Uzun vadede Intel mi, AMD mi?

2 tane neredeyse en üst seviye işlemciden bahsediliyor, hangisi alınırsa alınsın fark olmayacaktır bence. 2008'in en güçlü intel işlemcisi şu an hala daha bütün oyunları oynatıyor. Aradan geçen zamana bakın. O yüzden amiral gemisi olarak intel'de alsanız AMD'de alsanız bundan 10 yıl sonra bile hemen hemen bütün oyunları oynayabileceksiniz.

İ9-9900K bu amiral gemilerinden midir?
 
Tabi ki daha fazla ısınacaktır, anakart üzerindeki güç sağlayan bileşenleri de daha fazla yoracaktır. Gerçi BIOS veya Windows üzerinden ayarlayabilirsiniz bu seferde bu performans işlemcilerini almanın bir mantığı kalmayacaktır. İhtiyacınız olan sistem hızlı tepki veren, uzun çalışma sırasında herhangi bir hata vermeyecek bir sistem olmalı. NVME SSD gibi parçalar olmazsa olmazınız olabilir mesela, ancak i) 9900K işlemcisine ihtiyacınız olmadığını düşünüyorum. Intel için i7 8700 Ryzen için 2600/2700 size rahatlıkla yetecektir. WORD Excell gibi araçlarda Intel daha yüksek tepkiye sahip, ancak bu Benchmark testlerinde ortaya çıkıyor gözle görülebilir düzeyde farkı olacağını sanmıyorum. Seçeceğiniz belleklerin iyi olması düşük gecikme ve yüksek frekans değerlerine sahip olması da önemli olacaktır.

Hata vermeyecek bir donanım ise i9-9900K yanına Z390 ve RTX 2080Ti düşünüyorum?
 
Benim sizi onaylamamı mı düşünüyorsunuz?
Paylaşabileceğim, bilgileri paylaştım, ancak kararı verecek olan sizsiniz...
 
Seçtiğiniz sistem "shut up and take my money" tarzı bir sistem. i9 9900K nın soğutması için çözüm bulmanız gerekecek, iyi bir Z390 anakart almanız gerekecek, bazı anakartların i9 9900K için yeterli güç sağlayamadığı söyleniyor. Ayrıca RTX 2080 Ti özellikle RTX serisinin bu versiyonunda normalden yüksek düzeyde sorunlarla karşılaşıldı. Bu bileşenler hakkında dikkat edilmesi gerekenler bunlar.
 
@DobermanLover
Çünkü Intel hergün gömlek değiştirir gibi anakart değiştiriyor. Yani eğer Intel 10 nesil çıksa çok büyük ihtimal anakartta değiştirmek zorundayız. Ancak AMD 2020'ye kadar destek verecek.
8 nesil d
Eğer amacınız tamamiyle oyun ve bütçeniz varsa Intel alın. Forumda genellikle AMD önerilmesinin sebebi fiyatına göre optimum performans sağlaması, ki 2K ve üstü çözünürlükte çekirdek fazlalığı nedeniyle yeri geliyor bazı oyunlarda size daha iyi FPS sağlıyor Ryzen serileri ama 1080p'de hala Intel önde. Stok soğutucu olayıda gerçekten bir avantaj oluyor eğer işlemci soğutucu için bütçeniz yoksa, yalnız yine yüksek overclock değerleri için mecbur almak zorundasınız.
Şuan genelde herkes 2K ve üstüne geçtiği için AMD biraz daha mantıklı geliyor uzun vadede.

AMD'nin getirdiği Ryzen serisi sayesinde Intel'de çekirdek sayısını artırmak zorunda kaldı, yoksa inanın şuan hala 4 çekirdek işlemcileri fahiş piyatlara alıyorduk.

2019'un ilk çeyreğinde AMD 7 nanometre ile geliştirilen ZEN serisi işlemcilerini tanıtacak, Intel hala 14 nanometre ile tek çekirdek hızının sınırlarını zorluyor. Yeni çıkardıkları İ9 serisi bir nebze olsun 2. nesil Ryzen işlemcilere cevap niteliğinde oldu ama fiyatları gerçekten pahalı.

Olayın tabi bir de iş istasyonu boyutuna bakarsak orda bence tartışmasız bir AMD üstünlüğü var.

Uzun lafın kısası, eğer çok aceleniz yoksa 2019'u biraz bekleyin derim, piyasa baya bir şenlenicek. Muhtemelen yeni çıkan seriler sayesinde şuan ki güncel işlemcilerin fiyatıda düşecektir.
Sizce 8 nesili inteli geçermi 7 nm ve ilk çeyrek te çıkıcakmı 7 nm işlemciler. deiğiniz gibi bn pek bilgi bulamadım da ondan diyorum.
 
İntel sürekli soket değiştiriyor (ayrıca zırt pırt güvenlik açıkları çıkıyor) buda yeni anakart demek oluyor. Sistemin en pahalı bileşenleride bunlar oluyor. AMD İntel'e bakarak daha az soket değiştiriyor, son kullanıcıyı düşünüyor.
 
İntel sürekli soket değiştiriyor (ayrıca zırt pırt güvenlik açıkları çıkıyor) buda yeni anakart demek oluyor. Sistemin en pahalı bileşenleride bunlar oluyor. AMD İntel'e bakarak daha az soket değiştiriyor, son kullanıcıyı düşünüyor.

Güvenlik açıkları nasıl anlayamadım? Şu anda aldığım bir sistemi güvenlik açığı dolayısıyla değiştirmem gerekebilir mi işlemciyi değiştirmediğim halde? İşlemciyi değiştirmeyi uzun süre düşünüyorum bu arada.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı