Windows vista çok zor bir dönemde çıktı. Çıktığı dönemlerde donanım sıkıntısı vb şeyler vardı. O dönem vista için en iyi 2 GB gerekti. Ama o dönem sadece 1 GB PC'ler yaygındı. Vista 512 MB bellek harcadığını biliyorum. Animasyonlar pencereler aero vb şeyler çok fazla RAM yiyordu. o yüzden o dönem 1 GB'lik PC en iyi XP kaldırıyordu. Eğer vistayı biraz daha az görsel yapsalardı bence tutardı vista. Windos vista beta aşamasında iken gayet stabildi. Ama şu RC sürümleri çok fazla sorunlu ve RAM yiyordu ki RTM de aynı oldu.
Windows longhorn 4074 veya 5112 yapısındaki gibi olsaydı Vista(longhorn Vistanın çıkmadan önceki yapım aşaması) başarılı olurdu. O dönem en azından 256 MB RAM harcıyordu 1 GB'likte iyi çalışıyordu. 4074 de fazla görsellik yoktu Aero mevcuttu ama en azından onun Aero'su iyiydi. XP'ye benziyordu 4074 ki buda XP'ye alışık olanlar için bir fırsattı yani eğer 4074 yapısındaki gibi çıksaydı şu an Vista başarılı bir yapımdı en az %30'lara çıkmıştı. Ama ne yazık ki bir yere kadar iyi gidiyordu sonra microsoft ne yaptıysa bozdu. şahsen ben o dönem 2 GB'lik bir laptopum olduğu için şanslıydım vista kullanıyordum. Ama yinede Vista'nın başarısız olması 7 için bir fırsattı. Eğer 4074 gibi olsaydı visa, şu an 7 böyle olmayacaktı. Hatta belkide windows 10 da böyle olmayacaktı. işte vista şuanki kullandığımız 7 ve 10 nun temelini attı. eğer dediğim gibi 4074 build gibi olsa bi hayal edin Windows 10'u. Vista başarısızlığı iyi bir iş oldu.
Eğer Windows Vista çıkmasaydı şu an 7 diye birşey yoktu. Olsa bile böyle deildi. Vista şu an kullandığımız Windows 10 ve 7'nin temelini 2002 den itibaren attı neden 2002 dedim çünkü Windows Vista çıkmadan önce kod adı ile tanınıyordu. Kod adı longhorndu ve longhorn 2002 den itibaren başladı gelişe gelişe Vista'ya benzedi. Vista başarısızlığı iyi bir şey bence.