i5-6600K 4,5 GHz Başarılı Overclock

Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
2.068
Makaleler
3
Çözümler
3
MSI z170a PC Mate anakart, i5-6600K işlemci ve Corsair H100i üçlüsü ile 4,5 GHz'ye 1184 voltaj ile sorunsuz ve stabil bir şekilde çıkmayı başardım. Prime 95 testini 1 saat 10 dakika en zorlayıcı testte çalıştırdım. İşlemci en yüksek 54 dereceyi gördü. Bu test süresi boyunca kasada sadece radyatöre bağlı 2 adet fan çalıştı yani soğutucunun kendi fanları, bu fanlar ise 800 RPM'i geçmedi.

oc.jpg


Başarılı olarak 4,5 GHz'ye düşük voltaj ile çıkabilmeme rağmen bir sorunla karşı karşıyayım. İşlemciye verilen voltaj değerini arttırdığım zaman işlemci hızını yükseltmiyor ve dengesiz çalışmaya başlıyor. Örnek vermek gerekirse böyle düşük voltajda bile 4.5 GHz'de çalışabilirken 1.3 voltaj verdiğimde çalışma hızını 3,8-3,9 hızına düşürüyor. Sürekli değişken hızlarda çalışıyor. Bu sorun anakart kaynaklı mı yoksa işlemci kaynaklı mı?

Birde mesela ben programdan 1235 voltaj vermeme rağmen işlemci yükte iken aldığı voltaj değerini düşürüyor. Sistem boşa iken 1235 voltajda çalışıyor ama yük altındayken daha düşük voltajda çalışıyor bunun sebebi nedir?

oc2.jpg


@BilgisayarKurdu

Overclock hakkında tecrübeniz var mı? @BERWAR

@CJack60 @Recep Baltaş
 
Yazılım ile overclock yapmayı pek sağlıklı bulduğum söylenemez. Bios'tan yapılan overclockun daha kesin sonuçlar verdiğini farkettim. Yukardaki resimde voltaj modu adaptive yapıp turboboost'u kapatırsan daha net sonuç alırsın.
Konu hakkında çok az bilgiye sahip olduğum için programda da neyin ne işe yaradığını tam bilmiyordum. Gece eve gidince dediğiniz gibi adaptive moduna alacağım ve Turboboost özelliğini kapatacağım. Bu static ve adaptive modlarının farkları neler biliyor musunuz?
 
OC konularında çok bilgili ve tecrübeli biri değilim. @BilgisayarKurdu bu konularda tecrübelidir.
Sen geçen defa bu işlemciyi 4.7 GHZ hızına çıkarttın diye hatırlıyorum, yanlış mıyım?
Evet geçen defa 4.7'ye çıkmasına rağmen bu sefer yukarıda yazdığım gibi voltaj değerini arttırdıkça frekans düşürmeye başladı. İlk denememde 4.8'e çıkmıştım, Prime 95 testinde 15 dakikada bir hata vermemişti. Bir kaç ay sonra ki denememde ise 4. çekirdek 20. dakikada worked stoped hatası vermişti.

Doğru ayarlar ile 4.9 gibi değerlere çıkabileceğine inanıyorum. 1320 voltaj ile 4.8 GHz'de 20 dakika dayanabilmişti.
 
Statik olduğunda belirlediğin değer neyse o voltajı asla aşmaz sabit kalır. Stabil ayarı tutturamadığından saat hızı düşmesinin sebebide statik modda kalmasından dolayıdır. Adaptive modunda sistem yüke girdiğinde stabillik sağlamak adına belirlediğin voltaj değerini gerekirse sistem kendisi düşürüp yükseltebiliyor.

Ben türlü testlerden geçipte stabil sandığım ayarların optimizasyon özürlü oyunlarda çakıldığına çok şahit oldum. En garanti sonuç optimizasyon özürlü oyunda alınan sonuçtan geçiyor.
 
Sıcaklık konusunda da hiç sıkıntım yok görüldüğü üzere. Millet 1.5 voltaj veriyor, ney nasıl işliyor biraz bilgim olsa güzel şeyler elde edebilirim ama ne yapalım cahillik başa bela :D
 
Sıcaklık konusunda da hiç sıkıntım yok görüldüğü üzere. Millet 1.5 voltaj veriyor, ney nasıl işliyor biraz bilgim olsa güzel şeyler elde edebilirim ama ne yapalım cahillik başa bela :D

Oldu olacak sıvı nitrojen kullan birde 1.5V ne ya rekor mu kıracaksın? 1.3V geçmemeye çalış zaten fazlasınada ihtiyaç duymazsın 1.5v ile 5GHZ yapacağıma 1.3V ile 4.7GHZ yaparım.
 
Oldu olacak sıvı nitrojen kullan birde 1.5V ne ya rekor mu kıracaksın? 1.3V geçmemeye çalış zaten fazlasınada ihtiyaç duymazsın 1.5v ile 5GHZ yapacağıma 1.3V ile 4.7GHZ yaparım.
Örnek vermek istemiştim de mesajınızı okurken çok güldüm :D Ben de 1.4 voltajı geçmeyi düşünmüyorum. 1288 voltajda 4,7 GHz hızında sıkıntısız kullanabiliyorum. Gerçi daha az voltaj ile denedim. Bence daha az voltaj ile bile 4,7 GHz'de kullanabilirim. Şuan için sadece işlemcinin sınırını öğrenmek istiyorum. İleride lazım olursa stabil olarak hangi değere çıkabileceğim diye. Zaten stok hızı bile benim işimi görüyor. Benimkisi birazda işsizlik, YGS çalışıyorum, sıkılınca biraz bilgisayar ile uğraşmak istiyorum.

Aklımda ki bir diğer soru ise mesela 4. çekirdek worked stopped hatası verdiğinde örnek veriyorum 4,8 GHz'de 4. çekirdek hata verdi. Sadece 4. çekirdeği 4,7'ye çekip diğer çekirdekleri 4,9'a denemek mümkün müdür? Mantıklı mıdır?
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı