S-400 Nedir, Ne Değildir? Türkiye - ABD Krizi

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 188
  • Görüntüleme 12B
Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.494
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre. Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eş zamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor. En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip.


Bu yapay zekalı hava savunma sistemi, kurulduğu menzilin üzerinden geçen her uçağın özelliğini öğrenebiliyor. Rusya'nın bize bu sistemleri satmaktan büyük bir zevk almasının altında yatan en büyük neden NATO'ya üye olan bir ülke olmamız. Yani ABD ve NATO boşuna bizi tehdit etmiyor. Şu an ciddi bir telaş içinde olmaları, bu sistemden ne kadar korktuklarını ortaya çıkarıyor.

ABD'nin Çekindiği Noktalar?


Bildiğiniz üzere F-35'ler gizlilik üzerine kurulan bir savaş jeti. Eğer S-400 kullanırsak bunların Rusya tarafından F-35'ler üzerinde izleneceği, gizliliklerini kaybedeceği ve uçak hakkında Rusya'ya bilgi göndereceği şeklindedir.

Biz bunu alırsak, elbet bir yerde bize bedelini ödetirler diye düşünüyorum. Boru bir şey değil çünkü, direkt Rusya, S-400 ile NATO üyelerinin savunma bilgilerini çalabilir. Bu da güvenirlik açısından NATO üyelerini korkutuyor.

Hem ABD, hem de biz geri adım atmıyoruz. ABD; eğer S-400'den vazgeçip, bunu yazılı bir şekilde kanıtlarsanız F-35 siparişleri için gerekli esneklikleri yapabileceğini söyledi. Dediğim gibi bu konuda geri atmıyoruz. Ciddi bir hava savunma sistemleri eksikliğimiz var ve S-400 bize sunulacak çok büyük bir nimet olmasına rağmen ABD ile yaşanılabilecek krizler de bir yandan düşünülmeli.

Şu an F-35 alternatifi bir uçak olmadığı için de bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar.
 
Son düzenleme:
Daha bugün haberlerde izledim, ABD'li senatör ''Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini almayacağını doğrulayana kadar Ankara'ya F-35 savaş uçakları verilmeyecektir'' gibi bir şey dedi. Benim kendi fikrim, Türkiye kesinlikle S-400'leri almalı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi S-400 vs F-35 yaptığımızda çok saçma bir karşılaştırma oluyor. Biri en gelişmiş jetlerden biri, hayalet. Diğeri savunma sistemi. Mümkünse ikisini de almalıyız ama mümkün değilse burada düşünülmeli. Yeni nesil savaş uçakları gizlenme, manevra kabiliyet, mühimmat takviyesi ile çok ön plana çıkan jetler. F-35'de çok amaçlı bir jet. Her arenada kullanılabilirliği yüksek bir model.

S400'ler ile F-16, F-35 gibi uçakları savunabilirsiniz. Ama 40-50 tane F-35 mi, 2-3 tane S-400 mü dediğimizde işler biraz karışıyor.

2 rakip ülkeden bu derece gelişmiş aygıtları almak için de aynı şekilde özgüvenli ve her türlü krizi kabul edebilecek, kaldırabilecek güçte bir ülke olmanız gerekiyor.

ABD'nin bu yaptığı şey yasal değil ki. Yani ortada anlaşma var, paralar verilmiş uçağı vermemezlik ederlerse bu iş hukuken çözülmez mi ? Gerçeği kimi kime şikayet edeceksin ki orası ayrı bir mevzu...

Bana göre savunma daha önemli.
ABD'nin Çekindiği Noktalar?

Bildiğiniz üzere F-35'ler gizlilik üzerine kurulan bir savaş jeti. Eğer S-400 kullanırsak bunların Rusya tarafından F-35'ler üzerinde izleneceği, gizliliklerini kaybedeceği ve uçak hakkında Rusya'ya bilgi göndereceği şeklindedir.

Biz bunu alırsak, elbet bir yerde bize bedelini ödetirler diye düşünüyorum. Boru bir şey değil çünkü, direkt Rusya,S-400 ile NATO üyelerinin savunma bilgilerini çalabilir. Bu da güvenirlik açısından NATO üyelerini korkutuyor.
İşler öyle değil.
eki ya S-400? Çok bilgim yok bu konuda ama mesela Rusya'nın savaş uçakları kötü mü? Alınamaz mı?
Bu konumda açıklamıştım aslında. Bir daha uzun uzun yazmayayım, buraya bakabilirsin.

 
Amerika'nın S-400'e alternatif olarak sunduğu hava savunma sistemi Patriot füzeleri hakkında bilginiz var mı?
Türkiye, defalarca ABD'ye Patriot alımları için başvurdu ama ABD bizi oyaladı. Kısacası kendileri kaybetti.
 
3-4 adet S-400 bataryası Türkiye'yi koruyamayacaktır. Türkiye'nin kullandığı hiçbir sisteme entegre olmayacak, NATO'ya entegre olmayacak. Yani sistemi %100 verimli kullanamayacağız.Kullansak bile dediğim gibi 3-5 batarya ülke kurtarmayacak.

Mesele silahların özellikleri değil Türkiye'nin gelecekte nerede duracağı. Türkiye giderek batı'dan uzaklaşıp sıradan bir ortadoğu ülkesine dönüşmekte.
Şimdi ABD F-35'leri gönderse bile nerede kullanacağına, üstüne hangi mühimmatın takılacağına kadar karışıyor diyenler olacak, haklılar ama bu güne kadar hep böyle oldu. Türkiye NATO üyesi. Ne ABD bize ne de biz onlara tehdit oluşturmadık ama bundan sonra Türkiye'yi tehdit olarak görecek. Biz de bir İran'ız artık ABD'ye göre.

Ayrıca ABD F-35'leri göndermeme konusunda haklı, söyledikleri gibi uçakların gizli kalması gereken birçok detayı Rusların eline geçecek. F-35'lerin teslim edilme imkanını %0 olarak görüyorum bu nedenle.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı