Felsefe öldü mü?

Felsefe hayattır ölmez. Felsefe insan olabilmektir çünkü insan olmak düşünmek ve sorgulamayı ortaya çıkarır. Eğer felsefe ölürse insanın dağda otlayan inekten farkı olmaz.
 
Atalarımız; bilgiye, iyi ideasına, hakikata ulaşmak için aklı kullanmışlar. Zamanında bilgiye akıl ile ulaşmaya çalışmışız fakat insanlar için artık doğru bilgiye ulaşma aracı bilimdir, deneylerdir, gözlemlerdir.

Deney ve gözlem, akıldan üstündür. Deneysel şekillerde bilgiye ulaştığımız bu çağda felsefe tabii ki önemini kaybetmiştir. Şöyle bir şey de vardır ki şu anda deneysel veri elde edemediğimiz konularda (yaratıcı, tanrı) felsefe hâlâ önemini korur. Bunun haricinde tabii ki etik gibi konular deneysel sonuçlar elde edemediğimiz şeyler oldukları için bu tür konularda felsefeye başvurmaya devam edeceğiz.
 
Bugünlerde bir arkadaşımdan aldığım felsefeye artık ne gerek var zaten bilim gerekli gerçekleri ortaya koyuyor demesiyle aklıma takıldı, hayat nasıl yaşanmalıdır, anlamı nedir gibi sorulara bilim tarafından verilebilecek cevapların kümesini düşündüğümzde bu düşünce etkinliğinin devam etmesi gerektiği görüşündeyim fakat arkadaşım stephen Hawking'in bir konuşmasındaki felsefe öldü cümlesini referans alaraktan sorduğu için arkadaşıma karşı sağlam bir argüman sunamadım. Sizler bu soru hakkında ne düşünüyorsunuz?
Konuşmanın linki:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Her zaman bilimin cevaplayamadığı sorular olacak onları felsefe ile cevaplayacak insanlar.
 
Felsefe ölmedi ama bundan sonraki tek gerçek işlevi yeni soruları sormak olabilir. Yeni soru üretmenin sonu gelmeyeceği için felsefe ölmez.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı