İnceleme Ninja Gaiden Ragebound İnceleme

Öncelikle merhaba. Tamamen kendi başıma yazdığım ilk incelemem olacak. Ne düşündüğünüzü söylemekten çekinmeyin! Umarım keyifle okursunuz.

1754487027575.png

Blasphemous serisinin yapımcısı The Game Kitchen tarafından klasik iki boyutlu Ninja Gaiden oyunları, modern oyunların mekanikleri ile birleştirilerek yeni bir aksiyon platform Ninja Gaiden oyunu ortaya çıkartılmış. Kısa, öz ve sürükleyici bir deneyim olduğunu söylemem gerek.

Hikaye

Hayabusa Köyü iblislerin saldırısına uğrar ve biz Kenji Mozu adlı karakterle köyü savunalım deriz. Saldırıyı durdurduktan sonra iblislerin kaynağını öğrenip onları temelli durdurmak için peşlerinden gidiyoruz. Bu süreçte farklı klandan ninja ve gizemli sandığımız birkaç kişi ile tanışıyoruz. Hikayenin özü bu.

Hikaye öyle aman aman bir şey anlatmıyor tabii ki ama böyle bir oyun için yeterli. Oyunun sonunda farklı bir şey denemişler, bence iyi olmuş.


Görsellik ve Sanat Dizaynı

Çok bir şey söylemeyeceğim, oyunun sanat dizaynı çok iyi. Blasphemous serisi de sanat dizaynı sevilen oyunlardı. Bu oyunda da iyi iş çıkarmışlar.

1754488579115.jpeg


Oynanış

Kontroller / Mekanikler: Kontroller gayet akıcı. Blasphemous oyunları ağır tempoluydu, kontroller yaban kalıyordu biraz. Bunda yaban kalacak bir durum yok, NES dönemi Ninja Gaiden'lara göre de hızlı bir tempoya sahip. Kontrolleri iyi halletmişler yoksa oyun deneyimini falan bayağı zedelerlerdi.

Platform mekanikleri NES Ninja Gaiden oyunları ile aynı, sadece daha hızlı. Bir de tırmanma yok, yani merdiven gibi şeyler yok. Duvardan zıplama var.

1 tane yakın dövüş, 2 tane menzilli saldırı ve 1 tane de ulti diyebileceğimiz özel saldırı çeşidi var. Yakın dövüşte katana kullanıyoruz ve hiçbir zaman değişmiyor. 2 menzilli saldırıdan biri kunai, diğerini de biz seçebiliyoruz. El bombası, kama veya güdümlü gibi silahlar var, dükkandan bunları ücreti karşılığında satın alabiliyoruz.


1754494176086.png


Menzilli saldırılar görseldeki pembe barı harcıyor, yani bunları art arda basamazsınız. Ama düzgün oynayınca bar doğru düzgün azalmıyor bile. Düşman öldürünce veya pembe küreler bulunca bu bar doluyor. Hızlı tempoyu bu sayede düşürmüyor oyun, bunları sık sık kullanmanız gerekiyor çünkü.

Bölüm Dizaynı / Boss Çeşitliliği: Bölümlerdeki mekanlar hiç sıkmıyor, mekana göre platform unsurları ve düşmanlar eklenmiş. Mesela Odawara Kalesi'nde geçen bölümlerde uçan mızraklı bir samuray, ruh şeklinde ve yarısı yok. Bir diğer örnek kıyının yakınlarında eskiden korsanlara ait yerde geçen bölümlerde ise korsan görünümlü bir iskelet. Bu gibi düşmanlar sadece mekana özgü, diğer yerlerde karşına çıkmıyorlar.

Düşman konumlanmaları, aniden düşmanın bir yerden ortaya çıkması, tuzaklar falan çok iyi ayarlanmış. İlerledikçe checkpoint yerleri var, canınızın bir kısmını dolduruyor.

Başta tekrar tekrar aynı boss ile mi dövüşeceğiz dedirtse de oyun toparlamayı başarıyor. Bossları çok sevdim ben. Oyunun platform ve savaş kısmı kolay, bosslar oyunu biraz zor hale getiriyorlar. Çok zorlayan, oyunu bıraktıracak bosslar yok. Benim zorlandım diyeceğim bir boss yoktu açıkçası, ama yine de çeşitliliğini ve dövüşleri güzel buldum.

Oynanış Süresi: Ortalama 5-8 saat arası bir süreye sahip, ana bölümler dışında "gizli operasyonlar" diye ek bölümler var. Ana bölümlere göre biraz daha zorlar. Bunları oynarsanız oyunun süresi artacaktır.


Zor Mod

Oyunu bitirdikten sonra zor mod açılıyor, oyunu en baştan zor modda deneyebilirsiniz. Sadece düşman sayısı artmakla kalmıyor. Bir düşmanın daha güçlü formu, yeni zorlayıcı platformlar tuzakları, bossların saldırı şemasının güçlenmesi, bosslarla savaştığınız alanların biraz değişmesi gibi unsurlar sanki yeni bir Ninja Gaiden oyunu oynuyormuş hissi veriyor. Ben zor modda eğlendim şahsen.

Müzikler

Günlük açıp dinlenebilecek müzikler değil ama oynanışı, aksiyonu, mekanı, tempoyu destekleyen müzikler var. Açıkçası müzikler baya iyi. Yanlış müzik tercihleri ile tüm oyun çöpe gidebilirdi.

Teknik Hatalar

İki kez oyunum dondu, bir de bir bölümde karakter takılı kalmıştı. Kaydımın silinmediğine sevindim açıkçası. Bu oyunun birkaç eksisinden biri bu bana göre.


Artılar - Eksiler

Artıları ve eksilerine geçeyim, bayağı eğlendiğim bir oyun oldu. İki eksi sayacağım.

+Artılar
  • Ahım şahım olmamakla beraber güzel, sürükleyici bir hikaye
  • Sanat dizaynı
  • Oynanışı müthiş destekleyen müzikler
  • Akıcı kontroller
  • Tekrar etmeyen bölüm dizaynı
  • Boss dövüşleri ve çeşitliliği
  • Kısa ve öz macera
  • Daha zor bir deneyim isteyenler için Zor Mod
-Eksiler
  • Oyunda donma problemleri ve ufak tefek hatalar
  • Oyunun biraz kolay olması

Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Oyunu kesinlikle oynamanızı öneririm, ilk defa bir Ninja Gaiden oyununu bitirebildim. :D
Puan vereceğim öncelikle şunu söyleyeyim, virgüllü değerler kullanmayacağım puanlamada. İyi sosyaller!

Oyuna puanım:

9/10
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun sizde nasıl bir etki bırakmışsa herhalde üzerinize biri minigun ile gelse gene o oyun aklınıza gelecek.

Bir arkadaşım vardı her zaman okul çıkışı internet cafeye gider PS2'den hemen metal slug 5 oynamaya başlardık defalarca bitirmemize rağmen hiç sıkmazdı bu oyunun yeri çok ayrı bende.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı