Elden Ring zamlandı!

Benim psikolojik eşiğim 500 TL. Daha fazla tek kuruş çıkarmam. Office yerine LibreOffice kullanan biri olarak söylüyorum bunu.

Yapımcının da suçu yok bir şey diyemiyorum. Sadece az para > hiç para diye düşünüp ona göre fiyat belirlerlerse sevineceğim. Ne diyelim.
 
Yani halen ilk çıktığı gün gibi satıyor epey uzun sürecektir indirime girmesi fiyatı 1000 TL de olabilir şaşırmam bu ülke çığrından çıktı artık iflasa gidiyor.

1K bile olsa değer. Şu zamanda neredeyse hiçbir oyun 2K saat ve üstü zengin oynanış sunmuyor size.

DS1-2-3 bile hala cayır cayır satıyor.

Ama gelip "600₺ verilmez crack diye bir şey var ehe" diyen kişilere hiçbir saygım yok maalesef.

Yapımcının da suçu yok bir şey diyemiyorum. Sadece az para > hiç para diye düşünüp ona göre fiyat belirlerlerse sevineceğim. Ne diyelim.

Zaten senin mantık ya... Adamlar 60 dolara bize satmak yerine acımış ilk başta 27.83 dolara satmış sonra da 5.57 dolar zam yapmış 33.40 dolara satıyor siz ise herhalde 15 dolar falan istiyorsunuz satış fiyatını.

16.70 dolara pre-order yapıldığını da belirtmek gerek.

Adamlar daha ne kadar acısın bizlere?

Ama zaten daha uygun olmalı diyen sizler bu oyunun ucuza satıldığını bilmiyorsunuz.
 
Bu oyun metacriticte nasıl bu kadar övüldüyse. Vallahi 600 TL imkansız verilmez Max 200 TL'lik oyun bu.

Dostum öncelikle şunu söylemeliyim ki, soulsborne oyunları Türkiye'de pek yaygın olmayan veya son birkaç yılda yaygınlaşmaya başlamış bir oyun türüdür. Diğer hikayeli oyunlarla karşılaştırırsak, oyunculara, "şuraya git, şunu yap, bununla konuş geri gel, sonra git onu öldür" gibi görevler vermekten ziyade, seni, dünyayı keşfetmeye ve yolunu kendin bulmanı isteyen bir oyun türüdür. Türk oyuncu topluluğu bu tip oyunlara alışık olmadığı için (genelleme yapmıyorum, biz gibi soulsborne hastaları da çok), soulsborne oyunlarıyla karşılaşınca, oyunlara hep bir Hater'lık yapıyorlar.

Öncelikle bu oyuna "metacritic"te nasıl bu kadar övüldüyse demişsin. Bunu neye göre söyleyebiliyorsun? Oyunun önceki serilerinden herhangi birini oynayıp, hikayeleri hakkında fikrin var mı? Diyelim ki önceki serilerinden oynamadın.(oynamadıysan, zaten oyun hakkında otomatik olarak yorum yapma hakkına sahip değilsin, çünkü bu Dark Souls 3 oyununun bir nevi yeniden yaratılmış hali). Elden Ring'i bir şekilde oynadın mı? Sanmıyorum, oynasan da zaten ilk dakikalarda ne yapacağını bilmediğinden oyundan çıkarsın direkt. Peki bu sana "Max 200 TL'lik oyun bu" deme hakkını sunuyor mu? Sunuyor ise IQ'na saygı duyuyorum.
 
Bu dönemde 600 liraya oyun alınmaz. 9 tane 600 lira zaten asgari ücret yapıyor. Dolar, euro ile kıyaslayanlar, aslında sana ucuza veriyor diyenler baksın bakalım Almanya'da 1 kişi maaşıyla kaç tane Elden Ring alabiliyor.
 
Zaten senin mantık ya... Adamlar 60 dolara bize satmak yerine acımış ilk başta 27.83 dolara satmış sonra da 5.57 dolar zam yapmış 33.40 dolara satıyor siz ise herhalde 15 dolar falan istiyorsunuz satış fiyatını.

16.70 dolara pre-order yapıldığını da belirtmek gerek.

Adamlar daha ne kadar acısın bizlere?

Ama zaten daha uygun olmalı diyen sizler bu oyunun ucuza satıldığını bilmiyorsunuz.
Gözardı listemdeymişsin, neden olduğun daha bariz belli oluyor. Şirketlerin bize ''acıdığını'' tamamen yüce gönüllülüklerinden böyle bir şey yaptıklarını düşünen bir insana cevap dahi vermem ama istisna olsun bu. Sen markete girdiğinde et fiyatlarına bakıp, ''abi 20 euro bile değil çok ucuz'' mu diyorsun? Nasıl bir mantık bu?

Dolar üzerinden gelir elde etmiyorsan şu kadar dolar olmuş, o yüzden ucuz diye hesap yapmaya çalışma. Bu birincisi. Liseye giden çocuk biliyor şunu, oturup sana anlatmayayım. Bu mantıkla Avrupa'da da en ucuz benzini kullanan ülke biziz, zaten ucuz satılıyor o yüzden de ''benzin pahalı'' demememiz lazım. Şükredelim halimize.

Bir şeyin dünyaya göre daha ucuz oluşu, fiyatının bizim için karşılanabilir ya da ucuz olduğu sonucunu doğurmuyor. İki tane döviz exchange oran hesabı yapabiliyorsun diye tek bu bilgileri sen biliyorsun sanma yani.

Bu gereksiz özgüven, ''abi zaten ucuz'' demenin sırrı ne acaba bunu da merak ediyorum. Sen gibi fans explaining videolarından çıkma insanlara verdiğim fix örneği vereyim ama anlamamak için inat edersen yine anlamazsın, sıkıntı yok:

Kazakistan'da aylık 60 dolar asgari ücret kazanan bir insan için ''bölgesel fiyatlandırma'' ile 20 dolara satılan oyun ucuz mudur? Yoksa bu adamın oyun fiyatları biraz daha uygun olsun deme hakkı var mı? Ya da insanların benzin fiyatlarının pahalı olduğunu söylemesi caiz mi sana göre, iznin var mı buna? Yoksa dolar bazında hesap yapıp, ''ağbi çok ucuz...'' masalı mı anlatacaksın yine bana?
 
Şirketlerin bize "acıdığını" tamamen yüce gönüllülüklerinden böyle bir şey yaptıklarını düşünen bir insana cevap dahi vermem ama istisna olsun bu.

Öncelikle hocam şirketler bize bu oyunu 20 30 Euro/Dolardan vermek zorunda değildir. Bunun farkında olduğunuzu varsayıyor, devamında yazacaklarımı anlayacağınızı düşünerekten devam ediyorum.

Dolar üzerinden gelir elde etmiyorsan şu kadar dolar olmuş, o yüzden ucuz diye hesap yapmaya çalışma.

Hiç yabancı arkadaşın var mı bilmiyorum. Şu cümlelerini kurduğuna göre o yönlere pek açıldığını zannetmemekteyim. Alman ve İngiliz arkadaşlarımla sohbet ederken konu yeni çıkan oyunlara gelmişti. Ve ben oyunları aldığım fiyatı söyledim. Arkadaşlarımın kurduğu cümle " vaay, sen bize göre çok cüzi bir rakama oyunu alıyorsun". Ama açmadıkları parantez, benim 600TL için kaç gün çalışmam gerektiği. Her neyse, sonuç olarak şöyle de düşünebilirsin. Senin ülkendeki bir yapımcı bir oyun geliştiriyor, dünyada tutuyor. Sen o oyunu (senin para biriminin değeriyle söylüyorum) 600TL'ye alıyorsun, ama Avrupa'da başka ülkeler senin para birimine göre 200-300TL fiyatlandırmadan alıyor. Ve sen halinden memnunsun. Anlıyorum abim.

Bir şeyin dünyaya göre daha ucuz oluşu, fiyatının bizim için karşılanabilir ya da ucuz olduğu sonucunu doğurmuyor.

Hiçbir şirket, kendi vatandaşlarına 60€'dan sattığı oyunu sana 20-30€'dan vermek zorunda değil. Fiyat senin için karşılanabilir miktarda zaten. (şöyle bir parantez açayım, ben 600TL olmasından memnun değilim. Keşke ülkemiz şartları daha iyi olsaydı da 150-200 TL civarına alabilseydik, ama 20-30€'ya o oyunu alabiliyorsan, oturup şükretmeyi öğreniceksin. Liseye giden çocuk bile bu hesabı yapabilir, oturup sana anlatmayayım :)

Yoksa bu adamın oyun fiyatları biraz daha uygun olsun deme hakkı var mı?

Tabii ki hakkı vardır. Kimse hakkı yoktur diyemez. Hepimiz bunu demek zorundayız. Hiç kimse 600TL'ye oyun almak zorunda değildir. Fakat camianın anlamadığı olay şu. Abicim bak, gerçekten zor değil azıcık mantığınızı çalıştırırsanız hemen anlacaksınız. Sen bir Alman'sın, 60€'ya yepyeni bir oyun alıyorsun değil mi? Ama ben de Türkiye'deyim, ekonominin hali belli, durumu belli. 60€'luk oyun, bölgesel fiyatlandırma sebebiyle 20-30€ ya tekabül ediyor. Bereket versin, bölgesel indirim uygulamışlar bize de almak mı düşer demek mi, yoksa hala neden 600TL diye sorgulamak mı?

Ayrıca sorgulayacaksanız, burada şirketlerin neden bu fiyatlandırmayı bize uyguladığını değil,

Aslında sana ucuza veriyor diyenler baksın bakalım Almanya'da 1 kişi maaşıyla kaç tane Elden Ring alabiliyor.

Bu arkadaşın anlatmaya çalıştığı gibi, bir alman eylül ayı itibaren, ''saatlik'' 12€ maaş alacakken. Sen neden ''günlük'' 11.71€ asgari ücret aldığını sorgularsan, bu konuşmaları bir 3-4 yıl sonra yapmak zorunda kalmayız güzel kardeşim.
 
İlk çıktığında PS5 için 900 küsür liraya alan ben.

1660049796362.png
 
Bu dönemde 600 liraya oyun alınmaz. 9 tane 600 lira zaten asgari ücret yapıyor. Dolar, euro ile kıyaslayanlar, aslında sana ucuza veriyor diyenler baksın bakalım Almanya'da 1 kişi maaşıyla kaç tane Elden Ring alabiliyor.

Almanya ile karşılaştırmak mantıksız ama bir karşılaştıralım isterseniz.

Almanya'da 60€ olduğunu belirtelim ve hesaba başlayalım.

Almanya'da yaşayan Hans asgari ücret olarak güncelde 1584€ yani 29.071, 37₺ bir para kazanmaktadır. Kazandığı 1584€'nun 1560€'su ile 26 adet Elden Ring veya 60€'luk oyun satın alabilir. Ancak şayet bu birey Türkiye'ye gelip satın almak isterse bu oyunu 28.800₺'ye toplamda 48 adet satın alabilir.

Türkiye'de yaşayan Hasan ise 5500₺ asgari ücret alıyor. Bu da 299, 68€'ya eş değer. 299, 68€'ya hadi 0, 32€ eklesin 300€'ya 5 tane Elden Ring satın alabilir veya 60€'luk oyun ama biz bu paraya dediğiniz gibi 9 adet Elden Ring veya 600₺ değerindeki oyunu satın alabilir.

Biraz daha uygun demeye hakkı var

Şimdi evet günümüze bakarsak pahalı ancak ben burada ülkeye değil Global'e bakıyorum çünkü arkadaşlar diyorlar ki bölgesel fiyatlandırma olsun fiyat düşsün. Ben de diyorum ki zaten var ve bu oyunun fiyatı düşük. Adamlar isteseler bu oyunu hiçbir fiyatlandırma olmadan 1100₺'ye satabilir.
Bakın kendiniz gördünüz bir alman 300€ ile 5 adet bu 300€ ile ülkemizden 9 adet satın alabiliyor. Bakınca sizce bu oyunun fiyatı pahalı mı oluyor? (ülke şartlarında pahalı ben genel olarak bakın diyorum.)

Almanya'da kaç tane alıyorlar demene sonuna kadar katılıyorum ama burada sorunu şirkette değil Almanyada saatlik aldığın ücreti sana burada günde verende arayacaksın.

Göz ardı listemdeymişsin, neden olduğun daha bariz belli oluyor.

Demek ki daha önce de sana bu şekilde cevap vermişim ve seni itire etmişim.

Şirketlerin bize "acıdığını" tamamen yüce gönüllülüklerinden böyle bir şey yaptıklarını düşünen bir insana cevap dahi vermem ama istisna olsun bu.

Dediğim gibi demek ki irite etmiş bu yazdığım ki cevap verme ihtiyacı duymuşsun. Hadi istisnan olsun.

Adamlar istese bunu 60€'dan verir 1100₺ fiyatı olur.

Dolar üzerinden gelir elde etmiyorsan şu kadar dolar olmuş, o yüzden ucuz diye hesap yapmaya çalışma.

Daha önce yabancılarla konuştuğunu pek sanmıyorum ama neyse. Herhangi bir yabancı ile bu konuşmayı yaparsan ve aldığın oyunun fiyatını söylersen adamlar otomatik olarak sana "sen çok ucuza alıyorsun bu oyunu" diyecektir onlar için senin ne kadar aldığın veya ne kadar çalıştığının önemi yok çünkü bu oyun onlar için yarı fiyatı.

Global'e bakıyoruz zaten Global'e baktığımızda bölgesel fiyatlandırma ve oyunun uygunluğunu göreceksin. Bunun değil lise ortaokula giden bir çocuk bile farkındadır hadi farkında değilse anlatsan bile anlayacak kapasitededir. Ancak maalesef ülkemizde anlayamayan birçok insan var maalesef.

Bir şeyin dünyaya göre daha ucuz oluşu, fiyatının bizim için karşılanabilir ya da ucuz olduğu sonucunu doğurmuyor. İki tane döviz exchange oran hesabı yapabiliyorsun diye tek bu bilgileri sen biliyorsun sanma yani.

Ben burada bizim için karşılanabilir olduğundan bahsetmedim senin dediğin " sadece az para > hiç para diye düşünüp ona göre fiyat belirlerlerse sevineceğim." lafına karşılık verdim. Zaten adamlar sadece az parayı hiç paraya tercih ediyor ama sen daha bunu anlayamamışsın.

Bu gereksiz öz güven, "abi zaten ucuz" demenin sırrı ne acaba bunu da merak ediyorum. Sen gibi fans explaining videolarından çıkma insanlara verdiğim fix örneği vereyim ama anlamamak için inat edersen yine anlamazsın, sıkıntı yok:

Bende senin insanları yargılama özgüvenine nereden sahip olduğunu sorguladım ama bazı insanları sorgulamamak gerek malum sorgulanabilecek yanları bulunmuyor.

Kazakistan'da aylık 60 dolar asgari ücret kazanan bir insan için "bölgesel fiyatlandırma" ile 20 dolara satılan oyun ucuz mudur? Yoksa bu adamın oyun fiyatları biraz daha uygun olsun deme hakkı var mı? Ya da insanların benzin fiyatlarının pahalı olduğunu söylemesi caiz mi sana göre, iznin var mı buna? Yoksa dolar bazında hesap yapıp, "abi çok ucuz..." masalı mı anlatacaksın yine bana?

60 dolar verilen ülkede bölgesel fiyatlandırma ile 20 dolara satılan bir oyun Global'de ucuzdur. Ama ülke içi pahalılığı onlara 60 dolar veren ülkeden devlette aramak gerekir neden şirket gelip "bize 5 dolara vermiyor ehe" demekte değil.

Ülken sana düşük ücret veriyor otomatik olarak sende fiyatlara pahalı diyorsun. En yukarıda ülken sana 300 değil de 1600€ verse sen bu fiyatlandırma ile diğer ülkelerden çok daha fazla çok daha uyguna alacaksın ve o zaman da diğer ülkelerde yaşan insanlar sana neden bu kadar uyguna alıyorlar.

Adamın zaten uygun olsun deme hakkı var ancak yarı fiyatı ile sende ise bundan sonrası şirketen çıkmıştır adamlar ne kadar bölgesel fiyatlandırma yapabilir. Sana daha fazla ücret verseler bu ürün senin için daha da uygun olacak mıdır olacaktır. senin normalde iki katına alacağın şeyi sana yarısına veriyor daha da fiyatı çok demenin mantığı ne hala anlamış değilim. Daha uygun olsa güzel olurdu evet ama daha fazla ücret alsak daha güzel olurdu bunu bi otur düşün derim.

Benim saatlerden beri global bir hesap yapmama rağmen yine gelip bana "ya fiyatlar çok pahalı abi ya şirketler fiyatı düşürmeli" demeye devammı edeceksin yoksa bölgesel fiyatlandırmaya dünya çağında mı bakacaksın?

Bak basit mantık Kazakistan da 60 dolar ve bizde 30 dolar oyun adamlarda 10 dolar sen demiyecek misin onlarda daha uygun nasıl olsa. Aynı mantık ülke içinde pahalı olması Global'de uygun olduğu anlamına gelmiyor.

Biz istemiyoruz sanki bu oyunu 150-200'e satın alabilmek. Fiyat yüksekliğini size saatte 150-180 değil de günde verenlede arayın şirketlerin fiyat politikasında değil.

Zaten sorunu size ücret ödeyende değil de şirketlerde ararsanız bu fiyatlar mütehak sizlere.

Ki zaten oyunu almıyoruz genel olarak crack indirip oynuyoruz ki burada bakacağımız 10 kişiden 7-8 kişisinde ya bilgisayarında 5-6 crack oyun vardır ya da oynadığı çoğu oyunu crack oynamıştır buna ben de dahil olmak üzere.

Ki bu oyunu da zaten çoğu kişi almayacağından ve crack oynayacağından çok pahalı demeye de gerek yok bence.

Zaten bu tartışmanın sebebi de burada başlıyor sorunun aldığımız ücretlerde aranmayıp şirketlerin fiyatlandırmasında aramak.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı