Depremler neden artmaya başladı?

nE fAYı yHa AmArİgA bİzİ KıSkAnIyO bU yÜzDeN bİzE hArP aTıYo hEpSi AmArİgANıN oYuNu

Şaka bir yana Türkiye'deki fay hatları oldukça canlı, zaten Anadolu jeolojik olarak genç bir yer olduğu için bu depremler normal, hep de olacaklar. Bize düşen bu gerçeği kabullenip hazırlıklı olmak.
 
Vergileri asfalta yatırırlarsa vatandaşlarımız böyle can veriyor işte. Sonuçta bu fay hatlarının yeri belli neden binalar yenilenmedi? Yoksa vergiler arapları doyurmak ve asfalt döşemek için mi kullanıldı? Şu ülkenin kendi vatandaşının elin arabı kadar değeri yok gerçekten...
 
Aslında böyle depremlerin olması bir bakıma iyi çünkü böyle depremler olacak büyük depremlerin şiddetini azaltıyor. Havası çıkarılmayan düdüklü tencere misali. Havasını az da olsa çıkarırsan patlamaz veya daha az şiddetli patlar. Depremde vefat eden tüm insanlara Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. AMİN
 
Bu mantığa göre Amsterdam'da her gün deprem olması gerekir. Hatta Allah'ın direkt helak etmesi gerekir.
Peki neden başka ülkelerde böyle cezalar yok?
İroni yaptım.

Aksi halde, depremin bir doğa olayı olduğunu.
Depremin insan öldürmediğini; insanı öldürenin malzemeden çalınmış binaların, bilgisizliğin neden olduğu paniğin öldürdüğünü bilmeyen eşeklerin söylemlerini dile getirdim.
 
Tırtıklı bir zemin düşün. Onun üzerinde de bir tabaka. Tabakayı biraz ittir. Hareket etmeyecek değil mi? Tabakayı ittirmeye devam et. Tabakada enerji birikecektir. En son tırtıklı zemin dayanamayıp kırıldığında o tabaka bir anda ileri fırlayacak değil mi? İşte deprem böyle oluyor. O tabakada ne kadar enerji birikirse o kadar şiddetli olur deprem.
 
Depremler yüz binlerce yıldan bu yana dünyada varlığı sürdüren afetlerdir. Depremin yaşandığı bölgedeki insanların ne kadar günahkar olduğuna bağlı olarak gelişen felaketler değildir.. Yaratıcının dünya üzerinde kötü insanları cezalandırmaya yönelik bir planı olsa bunu masum insanları da zor duruma düşürerek yapmazdı herhalde?

Dünyayı kirletiyor, kaynaklarını tüketiyor olmamızın da hiçbir alakası olduğunu zannetmiyorum. Deprem gibi doğal afetlere sebebiyet verecek unsurlar değil bunlar.

Deprem tamamen dünyanın var oluşu, yaşadığınız coğrafyanın nasıl bir yüzey haritasına sahip olduğu ile alakalı bir durum. Tamamen tesadüfi olarak etkileniyor veya etkilenmiyorsunuz bu olaylardan.
Depremler artmadı, tamamen kendi seyrinde - planında ilerliyor, demir çubuğun bir tarafını yakınca öbür tarafı tutan adamın da eli yanar bildiğin üzre. Hat boyunca sarsıntı olması çok normal. Artçıların kendini göstermesi zaten beklenen bir durum.

Allah yardımcısı olsun depremden etkilenen halkların. Deprem vergisi adı altında milyarlarca lira para toplayan, kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çeviren bu siyasi anlayış ile; deprem sonrası para dilenen bu beyinsiz yöneticiler ile etse etse Allah yardım eder.
Depremi bile birilerini övmek için fırsat olarak kullanan insanlar var, biliyorsunuz kim olduklarını.

Deprem mesele değil, 20 sene sonra dayanıklı binalar yaygınlaşmaya başlar. Mesele halkın bu deprem vergilerinin nereye gittiğinin hesabını sorabilmesi. Mesela kentsel dönüşümde neden bu kadar geç kalındığının hesabının sorulabilmesi. Bugün İstanbul'da bir deprem olsa kaç bin kişi ölür farkında mısınız? Belediyeler rantı halkın değil, kendi ellerinde tutmanın derdinde. Kim ölmüş kim kalmış umurlarında değil.
 
Her felaket filmi, bir bilim adamına kulak asılmamasıyla başlar.

Mesele halkın bu deprem vergilerinin nereye gittiğinin hesabını sorabilmesi.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Cevabı burada aslında. Ülkenin acınası halinin özeti resmen, trajikomik bir açıklama.
 
Peki neden başka ülkelerde böyle cezalar yok?
Konuyu uzatmak ve dağıtmak istemiyorum ama bu olayları ülkeler yıllardır yaşıyor. Mesela buna şuan yaşanan Avustralya olayları örnek verilebilir. Tabi ki bilimsel açıklamaları var. Ama doğaya zarar verirseniz karşılığı sert oluyor.
Onun vergisini zaten ayrı alıyorlar.
Neyse az sonra FBI Open The Door! olmayalım.
FBI niye kapına dayansın ki:D Böyle olması adamların daha çok işine geliyor.
Onun vergisini zaten ayrı alıyorlar.
Neyse az sonra FBI Open The Door! olmayalım.
FBI niye kapına dayansın ki:D Böyle olması adamların daha çok işine geliyor.
Onun vergisini zaten ayrı alıyorlar.
Neyse az sonra FBI Open The Door! olmayalım.
FBI niye kapına dayansın ki:D Böyle olması adamların daha çok işine geliyor.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı