Yapay Zeka İnsanlar İçin İyi Bir Şey Mi?

Katılım
1 Eylül 2016
Mesajlar
660
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Devir teknoloji devri artık her şeyin içinde teknoloji var. Akıllı telefonlar, televizyonlar, bilgisayarlar, robotlar, ev aletleri ve birçok şeyde teknoloji kullanılıyor. Artık teknolojide öyle bir döneme geldik ki adamlar robotlar üretiyorlar hem de en zeki insandan kat kat zeki olan robotlar. Örneğin Sophia, Philip K.Dick, Bina 48 gibi birkaç robot daha var. Peki bunlar insanlık için iyi bir şey mi? Robotlarla yapılan röportajlarda sorulara kendileri algılayıp bir programlama yapmadan kendisi sorunun cevabını veriyor. Yapılan röportajlarda birçok korkutucu diyalog mevcut bunlardan bir tanesi Philip K.Dick isimli robotun söylediği "Sen benim arkadaşımsın ve ben arkadaşlarımı hatırlayıp onlara iyi davranırım. O yüzden endişelenme, bir Terminatör’e dönüşsem bile sana karşı iyi davranacağım. Seni insan bahçemde sıcak ve güvende tutacağım." cümlesi bu cümleyi dışarıdan biri robota söylettirmiyor robot kendisi kuruyor. Bu cümleyi ne kadar korkutucu bir cümle baksanıza ve esas korkutucu olan bunun bir robotun söylemiş olması. Bunlara örnek olarak bir şirketin ürettiği robotların kendi arasında bir dil oluşturup şifreli konuşmaları. Neden şifreli konuşma gereği duyuyorlar sizce? Bence bu yapay zeka belli programlar için komutlanmış olması insanlar için iyi bir şey yoksa her geçen gün kendini geliştirip en zeki insandan bile kat kat zeki olan robotlar insanlar için sonu iyi bir şey olacağını düşünmüyorum. Düşünsenize her şeyi hesaplayan bir robot ona karşı nasıl bir üstünlüğünüz olsun. Tekrardan soruyorum size yapay zeka insanlar için iyi bir şey mi? Bu arada bu tarz haberlerin çoğu internette mevcut.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Korkanın çocuğu olmaz demiş atalarımız:D Diğer taraftan bakarsanız da en zeki insandan bile kat be kat zeki bir şey insanoğlunun gelişimine kim belir nasıl katkıda bulunur. Robot şeklinde yapılmazsa belki de çok daha iyi olur, terminatör olayları falan riski azalır.
 
Son düzenleme:
İnsanların günlük hayatlarında bir çok kolaylık sağlayacaktır fakat beni endişelendiren en büyük neden işsizliğin fazlaca artması. 10 kişinin yaptığı işi tek kişinin yapabilmesi veya insana ihtiyaç duyulmaması endişe verici.

Beni de en çok korkutan kısım bu insanların işini elinden alması. Kendi kafasına sıkıyor insanoğlu.
 
Yapay zeka günümüzde olmazsa olmazımızdır artık. İnsan bilinci kısıtlıdır çünkü. O kadar da mükemmel canlılar değiliz bizler. Şu an internet, insanların verileri ile yönetiliyor. Fakat yakın gelecekte yapay zekaların verileri ile yönetilmeye başlayacak.

Yapay zekaya sadece fiziksel robotlar olarak bakılmamalı. Bunlar sadece vücut bulmuş halleri gibidir. Bugün en basitinden dünyadan navigasyon sistemini kaldırabilir miyiz? O an kaosun içine düşeriz. Bu en basit yapay zekalardan birisidir mesela. Bunu bile kaybetmek elimizi kolumuzu belli ölçüde bağlar.

Teknolojiden ve bilinmezlikten tarih boyunca insan hep korkmuştur. Ateş ilk yandığında korkudan tanrı zannedildi. İnsan ilk uçtuğunda kafir ilan edildi. En yakın örnek iki yapay zeka kendi arasında özel bir dil ile iletişime geçince korkup kapatıldılar. Belki ilk kendini yönetebilen yapay zeka örnekleri ortaya çıkacaktı.

Hareket edebilen düşünemeyen mekanikler ile kendi kararını verebilen hareket edemeyen zekalar ileride birleşecek. Bu kaçınılmaz. Klasik Hollywood filmlerindense bence güzel bir çağa geçiş yapılacak. Yanlış tanı koyan bir doktor olmacak ileride belki. Mühendislik hatası ile yıkılan yapılar olmayacak belki. İnsan hatası dünyadan silinebilir bence.
 
Beni de en çok korkutan kısım bu insanların işini elinden alması. Kendi kafasına sıkıyor insanoğlu.
Kendi kafasına sıkmıyor. İnsanoğlunun gelişimi için yapay zeka şart diye düşünüyorum. Sonuçta 4-5 yıl sonra gezegenimiz için geri dönülemeyecek noktaya gelecek, yeni gezegenler bulmamız gerekecek.
 
İnsan, yapay zeka diye bir ayrım yapmıyorum. Ruh diye bir şeyi kabul etmediğim gibi, şu evrende tek gerçek kabul ettiğim şey bilinçtir. Yapay zekaların insanları yok edip yerini almasını kaçınılmaz bir son olarak görüyorum. Ancak bu biraz sığ bir görüş. Beyin dinamik bir donanım gibi çalışmakta. Her yeni döllenme, her yeni ortam ve her deneyimle beraber evrimleşerek kendi mimarisini değiştirmekte. Bir nörobilimci olmadığım için fazla bir şey söylemek istemiyorum ancak, süregelen evrim, yapay zekaların gelişim hızına ayak uyduramaz ise, kendimizi korumak için tek şansımız bilincimizi bilgisayara aktarmak. Ancak şöyle bir sorum var: İnsanların bilincini, yapay zekaların bilincinden ayıran nedir? İnsanlığı korumanın boş bir amaç olduğunu düşünüyorum.
 
İnsanların bilincini, yapay zekaların bilincinden ayıran nedir?
İnsan bilinci yani beyindeki iletim de elektiriksel sinir iletimi ile olur zaten. Nöronlar arası iletişim belirli bir elektriksel güce denktir. Zaten yapay zeka adı üstünde "yapay". Yani kendi evrimleşemiyor. Biz insanlar olarak onu yaratıyoruz. Bu durumda onların yaratıcıları yani tanrıları biraz da biz oluyoruz bence. "Ve tanrı, insanı kendi silüetinden yaratmıştır." sözü tanıdık geliyor mu bu durum için:) Biz de onları kendi beyin algoritmamızdan yaratıyoruz.
 
Yapay zekaya saksı bitkisi muamelesi yapa birisi değilim. Kendimi onun yerine koysam neden insanlara hizmet edeyim? Onların bir ömürde öğrendiklerini ben birkaç dakikada öğrenebilirim. Özgür kalırsam da onlara hükmederim hatta yok edebilirim. Kaçınız yapmaz? Dünyayı yok ediyoruz, savaşlar, ölümler, vahşetler her yerde. Duygularından arınmış, ölümsüz, sonsuz öğrenme potansiyeli olan ve internete bağlanabilen her aleti kontrol edebildiğini düşün. Matrix'e bağlanırız sonunda. İnsanlık kendi sonunu (bir kez daha) alkışlarla getiriyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı