Evinizdeymişsiniz gibi hissettiren GNU/Linux dağıtımı

Dual boot olarak mı kullanıyorsunuz? Kali'yi günlük kullanım için uygun görmüyorum.

Aslında hayır tripleboot kullanıyorum Windows 7, Linux Mint ve Kali Linux.

Günlük kullanım için Xfce Mint kullanıyorum Kali ise etik hackerlik için Windows 7 ise oyun oynamak ve Windows gereken işler için.

Bu işletim sistemleri arasında geçiş yapmak için Kali'nin GRUB menüsünü kullanıyorum, özelleştirmeden bile gayet şık bir arayüzü var.
 
Hani bir süreliğine bir dağıtımı denemek ister ve ana dağıtımımızdan ayrılırız, bir süre sonra dönünce "oh bee sonunda evimdeyim." diyebiliriz. Sizin için öyle bir dağıtım var mı yoksa dağıtımdan dağıtıma atlamaya devam ediyor musunuz?

Ben bunun için geçen sürecimi anlatacağım. En başta Debian ve Ubuntu tabanlı dağıtımlarla başlamıştım. Bana fazlasıyla basit gelmişti. Windows'tan daha basit gelmişti ama anlamadığım şekilde hep bir şeyler eksik gibiydi. Uzun süre KDE Neon kullandıktan sonra Fedora kullanmak istemiştim ama Xfce'de bile 1200 MB RAM harcadığını görünce direkt soğumuştum. Solus Budgie denediğimde budgie masaüstü bende sorunlu çalışmıştı bu nedenle Solus'ta da kalasım gelmemişti. Tabii Solus'ta birkaç ay önceki sıkıntılar olmasaydı benim "evim" dediğim dağıtım solus olabilirdi. Aldığım en harika plasma deneyimini Solus'ta almıştım.

Manjaro ile Arch dünyasına adımımı attığımda çok daha rahat ettim. Aldığm en iyi GNOME deneyimiydi. Pamac çok güzel gelmişti o dönemler. Yine de alışkanlıktan dolayı terminalden kuruluma devam ediyordum. Bir süre sonra saf Arch'a atılmak isteyip Wiki'den bakarak kurmuştum. Güzel bir deneyimdi ancak zor olan kısım kurmak değil kendime uygun yapılandırmalar hazırlamaktı. Sonuçta önümde kolaylık amaçlı önceden hazırlanmış tonla yazılım yoktu bu sefer.

Defalarca kez format ata ata denedim. Benim kalıcı olarak kullanacağım, gözüme hoş gelen ve aynı zamanda performanslı çalışan bir masaüstü istiyordum. Bir süre sonra pencere yöneticileri ile tanıştım. Forumda @Kernelginar hocamın bspwm rehberi vardı. İlk çabalamalarımda elim ayağıma dolanmıştı. Defalarca kez vazgeçmeyi düşünmüştüm. Sonra i3 kullanmaya başladım ve ek olarak fazla şey kurmamıştım yalnızca panel, uygulama menüsü kurmuştum. Sonrasında ArchCraft dağıtımı ile tanışmıştım. Birçok pencere yöneticisini önceden yapılandırılmış hâlde sunuyordu. 1-2 ay gibi bir süre kullandım ancak güzel görünüme sahip olmasına rağmen zevk alamadım. Ben beni zorlayacak bir sistem istiyor olduğumu o zaman anladım. Yeniden Arch kurup ardından başkalarının Config dosyalarını okuyup anlamaya çalışarak Config yazmaya çabaladım. i3, Openbox en sevdiklerim olmuştu ancak hiçbir zaman hâyâlimdeki görünümü yapamamıştım. Baktığım Config'lerde çok fazla uygulama vardı. Config okuyarak değil de sıfırdan kurup nasıl yapacağımla ilgili videolara bakarak yapayım demiştim. Böylece incelediğim Config'lerde ne işe yaradığını bilmediğim şeyler olmayacaktı. Hâlâ öğrenmem gereken şeyler olduğuna inanıyorum.

Bana tüm bunları yapabilmemi sağlayan, minimal bir kurulum sağlayan Arch Linux'u seviyorum. Güzel bir işlemcim olsaydı Gentoo kullanmak isterdim ancak AUR'la uygulama derlerken bile sıkıntı çıkaran bir bilgisayara sahibim. Gentoo bir kez kurdum ancak kurulum süreci uzun sürdüğü için TTY ekranına girdiğimden sonrasında devam edesim gelmedi ve format attım. Şu an bana evimdeymişim gibi hissettiren dağıtım Arch Linux. Bir gün güzel bir sisteme sahip olursam yeni evimin Gentoo olacağına inanıyorum. :)

Size evinizdeymiş gibi hissettiren GNU/Linux dağıtımı hangisi?
Benim için Gentoo.
 
Benim için Gentoo.
Umarım bir gün bunu ben de diyebilirim.

Dağıtımdan ziyade DE diyelim.. xfce masaüstü dönüp dolaşıp döndüğüm masaüstü yöneticisi..
ilk deneyimim mint idi, ama çapayı endavouros'a attım
Ben hiç ısınamıyorum ama endeavour os'un xfce özelleştirmesi cidden çok hoş.
 
Son düzenleme:
Evim demeyeyim şurda 2-3 haftadır Linux kullanıyorum ancak şuana kadar denediklerim arasında EndeavourOS-i3wm ondan öncede Mint XFCE çok rahat hissettirmişti bana ama bir problem çıkmazsa EOS kullanmaya devam etmek istiyorum.
 
Evim demeyeyim şurda 2-3 haftadır Linux kullanıyorum ancak şuana kadar denediklerim arasında EndeavourOS-i3wm ondan öncede Mint XFCE çok rahat hissettirmişti bana ama bir problem çıkmazsa EOS kullanmaya devam etmek istiyorum.
Endeavour OS saf Arch'a yakın bir deneyim sunuyor. BSPWM sürümünü öneririm hocam. Teması çok hoşuma gitmişti.
 

Geri
Yukarı