Gözümüz kaç FPS görür?

Does the Human Eye "See" in FPS?
How Many FPS Can Your Eye See?

Plyra adlı üyenin güzel bir yazısı var başka konu altında:

Öncelikle FPS nedir? "Frame per second" yani saniye başına düşen karedir. İnsan gözü saniyede 24, 25, veya 30 kareden fazla kare görürse, her karedeki veriyi özümseyebilecek bir göze sahiptir. Bunun en güzel kanıtı ise savaş pilotlarının eğitimlerinin bir aşamasında yapılan bir testtir.

USAF, Türkçesi ABD Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu adaylarına ışıktaki anlık değişimleri anlamaları için ilginç bir test yapılır. Saniyede 220 kare gösterilen bu testte, karelerin tamamı tamamen karanlık, sadece bir tanesinde bir uçak resmi vardır. Gösteri bitince pilotlardan bu uçağı betimlemeleri istenir.

Bir başka akademik testte, bir insanı gözünün alışması için 30 dakika boyunca karanlık bir yerde tutup, projeksiyonla sadece 1 milisaniyeliğine yeşil renk gösterirler. 1 milisaniye demek, saniyede 1000 karede 1 adet yeşil kare olması anlamına geliyor.

Kaynak: The Human Eye and Single Photons
 
Yeni göz almak istiyorum. :D Gözüm kasıyor. Ben 24 diye biliyordum. Filmleri o yüzden öyle çekiyorlar herhalde.
Hayır, filmleri "gözümüz 24 FPS görüyor" diye 24 FPS'te çekmiyorlar. 24 FPS üzeri hem maliyeti arttırır (efektler, filmin render süresi vs.), hem piyasadaki görüntüleyiciler (sinema projeksiyonları, TV'ler, monitörler vs.) ile ilgili sorunlar olabilir hem de o kadar uzun süre boyunca yüksek FPS'te çekilmiş bir videoyu izlemek beyine yorucu gelir.

Konsolcu argümanlarıyla gelmeyin, rica ediyorum :)
 

Geri
Yukarı