60 Hz bir monitörde 60 FPS üstünü hissedebiliyor musunuz?

Monitör Hz değerinden yüksek FPS'yi hissedebiliyor musunuz?

  • Evet hissedebiliyorum.

  • Hayır hissedemiyorum.


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
60hz monitör saniyede 60 kare fotoğraf destekliyor, yani daha fazlasını görmen imkânsız 60hz için. Ister 60fps olsun ister 1000fps olsun yine de aynı. Tek merak ettiğim oylamada farkı gören arkadaş nasıl görüyor acaba ?
CS:GO tarzı bir oyunda o farkı çok iyi anlıyorsunuz. 60FPS alırken gerçekten kasıyor gibi hissettiriyor (FPS miktarına bakmadan hissedebiliyorum). Ama eğer 200-300 civarı ise yağ gibi kaydığını hissettiriyor.
 
Diğer konuya yazdığım mesajı buraya da yazayım:

"Mesela 60 FPS - 60 Hz ile 100FPS - 60Hz'in verdiği hissiyat ve akıcılık farklı. Bu akıcılık özellikle de eline ve reflekslerine yansıyor. Monitör 60Hz'den yüksek olunca, bu akıcılık daha da artıyor ve görsele daha net yansıyor. Ek olarak görüntü yırtılmalarının önüne geçiliyor.

Yani 60Hz'de de o akıcılığı reflekslerin bağlamında hissedebilirsin fakat Hz değeri yetersiz kaldığından dolayı, orta dereceli ya da ciddi görüntü yırtılmaları olur. Tekrardan dikkatlice denemeni tavsiye ederim. 60Hz bir monitörde, FPS 60'a dayandığında ya da 60'ın altına düşünce, kasıntıyı hissedebiliyorsun. 60'ın üzerine çıkınca ise oyun kontrolü daha akıcı oluyor."
 
60hz monitör saniyede 60 kare fotoğraf destekliyor, yani daha fazlasını görmen imkânsız 60hz için. Ister 60fps olsun ister 1000fps olsun yine de aynı. Tek merak ettiğim oylamada farkı gören arkadaş nasıl görüyor acaba ?
Olay 60hz monitörde 300 kare görmek değil zaten. Yabancı bir arkadaşımız güzelce açıklamış. If your frame rate is above your monitor refresh rate, you may see screen tearing. This occurs when your GPU updates the front buffer while the screen is in the middle of refreshing, which results in a visible line between the two frames that you may find irritating.

However, at the same time, running at a higher frame rate means lower input latency, which in some cases matters more than avoiding screen tearing. Competitive shooters like CS:GO or R6 Siege should be played without a frame cap to ensure the lowest possible input latency, and most people just deal with the tearing.

Özetle ekran kartı çok fazla kare gönderiyor monitöre. Monitör de daha tazelemenin yarısında bir sürü yeni çizilen kare ile karşı karşıya kalıyor bu yüzden ekranda yırtılmalar oluşuyor fakat bu durum aynı zamanda input lag(giriş gecikmesi) azaltıyor böylece oyun daha akıcı oluyor :)
 
@Mrtcn95

Uzunca ve teknik anlatmaya üşendiğimden dolayı mesajı uzun tutmadım. Yukarıda demek istediğim şey tam olarak, Mrtcn95 arkadaşın yabancı kaynaktan alıntıladığı içeriğin aynısı.

Teknik olarak 60Hz cihazlarda da akıcı oyun oynarsınız fakat monitörün tazeleme hızı yüksek FPS'lere yetişemeyince görüntü yırtılmaları başlar. Yüksek Hz monitörlerin esprisi FPS'i hissetmek değil, yüksek FPS'i görüntü yırtılmadan, daha akıcı ve tutarlı bir şekilde deneyimleyebilmektir.
 

Geri
Yukarı