Linux dağıtım önerisi

Denzzz

Femtopat
Katılım
13 Temmuz 2023
Mesajlar
70
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yaklaşık 1 haftadır dualboot olarak Mint kullanıyorum. Kullandığım Mint bozuldu ve tekrar kurmayı düşünüyorum. Ne kursam iyi olur tekrar Mint kurmalı mıyım?
 
Bence yeni dağıtımlar tanıman iyi olur. Mint'ten çok uzaklaşmadan Ubuntu'ya bakmanı tavsiye ederim. Sistemin iyiyse yine Ubuntu tabanlı olan KDE Neon. Bunlar hepsi aynı tabanlı dağıtımlar olduğundan Mint'te öğrendiğin şeyi diğerlerinde de uygulayabilirsin.
 
Tecrübeli bir kullanıcı olsaydın Void Linux veya Devuan önerirdim, Ama Linux Mint kullanıyor isen sana şu dağıtımları önerebilirim:

Debian tabanlı:

Saf Debian (bilgisayarın kötü ise Lxde veya Xfce masaüstü ortamı ile tavsiye ederim.)

Bodhi Linux (Düşük sistemler için çok iyidir, kullanımı kolaydır.)

Anti X (Düşük sistemler için aşırı iyidir, kullanımı zordur.)

xubuntu core (veya ubuntu mate / ubuntu mate core)

Peppermint Os Debian Based (içerisinde biraz bloatware bulunabilir ama kullanıcı dostu ve düşük sistem gereksinimi gerektirir.)

Kubuntu (kullanıcı dostu) veya Kde Neon (Minimalist ve Stabil) veya Kubuntu core (Daha da minimalist)

Lubuntu 18.04 (bunu yükleyeceksen 18.04 sürümü üstünü yükleme, 18.04 lxde kullanırken üstü lxqt kullanıyor, lxqt, lxdeye göre çok kötü., tavsiye etmem.)

Asla ve asla direk ubuntu kullanma.

-----------------------------------------------------------------------

Arch tabanlı:

EndeavourOs (tavsiyem [İçinde AUR vb. hazır kurulu olarak geliyor, masaüstü ortamını kurarken seçebiliyorsun, kullanıcı dostudur.])

RebornOs (Bundada masaüstü ortamını seçebiliyorsun, ama EndeavourOs daha stabil. Fakat bu demek değildir ki Reborn Os kötü, güzel bir dağıtımdır, buda tavsiyemdir.)
 
EndeavourOS iyi gibi neden Ubuntu kullanmam iyi olmaz. Paket yöneticileri nasıldır Mint'teki gibi kolay bir şey iyi olur.
 
EndeavourOS iyi gibi neden Ubuntu kullanmam iyi olmaz. Paket yöneticileri nasıldır Mint'teki gibi kolay bir şey iyi olur.
Ubuntu kullan ama, ubuntu tabanlı kullan. Mesela yukarıdaki mesajda sana debian ve ubuntu tabanlı dağıtımlar söyledim, gerçi ubuntu da debian tabanlı olduğu için hepsi debian tabanlı sayılır. Direk normal ubuntu kurarsan, kurulum, stabilite, performans sorunları yaşarsın. Aşırı kaynak kullanımı nedeniyle verim alamazsın. Ubuntu tabanlı dağıtımlarda bu sorunlar yok. Kullanıcı dostudurlar. Örneğin: Yukarıda saydığım Bodhi, Kde Neon ve isminde ubuntu geçen dağıtımlar. Onlarda daha az sorun var. EndeavourOs'a gelince, kesinlikle tavsiye ediyorum.
 
Paket yöneticisi basitmi ve hangi masaüstü ortamı iyidir?

EndeavourOS'un paket yöneticisi Ubuntu ve türevlerinden (Mint'te dahil) farklıdır. Pacman paket yöneticisini kullanır. Benzer komutları var, sıkıntı yaşamazsın.

Masaüstü ortamı sistemine bağlı, iyi bir sistemin varsa KDE öneririm.
 
Flathub paketleri gibi paketler indirimi çeşitliliği çok mu? Kullanım olarak basitmi ve Dual boot yaparsam sorun çıkar mı?
 
Paket yöneticisi basitmi ve hangi masaüstü ortamı iyidir?
Paket yöneticisi dediğin 1 satırlık koddur. Ve AUR gibi bir kolaylık varken gidip ubuntu kullanmak saçma olur. AUR ile tek 1 satır kod ile tüm programlara ulaşabilirsin neredeyse. AUR'da bulamazsan, başka hiçbir yerde bulamazsın diye bir söz görmüştüm. Arch'ın paket yöneticisi pacman'dir. Dolayısıyla EndeavourOs da öyle çünkü Arch tabanlı. Pacman bana göre xbps'den sonra en hızlı paket yöneticisi. Apt hiç çekilmiyor, aşırı yavaş. Pacman Daha hızlı. Ben zor sever bir kullanıcı olduğum için Void Linux kullanıyorum. Ha masaüstüne gelince, kolay özelleştirilebilir bir masaüstü istiyor isen Mate, Hafiflik istiyorsan Xfce veya lxde. Ağır olsun ama güzel olsun diyor isen gnome veya kde öneririm. Endeavouros'da kulanıcıların yaptığı hazır özelleştirilmiş openbox'da var. oda çok hafif ve hızlıdır. Eğer sistemi özelleştireceksen mate, uğraşmak istemiyorsan xfce, kde veya gnome öneriyorum.

Void Linux Mate'den bir görüntü:

1696794071506.png

Bu yaklaşık 5 dakikamı aldı, MacOs'a benzetmeye çalıştım. daha çok uğraşılarak daha iyi bir hale getirilebilir.

Flathub paketleri gibi paketler indirimi çeşitliliği çok mu? Kullanım olarak basitmi ve Dual boot yaparsam sorun çıkar mı?
Dual Boot ile en stabil olacak dağıtım, hazır grub teması ile birlikte geliyor. Gerçi tema demiyelim de arkaplan gibi birşey diyelim. İndirince görürsün 🙂
 

Geri
Yukarı