Türkiye'deki otobanlarda hız sınırı yok mu?

Techno34

Decipat
Katılım
29 Ocak 2022
Mesajlar
1.320
Makaleler
4
Çözümler
1
İnternette videolar görüyorum. Millet otobanda 260-270'le gidiyor. Birbirleri ile yarışıyorlar. Bu otobanlarda hız sınırı var diye biliyorum ancak bizim sürücüler dikkate almadan gaza basıyor. Bu kadar hızlı gitmenin bir cezası yok mu? Otoban diye tolerans mı var?
 
Normalde 120 Km/h hız sınırı var otobanlarda, bazı otobanlarda ise 130 ve 140 Km/h şeklinde istisnalar var. Ancak otobanlarda kamera yok denecek kadar az, kamera olan yerler ise genellikle tünel veya kavşak gibi araç yoğunluğunun olduğu yerler ve oralarda da kimse hız yapmıyor zaten. O nedenle resmiyette ve hukuken hız sınırı var ancak fiilen yok.

Kaldı ki bence otobanlar o kadar yavaş gitmeye elverişli yollar değiller. Çoğu otoban kilometrelerce uzunlukta ve dümdüz. Öyle bir yolda sol şeritte 120 ile gitseniz arkanızdan ana avrat söverler emin olun. Yavaş gitmek isteyen sağ ve orta şeritten gidiyor zaten. Kullandığınız araba 200 km/h hızda güvenli ve stabil şekilde seyir edebiliyorsa neden daha yavaş gidesiniz ki?

Bir de bunlara ek olarak, aslında otoban diye tabir ettiğimiz şey Almanya kökenli bir kavram (Autobahn). Ve Almanya'daki otobanlarda hız sınırı mevcut değil. Almanya'ya her gittiğimde görüyorum sol şeritten 300 le geçen Audi RS6'lar çok yaygındır orada. Ama sıkıntı şu, o araba o hıza çıkmak için üretilmiş ve alman otobanlarında hız kaynaklı kaza neredeyse yok gibi bir şey, doğal olarak bu da alım gücüyle alakalı bir durum. Orada yaşayan insanlar bu tarz arabalara kolayca erişebiliyor, bizim insanımız da altında 2006 model modifiyeli BMW ile aynı hıza çıkmaya çalışıyor, sonra kontrolü kaybedip kaza yapıyor.

İronik şekilde zaten trafik kazalarının hepsi yüksek hızla gidilmesi nedeniyle değil, yüksek hızla giderken aniden durulması sebebiyle ortaya çıkıyor.
 
Son düzenleme:
Cezası var.
Yanılmıyorsam, 120+%10 hız sınırı vardı, artık 140+%10.
Dediğiniz videolar muhtemelen özel, ücretli otobanlarda çekiliyor.
Zira neredeyse hiçbirisinde adamakıllı kamera yok.

Evet hocam gişeye para verip öyle giriyorlar. Sanırım özel gişelerde hız sınırı yok.
 

Geri
Yukarı