Harici ekran kartı nedir?

Onboard olmayan ekran kartıdır. İşlemcinin içinde bir ekran kartı olursa onun adı Onboard ekran kartı oluyor, ekran kartı yuvasına takılan ekran kartı ise harici ekran kartı oluyor.
 
Harici ekran kartı PC dünyasında birden çok anlamada kullanılabilir. Bir ekran kartı kasanın içinde de, dışında da olsa "harici" olarak adlandırılabilir.
  • Örneğin bir dizüstü bilgisayarda Intel veya AMD CPU içindeki GPU'ya ek olarak ayrık bir güçlü GPU varsa buna "harici" ekran kartı dinebilir.
  • Dizüstü bilgisayara eGPU ile takılı olan ekran kartına da harici GPU denilebilir.
  • Masaüstü bilgisayarda yine işlemci veya anakart üstündeki GPU'ya ek olarak PCI Express yuvasına takılı ekran kartı da harici olarak nitelendirilebilir.
İngilizcede bunun için birden çok terim vardır. External, bunlardan biridir. Bu kelime genelde kasa dışındaki GPU'ya işaret eder.

Discrete de bir başka kelimedir. Discrete GPU genelde kasa içinde olan ayrık GPU'dur. Yani bu GPU sisteme bütünleşik değildir. Tabi bu sizi yanılmasın. Laptoplardaki gömülü harici ekran kartları da discrete GPU (dGPU) olarak adlandırılabilir.
Onboard olmayan ekran kartıdır. İşlemcinin içinde bir ekran kartı olursa onun adı Onboard ekran kartı oluyor, ekran kartı yuvasına takılan ekran kartı ise harici ekran kartı oluyor.

Bu terim biraz değişti. Eksiden GPU'lar işlemci içinde değil, anakart üstünde idi. Bu yüzden Onboard deniliyordu. Yani anakart (board) üstünde (on).

Bugün ise işlemci içindeki GPU için doğru terim aslında daha çok iGPU olacaktır. Integrated GPU yani.

Ben de Onboard terimini kullanmaktayım ama farkı bilmekte fayda var.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı