Dağıtım önerisi

Rona

Megapat
Katılım
12 Ekim 2020
Mesajlar
8.233
Makaleler
5
Çözümler
256
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 1 yıldır Arch ve Arch tabanlı dağıtımlar kullanan birisiyim ama artık rolling release olmayan bir dağıtıma geçmek istiyorum.

Nixos var aklımda ama hakkında pek bilgim yok. Geçen gün sanal makine üzerinde test ettim. İyi gibiydi ama tahminimce sanal makineden kaynaklı olarak paketleri kurmak biraz uzun sürüyordu. Boot süreleri ise sanal makine için bile gayet iyiydi. 80k paket bulunduran Repo'su da halihazırda pek AUR kullanmayan ben için fazlasıyla yeter gibi ama normal Linux dağıtımlarından farklı çalıştığı için geleneksel dağıtımlarda iş yapan bazı çözümler işe yaramaz gibi geliyor. Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.

Onun haricinde şu an aklıma pek bir dağıtım gelmiyor. Varsa aklınızda bir dağıtım önerirseniz sevinirim. Rolling-release ama stabil olur dediğiniz bir dağıtım varsa ona da bakmak isterim.
 
Pisi Linux önerebilirim.
 
Hocam Rhino Linux öneririm. Root dizinine erişim izni vermeyen immutable bir dağıtım. Ubuntu tabanlı ancak rolling release sürümlerle ilerliyor. Güzel bir xfce özelleştirmesine sahip. Paket yöneticisi olarak Rhino pkg kullanıyor. Kullandığı depolar arasında ubuntu'nun aur'u sayılan bir depo da var. AUR kadar dolu bir depo olmasa da işe yarar paketler var. Ben daha bu hafta denedim ve çok hoşuma gitti. Bugün yeni ssd'm geliyor kargoyla. Geldiğinde ben de Rhino Linux kurmayı ve kalıcı olarak kullanmayı planlıyorum.

Kurulum sırasında flatpak, snap ve pacstall'ı aktifleştirmeyi veya kapatmayı seçebiliyorsunuz. Bu yönden diğer immutable dağıtımlara kıyasla (distrobox kullananlar hariç) daha fazla paket bulunduruyor.
 
NixOS guzeldir, konfigurasyonu zordur. Performans istiyorsanız pek iyi bir secim olmayabilir, symlink ve servisler biraz fazla. Ancak sırf paket yoneticisi icin bile gecilebilir.

Chakra Linux gelistirilmeye devam etseydi mukemmel bir secimdi. Ancak gelistirilmesi durduruldu. Nix kurmam diyorsaniz Fedora gayet iyi, en azindan Ubuntu'dan.
 
Void, NixOS ve Nutyx. Her üçü de bağımsız tabandır. Void ve Nutyx rollingdir.

NixOS : Kendine has yapısı ile cezbeder. Çok güçlü bir dağıtımdır. Systemd kullanır.

Void : Runit kullanır. Desteklediği paket sayısı az değildir ama özgür yazılım odaklıdır. Discord gibi paketler uğraştırabilir. Dayanıklı olduğu sıkça belirtilir. xdeb ve v.b araçları Void'de kullanmayın.

NuTyX : İki kişi tarafından geliştirilen çoklu init(systemd, runit) kullanır. Yuvarlanan sürümdür. Paket sayısı azdır. Wayland WM'leri yoktur ama mybld(bildiğim kadarıyla NuTyX'e özgü bir compile aracı) wl-roots mevcut.
 
@onderalpk11 @Cruslan @tempestian @EldrithcWraith @Dengesiz Kokarca teşekkür ederim hocam önerileriniz için.

Pisi Linux KDE varsayılan geldiği için pek tercih etmek istemiyorum. Evet elle kendimi kurabiliyoruz ama hazır GNOME gelen distrolar daha iyi olur.

Debian nedense çok hantal hissetiriyor. Boot süreleri nasıl bilmiyorum ama.

Ubuntu ve rhino için de düşüncem benzer ama dediğim gibi boot süreleri daha önemli benim için. Eğer SATA SSD üzerinde toplam 17-20 sn aralığında bir boot süresi sunuyorsa şans vermek isterim.

Fedora kullandım daha önce 30+ saniye boot süresi sunuyordu. O yüzden pek ilgimi çekmiyor. Eğer yeni sürümlerde düzelmişse gene bir şans vermek isterim.

Void ve nutyx istediğim şeyi sunmuyorlar gibi hocam. Evet güzel projeler ama ben Systemd'den fazlasıyla memnunum. Hatta GRUB yerine systemd-boot kullanıyorum.

Nixos sanal makinede sunduğu performansla kafamı bayağı karıştırdı diyebilirim. İyi bir boot süresi sunuyordu ama paket yöneticisi çok ama çok ağır çalışıyordu. Tabii sanal makinede denediğimden olabilir bu durum.
 
Ubuntu ve rhino için de düşüncem benzer ama dediğim gibi boot süreleri daha önemli benim için. Eğer SATA SSD üzerinde toplam 17-20 sn aralığında bir boot süresi sunuyorsa şans vermek isterim.
Sata HDD üzerinde yaklaşık 15 saniye boot süresi sunuyor. Fazla hafif. Zamanla ağırlaşır mı bilmiyorum çünkü şu an beta 5 sürümünde. Hâlâ betadan çıkmadı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı