıklaşıyor sanki :D Çabuk plan yapmalıyım diyorum. Ufak detayları hesap ediyorum. Karşıma çıkacak olası şeylere bakıyorum. Bunlar beni mutlu ediyor. Benim için plan, ışık, ses, ısı, havanın güneşli olması çok önemli şeyler. Sen çalışırken seni neyin mutlu ettiğini ve neyin mutsuz ettiğini bul.
Bence genel düşüncelere kapılma, kendine 3 gün ayır ve seni etkileyebilecek şeylerin listesini yap, nasıl bir insan olduğunu yaz, nelerin hoşuna gidip nelerin gitmediğini yaz ve mantıksal olarak sına, daha sevdiklerini arttırmayı ve kaybetmemeyi, sevmediklerini en az düzeye indirme yada yok etmeye çalış. Hani bir şey vardır, televizyon izlenmese bile açılır ve sesi kısıldıktan sonra öyle bırakılır. Açık olmadığında insan eksiklik hisseder :D Kişiden kişiye göre değişiyor her şey. Son anda aklıma geldi, ben bir şeye çalışırken uzun vakit ayırırım. 2 Saat bana az geliyor. Bir şeye çalışacaksam 5 6 saat o gün ona ayırmam lazım, Tabi vakitler uymayabilir. Beni rahatsız eden şeylerden biri de zor testi çözmeme rağmen 2x20 soruda 1 yanlış yada boş olunca moralim bozuluyor ve bu konuyu üniversite sınavında yapabilmek için tekrar geçmeliyim diyorum, üniversite sınavından daha kolay soru olduğu açık ama içime sindiremiyorum. Mesela Ygs'ye 1.5 yılım var. Matematik ygs, lys daha sonra fizik ygs, lys daha sonra kimya diye ilerleyeceğim. Yazın günde kaç saat ayıracağımı hesapladım. Fizik seviyorsun, akademisyen olmak istiyorsun. Bence fiziğin en sevdiğin dalının mühendisliğine yönel. Eğer iyi fiziğin varsa ki var olduğu belli ve iyi üniversite kazanmak için çalışacak vaktin var ve bu işleri düşünüyorsun. Elektronik, mekatronik, makine gibi birçok mühendislik fizik demek. Ona daha sonra karar verirsin :D Matematikte çalışmalarım sayesinde hem çabuk anlıyorum, ilerliyorum, unutmuyorum.
(Bende Bursa'da doğdum)
 
Imm, uzun yorumunuz için çok teşekkür ederim. Planlamayı ben de seviyorum ancak son zamanlarda gereksiz bir hareket olarak tanımladığım için bırakmaya çalışmıştım. Çünkü planladığım şeyleri yapamıyordum. Fiziksel ortamı ayarlayacağım kesinlikle. Bir de her zaman çalışma isteğini o andaki yaptığım işe nasıl verebilirim? Veya şöyle sorayım. Bazen duygusal olarak çalışmak istemiyor insan. O andaki düşüncelerin filan karmakarışık oluyor o zaman da fiziksel ortamın iyi olmasıdır, zamanın olmasıdır hiçbir şey işine yaramıyor. İçinde bulunduğumuz ruhsal duruma göre kendi çalışmalarımızı yönlendirebilir miyiz? Özellikle olumsuz durumlarla karşılaştığımızda kendimizi nasıl rahatlatabiliriz ders çalışmak için?

Bu arada fizik mühendisliği gibi meslekleri ben de düşündüm veya mühendislikleri. Belki iş imkanlarından dolayı filan dediniz ancak mühendisliklerin iş imkanları ve maaşları yüksek olmasına karşı benim manevi ihtiyaçlarımı karşılamayan meslekler malesef. Paradan çok bana verdiği zevki düşünüyorum diyebilirim.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı