Felsefe öldü mü?

Hawking sadece "felsefe öldü mü?" sorusuyla çıkmamış ki. Önce örnek sorulardan bahsetmiş ki onlar da;

"Kendimizi içinde bulduğumuz dünyayı nasıl anlayabiliriz? Evren nasıl davranır? Gerçekliğin doğası nedir? Bütün bunlar nereden geldi? Evrenin bir yaratıcıya ihtiyacı var mıydı? "

Sonrasında da;

"Geleneksel olarak bunlar felsefenin sorularıdır, ancak felsefe öldü. Felsefe; bilimdeki, özellikle fizikteki modern gelişmelere ayak uyduramadı. Bilim adamları, bilgi arayışımızda keşif meşalesinin taşıyıcıları oldular."

Bu şekilde bakıldığında kısmen kabul edilebilir bir ifade ki kendi kocaman tabiatları ile küçücük felsefe hakkında hüküm verenlere rastlanabilmektedir.

Karşı çıkılabilecek kısım ise insanın kendine has olan, subjektif kavramlar; fiziksel ya da matematiksel olarak objektif hale döndürülebilir mi? Bu konu, Hawking'in tarif ettiği bilimin işi mi? Ya da evrensel yasalar hakkında bir kabul oluşturulduğunda, kişisel yasalar da buna tabi olacak mı? Ya da matematiksel veya fiziksel yasalara biat eden bir insanın, ahlaki durumunu ölçebilecek bir yasa sadece fizik ile yapılabilir ya da açıklanabilir mi? Bilimin böyle bir derdi var mı? Olduğunu pek de zannetmiyorum. O zaman, neden senin şu andaki halde olmanı sağlayan külliyatı ve hareketi öldürmeye çalışıyorsun?
 
Son düzenleme:
Felsefe ne boş bir şey.
Varlığını sorgulayınca niye buna felsefe deriz ki bence baştan sona boş kelimeleri kafamıza yüklüyoruz.
Dur tahmin edeyim, lisede felsefe derslerinden nefret ettiğin için bu cümleyi kurdun. Çünkü boş kelimeleri kafana yüklemekle felsefenin hiçbir bağlantısı yok, bu cümleyi kurdurabilecek tek şey Türkiye'nin eğitim sistemidir.
 
Sosyal bilimler genel olarak insanliga fen bilimleri kadar fayda sunamaz.

Subjektif, tekrarlanmasi zor ve uygulanamaz paper coplugudur modern sosyal bilimler.

Dil bilimciler, psikoloji calisanlar vs gibi onemli katki yapanlari tenzih ediyorum. Katki yok degil, sadece fen kadar dramatik degil.

Bugun lityum pil omrunu 3 katina cikaran kimyasal gelistirsen seneye telefonunu haftada bir sarj eder hale gelirsin. Applicable, publishable sonuc budur. Bugun kapitalizmi yerden yere vuran makalen yayimlansa 10 sene sonra degisen bir sey olmaz. Zaten sosyal bilimlerde tezlerin yuzde 80 inin danismanlar disinda okunmadigini dusunuyorum.
 
Bugünlerde bir arkadaşımdan aldığım felsefeye artık ne gerek var zaten bilim gerekli gerçekleri ortaya koyuyor demesiyle aklıma takıldı, hayat nasıl yaşanmalıdır, anlamı nedir gibi sorulara bilim tarafından verilebilecek cevapların kümesini düşündüğümzde bu düşünce etkinliğinin devam etmesi gerektiği görüşündeyim fakat arkadaşım Stephen Hawking’in bir konuşmasındaki felsefe öldü cümlesini referans alaraktan sorduğu için arkadaşıma karşı sağlam bir argüman sunamadım. Sizler bu soru hakkında ne düşünüyorsunuz?
Konuşmanın linki:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Felsefe ölmez çünkü felsefe yapmak kendi başına sorgulamak ve bilgiye ulaşma isteğidir. Bu sorduğun soru üzerine düşünürken bile felsefe yaparız. Bu yüzden aslında felsefenin tanımından yola çıkarsanız Felsefe yapmayan insan cahil bir insandır çünkü ne sorgular ne de bilgiye ulaşmak için bir çaba gösterir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı