Apple ve Samsung, telefonlarında donanım özelliklerinde neden göz boyamıyor?

yıldızsızgecE

Yoctopat
Katılım
9 Ekim 2025
Mesajlar
16
Xiaomi, Vivo, Honor gibi Çinli markalara bakıyorum. Donanımsal özelliklerini görünce hayran kalıyorum ama neden Apple ve Samsung gibi 2 dev böyle şeyler kullanmıyor, göz boyamıyor?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Özellikle Apple için söylüyorum, Android cihazların 5 - 6 yıl önce getirdikleri özellikleri yeniymiş gibi tanıtarak göz boyamaya çalışıyorlar zaten. 🤣 Kamera dışında hiçbir özelliği olmayan cihazlar. Üstelik 17 serisinde kameraları bile cihazdan cihaza fark ediyor bazısı çok kötü ve renk tonları tutmuyor.
 
Özellikle Apple için söylüyorum, Android cihazların 5 - 6 yıl önce getirdikleri özellikleri yeniymiş gibi tanıtarak göz boyamaya çalışıyorlar zaten. 🤣 kamera dışında hiçbir özelliği olmayan cihazlar. Üstelik 17 serisinde kameraları bile cihazdan cihaza fark ediyor bazısı çok kötü ve renk tonları tutmuyor.

Kamera dışında hiçbir özelliği yok dediğiniz cihazlar konsol oyunlarını oynatmaya başladı. Tamam Android tarafı da Apple kadar güçlü cihazlar üretiyor fakat emülatörler dışında AAA oyun oynamak mümkün değil.
 
Kamera dışında hiçbir özelliği yok dediğiniz cihazlar konsol oyunlarını oynatmaya başladı. Tamam Android tarafı da Apple kadar güçlü cihazlar üretiyor fakat emülatörler dışında AAA oyun oynamak mümkün değil.

İnsanlar böyle şeyleri önemsemedikleri için, gereksiz ya da çok bilinen özelliklere bakıp karara vardıkları için "hiçbir özelliği" olmaması normal bazıları için.
 
İnsanlar böyle şeyleri önemsemedikleri için, gereksiz ya da çok bilinen özelliklere bakıp karara vardıkları için "hiçbir özelliği" olmaması normal bazıları için.

Bazen anlamıyorum sanki herkes Apple cihazlarını sağda solda hava atmak için alıyorlar. Tamam kesinlikle öyle bir kitle var, yok demiyoruz fakat bu cihazları alıp sonuna kadar kullanıp suyunu çıkaran insanlar da var.
 
Bazen anlamıyorum sanki herkes Apple cihazlarını sağda solda hava atmak için alıyorlar. Tamam kesinlikle öyle bir kitle var, yok demiyoruz fakat bu cihazları alıp sonuna kadar kullanıp suyunu çıkaran insanlar da var.

TR'deki çoğunluk öyle ya uygulama simgesinin rengini değiştirmeyi ben göstermiştim.
 
Kamera dışında hiçbir özelliği yok dediğiniz cihazlar konsol oyunlarını oynatmaya başladı. Tamam Android tarafı da Apple kadar güçlü cihazlar üretiyor fakat emülatörler dışında AAA oyun oynamak mümkün değil.
Merhabalar bu özelliği bilmiyorum araştıracağım ve fakat yine de cihazın salt gücü o cihazı almak veya 150bin TL ödemek için bir gerekçe değil

Arayüz
Donanım
Yan özellikler
AI ve AI destekli uygulamalar
Modlanabilme desteği
Uygulamalara erişim kolaylığı
Aracı uygulama kullanmadan Windows ve benzeri sistemler ile doğrudan bağlantı kurabilmek
Süper Hızlı şarj
Batarya gücü ve dayanıklılığı
Isınma sorunları

Kendi adıma hiçbir zaman telefonda AAA oyun oynama gibi bir beklentim olmayacak ama bu saydığım ve hatta unuttuğum özellikleri her gün kullanıyorum. Bu yüzden totalde bakıldığında 40 50 bin bandında satılması gereken cihazlara 150 bin verenleri mantıklı bulmuyorum. Teşekkürler
 
Sistem tasarımı ve insan merkezli sistem tasarımı dersinde bunları Apple ve Google olarak görmüş, karşılaştırmıştık. Her firmanın bir kullanıcı personası olur, bu personalar hayalidir ve şirketin çıkaracağı yeni ürünü / devam ürününün daha piyasaya sürülmeden kimlerin kullanacağını belirler ona göre plan yaparsın. Bu planlama aşamasında telefonun görünüşü, özellikleri ve kimlere ne açıdan hizmet edebileceği vesaire belirlenir.

Apple daha çok son kullanıcıyı, en çok yapılan şeyleri en basit yapma prensibini belirler o şekilde devam eder ve kullanıcı personasını çok temelden basit tuttuğundan illa hayatının bir döneminde herkese hitap etmiştir. Google ve Google altyapısını kullanan diğer firmalar da tüm personlara hitap etmek için olabildiğince fazla özellik barındırmaya çalışır, bu da ilk gruptaki kişiler tarafından kaotik olarak yorumlanır ancak kendi grupları içerisinde de rakamların önemi olduğundan kendi kitlesini tatmin eder.

Ortada göz boyama yok, herkes kendi çizdiği yolda devam ediyor. Ha eğer bir yerde yazan rakamlar daha yüksekte diye o cihazı iyi zannediyorsanız orada da sıkıntı var. Bazıları için ekosistem, arayüz, erişilebilirlik, aşinalık vesaire çok önemli. Görmesinde noksanlık olan ebevenyime gidip Google Asistan'ı güzel çalışan bi OnePlus 9 aldım ancak kız kardeşime de gidip iPhone 15 Pro Max aldım. İkisi de o kişiler için en iyi telefon. Herkesin her ürünü eşit değerlendirmesini beklemek yanlış olur.

Bazen anlamıyorum sanki herkes Apple cihazlarını sağda solda hava atmak için alıyorlar
Sadece fakir ülkelerde var bu.
 
Merhaba bu özelliği bilmiyorum araştıracağım ve fakat yine de cihazın salt gücü o cihazı almak veya 150bin TL ödemek için bir gerekçe değil.

Arayüz.
Donanım.
Yan özellikler.
AI ve AI destekli uygulamalar.
Modlanabilme desteği.
Uygulamalara erişim kolaylığı.
Aracı uygulama kullanmadan Windows ve benzeri sistemler ile doğrudan bağlantı kurabilmek.
Süper hızlı şarj.
Batarya gücü ve dayanıklılığı.
Isınma sorunları.

Kendi adıma hiçbir zaman telefonda AAA oyun oynama gibi bir beklentim olmayacak ama bu saydığım ve hatta unuttuğum özellikleri her gün kullanıyorum. Bu yüzden Total'de bakıldığında 40 50 bin bandında satılması gereken cihazlara 150 bin verenleri mantıklı bulmuyorum. Teşekkürler.

Hiçbir cep telefonu o para etmez zaten. Ben sürekli yurt dışı telefon alıyorum Android de olsa iOS da olsa artık TR cihazı almıyorum ve her sene cihazlarımı güncelliyorum. Para konusunu geçersek arayüz konusunda bana göre iOS daha stabil ve göze güzel görünüyor. Yan özelliklerden kastınızı anlamadım. AI konusunda Apple'ın çok geri kaldığı herkresin bildiği bir gerçek fakat ben zaten Gemini Pro kullanıyorum. Aracı uygulama olmadan bağlantıdan kastınız nedir anlamadım, fotoğrafta gördüğünüz gibi ben de dosyalarımı görebiliyorum. Eğer bildirim görme filan kastediyorsanız Android'ler de kendi içinde yüklü gelen Windows bağlantısı uygulamasını kullanıyor. Süper hızlı şarj konusunda kesinliklikle birçok firma geri kaldı. Buna Android'in en büyükleri olan Samsung ve Google'ı da katabiliriz. Batarya gücü ve dayanıklığında son testleri gördünüz mü bilmiyorum fakat 7000MAH civarı bataryası olan Xiaomi 17 Pro Max ile 4800MAH civarı bataryası olan iPhone 17 Pro Max neredeyse kafa kafaya sonuç alıyor ki burada yazılım optimizasyonunu da görüyoruz. Sırf bu sene ısınma sorunu olmasın diye adamlar yekpare aluminyum şaseye geçtiler ve buhar odası koydular. Her ne kadar yeni bir teknoloji olmasa da artık IPhone'lar ısınmıyor.

1760003751596.png


Modlanabilmeden kastınızı da tam olarak anlamadım artık Android telefonlar da Custom ROM atmanın önüne geçiyor, mesela Samsung'da yıllardır Knox var. Eğer arayüz kişiselleştirmesinden bahsediyorsanız evet Android çok daha esnek fakat ben basitliği ve sadeliği daha çok seviyorum. Yanlış anlaşılmasın ben sürekli çift telefon kullanırım ve birini diğerinden daha çok sevmem fakat mesele artılar eksilere gelince artık Apple benim gözümde daha iyi.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı