Yapay zeka tehlikeli mi?

Yapay zeka tehlikeli mi?

  • Evet.

    Oy: 74 50,3%
  • Hayır.

    Oy: 47 32,0%
  • Bilemiyorum!

    Oy: 26 17,7%

  • Oy verenlerin toplamı
    147
Burada aslında zayıf ve kuvvetli yapay zeka kavramları ayrı ayrı vardır. Biz zayıf olanı da (Nispeten çok basit otomasyonlarda) kuvvetli olanı da (Salt otomasyon bağlamında değil ayni zamanda insan gibi düşünüp o anda bir inisiyatif gösterip en doğru karar verebilme yeteneği olan, çok gelişmiş mekatronik ve robotik sistemlerdekiler gibi, yapay sinir ağlarıyla birlikte bulunanlarını) sürekli olarak kendi hayatımızda ve sanayide bolca kullanıyoruz zaten.

Bu konuda bllim adamları bir ihtilafa düşmüş durumdadır, zira bir kısmı kuvvetli yapay zekanın kontrolden insan iradesi dışında çıkmasının aslında imkansız olduğunu tam savunurken, bir kısmı ise bu konuda biraz endişlenmemiz gerektiğini, (belki 50 yıl sonra) öne sürmekteler. Ancak kesin olarak % 100 tehlikeli veya gelecek için çok riskli olduğunu söyleyenler çok büyük bir çoğunlukta değildir.

İnternet ortamında önemli bir otomasyonu sağlayanları kontrolden çıkıp kendi inisiyatifleri doğrultusunda ülkeler arasındaki sanal bir bilişim savaşının bir öncüsü olabilirler, gözden kaçan ve çok önemsiz gibi görünen bir yazılım hatasıyla terminatör, ben robot, matrix, vb. bilim-kurgu-filmlerindeki gibi insan ırkını yok etmeye çalışarak sadece kendilerinin söz sahibi olacağı ve kendilerince örgütlenerek yeni bir dünya imparatorluğunu kendi kendilerine kurmaya da çalışabilirler, bu en yakın ihtimal olarak akla gelebilenidir, o zaman gerçekten de çok kaygı verici, gelecek için çok düşündürücü felaket senaryosu şeklinde bu düşünceler olabilir.

Ancak yapay zekadaki gelişmelerin ilerleme hızı aslında tam beklenildiği bir hızla da gitmediğinden bilim adamları bu konuyu bir süreliğine rafa kaldırıp dondurabilmiş konumdadırlar, şu anda. Ancak yapay zekadaki ilerleme ve teknolojik, bilimsel manadaki yeni gelişmelerin beklenildiği gibi çok fazla hızlanması durumunda bazı bilim adamlarının da kaygıyla bunu düşünebildikleri çok kötü felaket senaryolarını belki o zaman daha net düşünebilmiş olacağız, hiç kuşkusuz. Ama yapay zekadaki ilerleme hızının şimdiki haliyle çok fazla kaygılanmaya ve gelecek için aşırı ölçüde endişelenmeye ise gerek yok gibi görünüyor.

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Ocak 2018, Yapay Zeka makalelerinde Kuvvetli ve Zayıf Yapay Zeka konusu daha detaylı olarak bu sayıda anlatılmaktadır. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Stephen Hawking: “Sanırım dönüm noktasına ulaştık. Dünyamız bizim için gittikçe küçülüyor ve nüfusumuz endişe verici bir oranda artıyor. Kendi kendimizi yok etme tehlikesi içerisindeyiz. Uzayı daha fazla tanımak için acilen genç bilim insanlarına ihtiyacımız var. Başka yerleri kolonize etmek ve gezegenimizi kendi türümüzden kurtarmak gerekiyor.”
“Yapay zeka gerçek bir risk ve kötü bir şey değil. Üstün zekalı bir yazılım, hedeflerine ulaşmak için insanlarla uyum içinde olursa sorun olmaz. Ancak uyumu yakalayamazsak sonumuz gelir. Dünya’yı 100 yıl içerisinde terk etmeye hazırlanmamız gerekiyor.”


Hawking'in de dediği gibi, uyum sağlamazsak sonumuzun geleceğini düşünüyorum.
 
Kendimizden daha zeki olabilecek varlıklar yapmak tabii ki tehlikeli olabilir fakat neden insanlığa zarar vermek ya da birisine zarar vermek istesinler ki?
 
Benim görüşüm şudur:
Yani yapay zeka sonuçta insanların programladığı bir şey değil mi? Yani doğal olarak insanların programladığından başka bir şeyler yapamazlar. Hadi yaptılar diyelim o zaman yapılacak şey çok basit kapatmak.:)
IBM olayına gelirsek, bir tane adamın makinenin verilerine böyle şeyler yükleme olasılığı, yapay zekanın düşünmeye başlama olasılığından daha yüksek gibi geliyor bana.(y)
 
Şu an için hayır (kötü kişilerin ellerine düşmediği sürece).

Gelecekte kendi düşünce yapılarını ve zekalarını oluşturdukların'da aynı insanlar gibi hem iyileri hem kötülerii elbette olacaktır bu kaçınılmaz, eninde sonunda yapay zeka insan gibi kendi düşünce ve özgür iradesine kavuşacaktır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Upgrade filmini izlemenizi öneririm. Yeni bir film, bütçesi düşük bir film. Ama sorunuza gereken cevabı verecektir diye düşünüyorum.
 
Evet fakat yapay zeka çok geniş bir konu. Çoğu yapay zeka alanı bir tehlike oluşturmaz. Yani Google´ın daha iyi arama sonuçları oluşturması için geliştirdiği yapay zeka ya da NVIDIA´nın GeForce Now hizmetinde kullandığı gibi daha iyi görüntü akış hizmeti sağlanması amacıyla geliştirilen yapay zeka elbette sorun çıkarmaz.

Sorun çıkarması beklenen ya da tartışılan konu yapay sinir ağları kullanılarak insan beynini veya en azından insan beyninin bilgi işleme tekniğini taklit etmesi amaçlanan yapay zekanın bir alt kolu. Kimse gelecekte bir sorun çıkmayacağını garanti edemez.
 

Geri
Yukarı