Yazılım mühendisliği nasıldır?

Işinizden memnun musunuz, sıkılıyor musunuz, artıları ve eksileri yazar mısınız? Sadece yazılımcılar.

Yani, yerine göre değişebiliyor. Önce eksilerinden bahsedeyim, sürekli proje yetiştirmeye çalışmak, güncel ve sürekli değişen teknolojileri sürekli öğrenmek bir noktada yorucu olabiliyor. Özellikle masa başında saatlerce oturmaya ve bilgisayar ekranına bakmaya alışkın olmayan, odaklanma sorunu olan öğrencilere önereceğim bir meslek değil.

Artıları için ise şu şekilde bahsedebilirim, uluslararası bir meslek. Özellikle bu devirde yurtdışına çıkmadan yurtdışındaki projeler için çalışıp kazanç sağlayabileceğin (remote) çok az meslek var, ve bunların başında yazılım mühendisliği geliyor. Ayrıca evden çalışmak da bu meslek için bir seçenek.

Aslında yazılım mühendisliği dediğimiz meslek çok genel bir kavram, bunun içerisinde siber güvenliği var, web geliştiriciliği var, analistliği vb. birçok pozisyonu var, ve bu alanlar dahi kendi içinde birçok uzmanlığa ayrılıyor. Ama hepsi için bir genelleme yaparsak büyük oranda çalışma koşullarını benzer kabul edebiliriz.

Kazanç konusunu özellikle sektörde tecrübeli yazılımcılar için artı olarak belirtebiliriz, ancak yeni mezunlar elbette 4-5 sene tecrübe elde edene kadar ortalama kabul edebileceğimiz kazançlar sağlıyorlar (tabiki bu yazılımcının alanında ne kadar uzman olduğuna göre de değişir, 3 sene tecrübeli olup 7 sene tecrübeli yazılımcılardan daha fazla kazananları da tanıyorum, ancak ortalamayı baz alıyorum.) kazançlar hakkında net bir sayı veremem zaten bunun için her sene düzenli olarak paylaşılan anketler var, tecrübeye göre yazılımcı maaş anketi şeklinde internette küçük bir arama yaparak ortalama kazanç hakkında fikir sahibi olabilirsin.

Bunlar dışında aslında olumsuz olarak belirttiğim çalışma koşulları, fiziksel anlamda birçok meslekten çok daha rahat, her ne kadar zihinsel anlamda yorucu bir iş olsa da fiziksel anlamda yorucu bir iş değil, sonuçta işin bilgisayar üzerine oluyor. Elbette bu iş saatlerce oturup çalışacağın bir meslek olduğu için boyun ağrıları, sırt ağrıları vb. sebep olabiliyor, ancak direkt olarak fiziksel güç gerektiren meslekler gibi değil.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı