TOKİ binaları dayanıklı mı?

M4VER1CK

Hectopat
Katılım
20 Aralık 2018
Mesajlar
229
Makaleler
1
Çözümler
1
TOKİ'deki deprem riski nedir? Bazı kesimler çok sağlam olduğunu söylüyor bazı kesimler ise dayanıksız binalar olduklarını söylüyor. Sizce TOKİ'ler dayanıklı mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
TOKİ'deki deprem riski nedir? Bazı kesimler çok sağlam olduğunu söylüyor bazı kesimler ise dayanıksız binalar olduklarını söylüyor. Sizce TOKİ'ler dayanıklı mı?
Alakası var mı bilmiyorum ama, biz de TOKİ'nin yaptığı apartmanda oturuyoruz. Dün İstanbul'da olan 5,8 depremini Sakarya'da hissettik. Mesela TOKİ'nin yaptığı evden midir bilmem ama biz az hissettik. Mesela Sakarya'nın diğer illerinde, yerlerinde bayağı hissedilmiş, sallanmış. Biz 3 saniye falan hissettik. Öyle zangur zungur sallanmadı çok şükür.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
TOKİ yapımı demek; 17 Ağustos sonrası dönemde deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılmış bir bina demek. TOKİ harici yapılan binalar bu tür yönetmelikler kapsamına alınmıyor mu? Elbette hayır, onlar da bu yönetmeliklere taabi.

Yine de belirli dayanıklılığın üzerinde ve belirli direnci gösterecek yapılar olduğu söylenebilir. TOKİ'nin her projesi de birebir aynı değil. Farklı bölgelerde çok farklı konut projeleri mevcut bildiğiniz üzre.

Marmara bölgesinde tehlikede olan asıl kesim, kendi oturduğumuz ev de dahil olmak üzre; 17 Ağustos öncesi deprem yönetmeliğine göre yapılmamış ve çoğu kaçak olan binalardır. Şöyle bir gerçek var ki 30 sene önce köyden kente geçen Avrupa insanı buraya bir inşaat firması ile anlaşarak değil; köyde bu işlere en yatkın ustalarla konuşarak ev dikmişler. Kaldı ki firmalar da deniz kumu gibi harç karışımının direncini düşüren, maliyeti azaltan yöntemlere gitmişler bu bela başımıza gelmeden önce.

Bizimkiler ise ilk geldiğinde 1 katlı ev alıp zamanla 4. katı tamamlamışlar. Bu sebeple 17 Ağustos öncesi tüm katları dikilmiş bir evde oturuyorsanız bulunduğunuz bölgenin zemin özelliğine de bağlı olmak kaydıyla kaygı yaşayabilirsiniz.

TOKİ evinde oturuyorsan kafanı yastığa koyup uyuyabilirsin, bu depremin artçısı 6'dan büyük olmayacaktır; kaldı ki bu depreme dayanamayan bir bina olmadı bile. Asıl deprem farklı bir fay hattında beklenen büyük kırılma ile ortaya çıkacak; dilerim hepimizin evi bu enerjinin açığa çıkmasına direnebilir. Temennim bu yönde ancak belediyelerin rant peşinde koşmaları yüzünden 20 yıldır bir arpa boyu yol alamadık. Büyük depremde belki sen canından olmayacaksın ancak bizim gibi çok insanın yanı yanacak.

Biz hala bekliyoruz imar gelsin de dönüşüm başlasın diye. Sırf çatı katından denizi görüyoruz diye, bulunduğumuz bölge değerli diye istenilen rant halka sağlanmıyor. 20 yıldır imar bekliyoruz, 10 yıldır seçim vaadi olarak kullanılıyor bu imar muhabbetleri.
 
Günümüzde yapılanlar TOKİ binalarını çok beğenmiyorum ama 10-15 yıl önce yapılan binaları standart binalardan çok daha sağlam. Tabi ihaleyi alan Müteahhit faktörü bu işte belirli rol oynuyor.
 
@BilgisayarKurdu Çok iyi konulara değinmiş. Bahsettiği gibi her proje birebir aynı değildir. Oturduğum rezidans'tan örnek vermem gerekirse birkaç blok için kazdıkları arazinin altı kayaklıklıymış. Ama diğer bina (blok) için kazdıkları arazinin altı aynı değilmiş. Yani arazilerin durumunda da farklılıklar oluyor. Arada fazla bir mesafede yok. Mesela dünkü depremde çok fazla sallandım. Bunun sebebi raylı sistem diye tahmin ediyorum. İçimde bir kuşku/korku yoktu. Tüm Türkiye'de çarpık yapılaşmanın bitmesi dileğiyle ve sağlam yapıların çoğalması dileğiyle.

Not: Altta rezidans kelimesi kalıyor. Bir bug oluşmuş. Yazım hatası değildir.
rezidans
 
Arkadaşlar toki yapımı binalara deprem açısından güvenebilirsiniz. Bildiğiniz üzere 7.2 şiddetinde olup, 6.8 şiddetine düşürülen Elazığ depremi; Türkiye'de 19 şehirden, sınır dışında ki Irak, İran, İsrail, Lübnan ve Suriye gibi ülkelerden hissedilecek kadar yıkıcı ve şiddetli bir depremdi. İkamet ettiğimiz bina 2012 yılında toki tarafından yapılmış, deprem de hiçbir hasar almamıştır. Sadece pencelerin çerçeve kısımlarında kılcal çatlaklar oluşmuştur. Çatlak bile denilemez aslında. Deprem sonrası binada yapılan incelemeler sonucunda "hasarsız" onayı almıştır. 2011 yılında ki van depreminde de aynı şekilde toki yapımı binalar depremi hasarsız atlatmıştır. Kaldı ki "çevre ve şehircilik bakanlığı" toplu konut idaresi tarafından inşa edilen binalardan deprem konusunda şüphe etmek mantıksız olur. Konutlar tünel kalıp sistemi ile inşa ediliyor. Tünel kalıp sistemleri, binaların tek parça yapı olarak inşasını sağladığından "deprem bölgeleri" için elverişli bir taşıyıcı sistem olarak kabul edilmektedir. Depremde meydana gelen dikey/yatay kuvvetlerin tamamının betonarme perdelerle taşınması, binaların yatay sertliğinin çerçeve sistemlere göre çok büyük olmasını sağlar. Bu da tünel beton sistemlerinin deprem güvenliğinin yüksek olduğunu gösterir. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi bu yapılarda kullanılan "radye temel deprem esnasında yapıyla birlikte hareket ederek yapıda hasar oluşmasını önemli ölçüde engellediği kabul edilmektedir."
 
Arkadaşlar TOKİ yapımı binalara deprem açısından güvenebilirsiniz. Bildiğiniz üzere 7.2 şiddetinde olup, 6.8 şiddetine düşürülen Elazığ depremi; Türkiye'de 19 şehirden, sınır dışında ki Irak, İran, İsrail, Lübnan ve Suriye gibi ülkelerden hissedilecek kadar yıkıcı ve şiddetli bir depremdi. İkamet ettiğimiz bina 2012 yılında TOKİ tarafından yapılmış, deprem de hiçbir hasar almamıştır. Sadece pencerelerin çerçeve kısımlarında kılcal çatlaklar oluşmuştur. Çatlak bile denilemez aslında. Deprem sonrası binada yapılan incelemeler sonucunda "hasarsız" onayı almıştır. 2011 yılında ki Van depreminde de aynı şekilde TOKİ yapımı binalar depremi hasarsız atlatmıştır. Kaldı ki "çevre ve şehircilik bakanlığı" toplu konut idaresi tarafından inşa edilen binalardan deprem konusunda şüphe etmek mantıksız olur. Konutlar tünel kalıp sistemi ile inşa ediliyor. Tünel kalıp sistemleri, binaların tek parça yapı olarak inşasını sağladığından "deprem bölgeleri" için elverişli bir taşıyıcı sistem olarak kabul edilmektedir. Depremde meydana gelen dikey/yatay kuvvetlerin tamamının betonarme perdelerle taşınması, binaların yatay sertliğinin çerçeve sistemlere göre çok büyük olmasını sağlar. Bu da tünel beton sistemlerinin deprem güvenliğinin yüksek olduğunu gösterir. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi bu yapılarda kullanılan "radye temel deprem esnasında yapıyla birlikte hareket ederek yapıda hasar oluşmasını önemli ölçüde engellediği kabul edilmektedir."

Tamam da hocam gece 04:23'te foruma kayıt olup, 05:20 de neden 2019'dan kalmış bir konuyu hortlattınız gerçekten merakımdan soruyorum.
 
Bildiğiniz üzere 7.2 şiddetinde olup, 6.8 şiddetine düşürülen Elazığ depremi...
Bu da yeni moda... Yok Elazığ depremi 7.2 ama 6.8'e düşürdüler, yok İzmir depremi 7.5 ama 6.9'a düşürdüler. :D :D

Hadi AFAD ve benim en çok güvendiğim Kandilli bunu talimatla düşürdüler de, Amerikan Jeoloji Servisi de mi talimatla düşürüyor? :D USGS verisine göre o deprem moment 6.7 ve yerel 6.8.

Ortalama üzeri depremlerde ilk hızlı çözümlemeyle verilen veriler genellikle sapmalardan dolayı düşük ya da fazla çıkar, detaylı 2. çözümleme ile son net büyüklük veriliyor.

Daha depremin büyüklüğü ile şiddeti arasındaki farkı bile bilmeyip gerçekleri kendi kafalarınıza göre eğip bükmeye devam edin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı