Tanrı insanı ve evreni neden yarattı?

Durmazzali47

Hectopat
Katılım
20 Kasım 2021
Mesajlar
788
Çözümler
1
Din üzerine sorulacak tüm soruların temeli budur. Bu soruyu cevaplamadan, diğer hiçbir sorunun anlamı yoktur.

Yıllardır bu soruya mantıklı bir cevap bulamadım. Bulduğum yanıtlar "Efendim yaratabiliyor, onun sıfatı olduğu için" yahu yapabiliyor diye yapmak zorunda mı?
"İslam ayetinde bana kulluk edin diye yarattım diyor" yahu kendisinden sonsuz kat, hatta sonsuz kat bile sonsuz kat eksik kalır, daha zayıf varlıklar ona tapsa nolur; tapmasa nolur?
"Efendim o onun sorunu değil, o bize lutfetmiş biz tapmalıyız" Lutfederken bana sormuş mu? Bunun bir lütuf olduğuna kim karar veriyor, ayrıca gene ikinci soruda olduğu gibi bu acizleri hadi lütuf olsun diye yarattı niye sonsuz bir cennet ve cehennem sınavına tâbi tutuyor? Tutsa ne, tutmasa ne?

Bunlar en çok dile getirilen cevaplar olduğu için bunları yazdım ama şu ana kadar başka cevaplar da bana mantıklı gelmedi. İşin sonunda her zaman ama her zaman "Efendim orasını da Allah bilir, mümin kişi görmeden inanır" gibi bir noktaya gidiyor.

Ama ben bu sorunun cevabını gerçekten merak ediyorum ve amacım asla aşağılamak değil, anlamak.

Anlayan varsa, anlatmasını rica ediyorum.

Mantıklı cevabı bilen ve paylaşana şimdiden teşekkürler.
 
Soru başlığı İslamın tanrısı mı neyin tanrısını kastediyorsun çünkü cevaplar da buna göre değişecektir.
İslamım Tanrısı olursa burada bu mesajı okuyan neredeyse herkes İslam kültüründe yetiştiği için daha cezbedici olur. Ama diğer cevaba da ilgi duyarım şahsen. Çünkü ben, mantıklı olan cevabı arıyorum. Bunu başka bir din bulmuşsa, amennâ.
 
Eğer tanrı gerçekten varsa evreni neden yarattığının sebebini bilemeyiz kimse bilemez. Belki canı sıkılmıştır da bir iki hareketlilik olsun maksat demiştir ve yaratmıştır, Ya da yaratacağı insanlar için yaratmıştır. İnsanları yaratma sebebi net olarak Tanrının kendini beğenmişliği veya yalnızlığına dayandığını düşünüyorum. Şimdi diyecekler olur "e melekler var ya nasıl yalnız olsun" diye, Belki de melekler kesmedi ve kendisine sırf yarattığı için ona ilgi yağmuruna tutacak birilerini istediğinden yaratmıştır. Zaten biraz araştırırsan Tanrının çok insani hareketler ve kelimeler söylediğini görürsün. İşte "bana inanmayanı cehennem azabında yakar sonra onu yeniler tekrar yakarım" gibi. Tanrının içinde bir kere net olarak kıskançlık da var. Bu resmen "başkasına inanma baksana ben varım işte daha ne istiyorsun" gibi bir şey.
 
Din üzerine sorulacak tüm soruların temeli budur. Bu soruyu cevaplamadan, diğer hiçbir sorunun anlamı yoktur.

Yıllardır bu soruya mantıklı bir cevap bulamadım. Bulduğum yanıtlar "efendim yaratabiliyor, onun sıfatı olduğu için" yahu yapabiliyor diye yapmak zorunda mı?
"İslam ayetinde bana kulluk edin diye yarattım diyor" yahu kendisinden sonsuz kat, hatta sonsuz kat bile sonsuz kat eksik kalır, daha zayıf varlıklar ona tapsa ne olur; tapmasa ne olur?
"Efendim o onun sorunu değil, o bize lutfetmiş biz tapmalıyız" lutfederken bana sormuş mu? Bunun bir lütuf olduğuna kim karar veriyor, ayrıca gene ikinci soruda olduğu gibi bu acizleri hadi lütuf olsun diye yarattı niye sonsuz bir cennet ve cehennem sınavına tâbi tutuyor? Tutsa ne, tutmasa ne?

Bunlar en çok dile getirilen cevaplar olduğu için bunları yazdım ama şu ana kadar başka cevaplar da bana mantıklı gelmedi. İşin sonunda her zaman ama her zaman "efendim orasını da Allah bilir, mümin kişi görmeden inanır" gibi bir noktaya gidiyor.

Ama ben bu sorunun cevabını gerçekten merak ediyorum ve amacım asla aşağılamak değil, anlamak.

Anlayan varsa, anlatmasını rica ediyorum.

Mantıklı cevabı bilen ve paylaşana şimdiden teşekkürler.

Tanrı'yı anlayamazsınız çünkü anlamak ve neden kavramınıda o yarattı.

Tanrı'yı anlamaya çalışmak aşırı saçma çünkü örneğin Mr Beast'ın çektiği video ile 9 yaşında bir çocuğun Minecraft videosundan daha fazla fark var aranızda.
 
@poyriho Sıkılan Tanrıya, Tanrı denir mi?
İnsani hareketler sergileyen Tanrı Tanrı mıdır? Eğer Tanrı dediğimiz kavram mutlak iyilik barındırıyorsa evet tanrı bildiğimiz saf iyilikten oluşan tanrıdır. Fakat Tanrı saf iyilik barındırmıyor. Bunu yorumlamak sana kalmış.

Bazı insanlar şey der: Bizler tanrının yansımasıyız diye. O zaman Tanrı da net olarak insani duygular var demek oluyor bu yani binevi sıkılmakta dahil.
 
Mantıklı cevabı olsaydı dinler böyle muallakta kalmazdı. Çoğu kişi dinlere inanırdı. Mantıklı cevaplar içermiyor ki insanlar da inanmıyor. Dolayısıyla "haa, demek bundanmis" diyeceğini düşünme.

Gelebilecek cevaplar da "Allah öyle istedi, insanları sınamak istedi, o en iyisini bilir" cevaplarından öteye gidemeyecektir.

Dolayısıyla iş her zamanki gibi inançta bitiyor. Dinde mantık aranmaz. Dinde mantık arayacak olursak deniz nasıl yarilacak, Süleyman nasıl uçacak:)?
 
İslamım Tanrısı olursa burada bu mesajı okuyan neredeyse herkes İslam kültüründe yetiştiği için daha cezbedici olur. Ama diğer cevaba da ilgi duyarım şahsen.
Kişisel düşüncem islamın tanrısının bizi yaratma sebebi İmtihan, Kulluk etmek, Allahı tanımak. Kısaca Allah merhametini iyiliğini göstermek için yaratmıştır diyebilirim en azından ben. Allah insanı ve evreni onu tanıyıp doğruyu özgürce seçebilen, değer üretebilen, imtihanla olgunlaşan bilinçli varlıklar olsun diye yarattı daha mantıklı bi cümle olur.

Felsefi açıdan bakarsak Neden sorusunu tanrıya soramayız çünkü neden sorusu insansal bir sorudur tanrı zamana ve sebeplere bağlı bir şey değil. Neden yarattı diye sormak tanrıya insansal özellikler yüklemek olur. Tanrının iradesi(?) gerçekliği yaratmadan önce neden gibi bir kavrama bile bağlı olmayabilir. Çok güzel bir söz var varlığın nedeni var olmanın kendisidir diye. Neden sorusu dediğim gibi insanı anlatıyor biz bir anlam yüklersek o nedene bağlarız.
Bence yaratmamak daha anlamsız olurdu sonsuz kudret var ise varlık yaratmak bana mantıklı geliyor en azından. Hiçlikde anlam yoktur ama varlıkta bir anlam vardır. Tanrının evreni yaratması sonsuz kudrette bir şeyin yaptığı en doğru şey olabilir çünkü başka ne yarattı bilmiyoruz(?) Kısaca Eğer Tanrı varsa, yaratması ihtiyaçtan değil varoluşun doğası gereği, bilinçli bir kudretin anlam ve varlık üretme eylemi olabilir. Ayrıca bu sorunun cevabı uzun zamandır soruluyor ama bu soruya kimse cevap veremez maalesef.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı