Monitörün Hz Değerinin Üstünde FPS Almak

Evet test ettim öyle, çözümü yok sanırım.
Şunu bir dener misiniz?

1) Riva Tuner Server Statistics uygulamasını kurun. "buradan"

2) Oyunun exe dosyasını RTSS'e tanıtın ve FPS'i 59.990 olarak sınırlandırın.

3) Ekran kartınız nispeten yeni bir modelse sürücü üzerinden V-Sync açın. (Eğer AMD ise Gelişmiş Senkronizasyon açın), oyun içi V-Sync'i kapatın.

Eğer ekran kartınızın sürücüsüyle gelen bir senkronizasyon seçeneği yok ise, oyun içi V-Sync'i açın.

Şimdi hem akıcılığı hem de girdi gecikmesini hissiyat olarak bir test edin.
 
İyide kasma hissi Freesync olsa dahi geçmiyor ki. FPS 72'den 73'e geçtiği zaman oyun aniden takılıyor. FPS dalgalı falan değil sabit 72 iken aniden 73 olduğu zaman oluyor, zaten FPS sabitlemeyi kapattığım zaman zaten akıcılık falan yok oluyor. Her monitörde Freesync menzili var ve bunlar genelde yenileme hızı ile 48 FPS arası. Bu arada Forza Horizon 4'den bahsediyorum, Witcher 3'de de aynı sorun var ama rekabetçi oyunlarda bu sorun yok gibi bir şey.
 
İyide kasma hissi Freesync olsa dahi geçmiyor ki. FPS 72'den 73'e geçtiği zaman oyun aniden takılıyor. FPS dalgalı falan değil sabit 72 iken aniden 73 olduğu zaman oluyor, zaten FPS sabitlemeyi kapattığım zaman zaten akıcılık falan yok oluyor. Her monitörde Freesync menzili var ve bunlar genelde yenileme hızı ile 48 FPS arası. Bu arada Forza Horizon 4'den bahsediyorum, Witcher 3'de de aynı sorun var ama rekabetçi oyunlarda bu sorun yok gibi bir şey.


FPS'i hangi uygulama ile sabitliyorsunuz? RTSS ile sabitlerseniz 72'den 73'e çıkma gibi bir şey söz konusu olmamalı. Çünkü saniyenin milyarda birine kadar hassasiyetle ayar yapıyor.

Forza Horizon 4 bende yok ama Witcher 3'ü, 60 Hz ekranda 59.990 FPS kilidi ile oynuyorum, akıcılık hissi kusursuz. Girdi gecikmesi için bir şey diyemem, zira Witcher 3'ü büyük ekran TV'de (gecikmeleri monitörlere göre çok daha yüksek) ve Gamepad ile oynuyorum.
 
Forza da ne RTSS çalışıyor ne de Afterburner. Oyunun FPS sabitlemesini kullanıyorum dediğim gibi FPS sabitlemeyi beceremiyor 73'e kaçırıyor bazen bu da takılmaya sebep oluyor.

Dediğimi anlamadınız sanırım 60 Hz ekranda 59 FPS kilidiyle akıcılık hissi kusursuz diyorsunuz ama ben Hz değerinin üzerine çıkınca akıcılık olmuyor demiştim.
 

Shao tarafından yazılmış linki okudum, anlaması zaten zor bir konuyu iyice karıştırıp çorba yapmış. Birkaç hatasını gösterip neden bazı şeyleri yanlış anladığını göstereceğim.

Some monitors don't always follow specifications in a logic order, one monitor could be 75Hz and still have over 16ms of response time, be sure to check out your monitor specs to figure out what could cause you issues, because if said case above your monitor is 75Hz but 16ms response time, it'll mean that you will have the respond time of 60Hz with the visual of 75Hz and likely bad ghosting, making it laggy still.
Monitörün GtG gecikme değeri ile aldığımız FPS tamamen farklı şeyler ve oluşturduğu gecikme de farklı bir durum. Bakın bu girdi gecikmesinin zinciri ve bu gecikmeyi oluşturan bütün elemanları gösteriyor:
Eki Görüntüle 427232

Bir monitörün Hz değeriyle GtG değerinin ikisi de farklı gecikmelere sebep olur. Hz değerini doldurmak için almanız gereken FPS bilgisayarınızdan kaynaklanan gecikmedir. Örneğin 60 Hz bir monitörde saniyede 60 kare işlemek için geçen sürenin büyük kısmı ekran kartından kaynaklanır ve genelde ilk darboğazı ekran kartı yapar. Girdi cihazlarını atlıyorum, "bilgisayar" kısmına geliyorum. Şöyle gösterebiliriz:
cpuplusgpu.png

Bu üstteki tablomuzun "bilgisayar" kısmı. Bu kadar sürede 100 FPS işledik diyelim. Bundan sonra "görüntü aracı" kategorisine geliriz. Çok kötü bir senaryoda şöyle bir gecikme ile karşılaşabilirsiniz:
baddisplay.png

"Bilgisayarın" kare çizerken yarattığı gecikmeye (buna isterseniz frametime diyin, fark etmez.) monitörün GtG değerini (üstteki resmin en solundaki, response time = GtG değeri) eklemeniz gerekiyor. Bu değerler optimize olsun ya da olmasın yine de ghosting ile karşılaşmanız mümkün. 0 ms GtG değerine sahip bir monitörde dahi ghosting gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. GtG değeri ile aldığınız FPS arasında bir bağ yok.


Attığınız linkteki kişi hiçbir rasyonel kanıta dayandırmadan Battle(non)sense'in grafiklerinin hatalı ölçüm olduğunu ve söylediklerinin saçmalıık olduğunu belirtmiş. Böyle bir şey iddia edecekseniz bunu kanıtlamanız gerekir. Battle(non)sense birçok oyun firmasıyla beraber çalışmış birisi, yanlış olduğunu düşünüyorsanız en azından kanıtlarla gelmelisiniz, "yanlış hissettirdiği" için yanlış olduğunu söyleyemezsiniz.

Yazdığı yazıda birçok hatalı kısım var ve üstelik Frametime Analysis kısmı gerçek bir fiyasko. Reklam firmaları gibi çalışıp kendi grafiklerinde farklı ölçekler kullanmış. Bir de şu alıntıyı okuyun:

This "stutter" does not affect the input of the mouse at all, hence why this solution is still viable because due to that fact, you can still move your mouse around and flawlessly without thinking about it unless you solely focus on it or slowly turn around at a very consistent pace, which is why it's hard to notice and feel like the gameplay is perfect. Even I was wondering what it was occasionally as I noticed, but it didn't stop me from playing and enjoying the tearingless gameplay.

Ben birçok rekabetçi oyunda %0.05 gibi yüzdelere girmeyi başarmış bir oyuncu olarak söylüyorum, fare gecikmesini "hissetmeyeceksiniz" demek gerçekten aptallıktır. Üstelik arkadaş bile bu gecikmeyi fark ettiğini belirtiyor. Bu bir cümle söyleyip sonra "ama bla bla bla" demekten farksızdır. Shao keşke şunu söyleseydi: "Vsync kullanmanın yol açtığı gecikmenin farkındayım ama ben yırtılma olmadan oyun oynamak istiyorum." Peki Shao bu rehberde ne diyor? "Vsync kullanmak gecikme oluşturmuyor."


Şimdi size gelelim, yazdıklarınızı cevaplayayım.

Artık hepimizin çok çekirdekli işlemcilerimiz var. Bir çekirdek kare hazırlarken diğeri girdileri topluyor ve birbirlerini beklemek zorunda değiller. Yani FPS düşünce girdiler tepkisiz hale gelmiyor, sadece sonuçlarını geç görüntülüyoruz.

Ekranımızın tazeleme hızını aşan bir şeyi asla ama asla görüntüleme şansımızın olmadığını
da düşününce, bir girdiyi en erken ekranın bir sonraki tazelemesinde göreceğimizi hesap edebiliriz. Yani ekranın bize gösterebileceğinden hızlısını üretsek bile paşa paşa o ekranı beklemek zorundayız.

Teorik olarak, V-Sync kapalıyken ekran tazeleme hızının en az 2 katı, V-Sync açıkken de en az 4 katı FPS'e ulaşamadığınız sürece girdi gecikmesini ölçülebilir düzeyde azaltamazsınız. Bu da bugün ancak CS:Go'da mümkün. Elde edeceğiniz düşüşler de 2-4 kat daha fazla güç harcamaya değecek düşüşler değil. Daha az enerji harcayarak girdi gecikmesini ciddi şekilde düşürmek mümkün.

İşlemcinin konumuzla alakası yok, oyun oynarken genellikle darboğaz unsuru GPU olacaktır. (İşlemci darboğazı çekmediğiniz bir durumu ele alıyoruz.) "Sonuçlarını daha geç görüntülüyoruz" derken siz de gecikme olduğunu kabul ediyorsunuz :facepalm:

Yahu siz konuyu okumuyor, grafiklere bakmıyor musunuz anlamıyorum ki? Ekranımızın TAZELEME HIZINI AŞAN KARELERİ GÖREBİLİRİZ. Bu durumun 2. avantajı buydu zaten.

144 Hz değerinde 432 FPS alıyorsanız aşağıdaki grafiği görürsünüz, bir saniyede ekranda neredeyse 4 kare var. Görmüyor musunuz bu kareleri?
blur-busters-gsync-101-filmstrip-vsync-off-144hz-432fps.png


Yırtılma konusunda buna dayanan formülü koydum, dediğiniz gibi teknik olarak yırtılma çizgi sayısı artar ama kare yüksekliği azaldığı zaman (yani Hz değerinin üstünde FPS aldığınız zaman) görünürlüğü azalır. Aynı şeyi söylüyoruz ama anlamaktan fazlasıyla uzaksınız.

Optimal frame pacing, %0.1 frametime ile monitörün Hz değerinin aynı olmasını veya daha yukarıda olmasını gerektirir. Input lag adına karelerin arasındaki en düşük gecikmeyi istiyoruz. Monitörün Hz değerini düşürmek istenmeyen bir durum olduğu için FPS değerini yükseltmek aracılığıyla frametime'ı düşürürüz, böylece frame pacing değerini de sağlıklı değerlere çekebiliriz.


Ben bu yazıyı Vsync kullanmayın diye yazmadım. Vsync ve onun daha geliştirilmiş teknolojilerini kullanmak kötü bir şey değil. Ama Vsync gibi araçlar basit monitörlerde gecikmeyi kesinlikle arttırıyor. İnce ayarlı bir Vsync için bile aradaki gecikmeyi gözden çıkarmak için 240 Hz ve VRR destekli monitörler gerekiyor.

blur-busters-gsync-101-vsync-off-w-fps-limits-60Hz.png


Üstteki grafik bir oyuncu adına kabul edilemez bir durum.

blur-busters-gsync-101-vsync-off-w-fps-limits-240Hz.png


Aynı testleri 240 Hz değerinde yaptığınız zaman gecikme değerleri kabul edilecek sayılara iniyor. Bu durumda herkes Vsync ile oynayacaktır fakat günümüz şartlarında 240 Hz monitörler fazlasıyla ekstrem. Vsync'ın işe yaradığını kabul ediyorum, zaten hiçbir zaman aksini iddia etmedim :facepalm: Sadece getirdiği gecikme çoğu durumda fark edilir durumda ve ben bunu istemiyorum.

 

Yeni konular

Geri
Yukarı