Valorant Ne Kadar Başarılı Olur?

Katılım
4 Ocak 2018
Mesajlar
993
Çözümler
3
Yer
Detroit
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Çoğunuz biliyorsunuzdur Riot Games yeni oyunlar geliştirmeye başladı. Bu oyunlardan birisi de FPS oyunu olan Valorant. Kimisi grafikler kötü diyor, (Bence geliştirilecek) kimisi de oynanışı kötü diyor. Sizce Valorant CS:GO ve Overwatch gibi oyunları yenebilir mi?
 
Bence tutmayacak, başarısız olan oyunun tepkisi ise;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bu oyun CS:GO'ya rakip değil. Tarzı değil bir kere. Counter oyuncusu bunu oynayacak olsaydı zaten şimdiye Overwatch, Paladins falan oynardı. PUBG balonu gibi bu da sönecek ama biraz daha sürebilir. Çok iyi reklam yaptılar.
Şunu da unutmayın ki Counter Strike 1999'dan beri ölmemiş, Riot'un yaptığı dandik bir oyunun çıkmasıyla asla ölmez. Gerekirse Source 2'li Counter'ı yeni bir oyun olarak çıkarırlar. Hatta Valorant balonunun sönmesi sadece Valve'ın Source 2'li CS'yi duyurmasına bakar :D
 
Bu oyun CS:GO'ya rakip değil, tutar tutmaz ayrı bir mesele fakat CS:GO katili olarak bahsediliyor bu oyundan ve ben her yeni gelen oyun için bunun söylenmesinden çok sıkıldım. Valorant istisna değil bu duruma. Neden böyle düşündüğümün sebeplerini size madde madde anlatabilirim.

1. bu oyunda yetenek ve taktiksel derinlik CS:GO'nun yakınından bile geçmiyor. Öğrenebileceğiniz spray paternleri yok ya da bomba atmayı öğrenmiyorsunuz çünkü bomba diye bir şey yok onun yerine karakter ve yetenekler var. Atıyorum flash bombası atmak istiyorsunuz bu özelliği olan karakteri seçiyorsunuz ve bir tuşa basıyorsunuz karakteriniz otomatik yapıyor bu eylemi. Seçtiğiniz karakter ne yapıp yapamayacağınızı sınırlıyor bu da taktiksel özgürlüğünüzü kısıtlıyor doğal olarak.

2. grafikler ve renk paleti taktiksel ve "fotogerçekçi" bir shooter olan CS:GO'ya kıyasla valorant daha çok Paladins oyununu andırıyor. Grafikler gerçekten çirkin ve düşmanı dosttan ayırabilmek için düşmanlara kırmızı, dostlara mavi bir parlaklık eklemişler hiç hoş değil. Hoş olmadığı gibi e-spor için düşündüğünüzde stealth/flank oyuncusu olarak çok başınızı ağrıtacak bir özellik fener gibi parlamanız.

Oyun, 2020 yılında çıkmış bir oyun için kesinlikle başarısız ve CS:GO'nun değil olsa olsa Crossfire'ın rakibi olur çıktığı durumda.

3. Riot kendi açgözlü ve çirkef doğası sebebi ile karakterleri ve silahları meta yaratma ve skin satma tutkusu ile kafalarına göre bir ''buff/nerf'' döngüsüne sokacak tıpkı League oyununda yaptıkları gibi ve CS:GO oyuncu kitlesine siz bugün gelip "M4A4'e efsanevi skin çıkardık bu yüzden keleşi nerfliyoruz beş altı ay idare edin sıra size gelecek" derseniz etmedikleri küfür kalmaz size. Ama bu olay League of Legends oyununda her sezon yapılıyor. Aylarınızı yıllarınızı verip ustalaştığınız karakterleri meta yaratma, kostüm satma bahanesi ile mahfedip bir kenarda çürümeye bırakabiliyorlar.

fakat olay bu kadar basit değil. Bu tezimin bir anti-tezi elbette mevcut.

1. yetenek ve taktiksel derinliğin az olması sayıca ezici olan daha yeteneksiz oyuncuların ve öğrenmek istemeyen, hızlıca başarıya ulaşmak isteyen oyuncuları mutlu edecek.

2. "fotogerçekçi" olmak yerine daha yumuşak ve gerçekçilikten uzak grafikleri oyunun yaşça küçük kitleye daha uygun olması anlamına geliyor ve bu da daha kolay sponsor ve reklam almasını sağlayacaktır.

CS:GO çok tutmuş bir oyun olsa bile oyunun konusunun anti-terörizm olduğunu duyunca ve bir takımın terörist olarak oynadığı söylendiğinde CS:GO ile alakalı herhangi bir turnuva için çoğu marka sponsor olmak istemiyor doğal olarak.

3. her ne kadar Riot'un meta anlayışı ve bu buff/nerf döngüsü League of Legends oyununu benim için bitirse bile sezonluk olarak oyuncu artışı da sağlayabiliyor. Bu konuyu daha iyi anlamanızı sağlayacak bir örnek zamanında Starcraft 2 oyununu kasıp kavuran ünlü zerg rush metası. Bu meta ile oyunda iyi olmayan çoğu oyuncu normalde gelemeyecekleri kademelere yükseldiler ve bu da oyunun "casual" kitlesini oldukça artırdı fakat zerg rush metası nerf yediği gibi bu oyuncuların büyük bölümü başka taktik bilmedikleri için doğal olarak oyunu bıraktılar. Riot'un LOL oyununda benzer bir tablo var. Her sezon belirli şampiyonlar bariz olarak aşırı güçlü durumda ve insanlar her sezon hatta bazen her ay oyunu yeniden öğrenmek zorunda kalıyor. Bu her ne kadar mevcut kitlenin sürekli başını ağrıtsa bile yeni gelen oyunculara rahatlık sağlayabiliyor çünkü onlar gibi mevcut oyuncularda sürekli değişen metaya ayak uydurmak zorunda.
 
Çok tutacağını sanmıyorum. LOL kitlesinin çoğu MMORPG gelme. O kitle FPS çok sevmiyor. Ayrıca TF2 ve Overwatch benzer bu oyun, FPS türün de çok tutmadı. Overwatch kitlesi R6, COD, CS:GO, PUBG ya da Fortnite ile yarışabilecek düzeyde değil.

Bu kitlenin E-spor ile uzaktan yakından alakası olmadığını anlayamıyorlar. Şu aralar her FPS oyunu çıkaran ''aa hadi bunu e-spor oyunu yapalım'' kafasında.
 
Olmaz, piyasada trilyon tane FPS oyunu var, bir de başımıza bu geldi. Oyun yok sanki.
Çok kötümser yaklaşmışsınız. O dediğiniz trilyon oyunlar neler? Hepsini oynuyor musunuz da böyle trilyon oyuna benzettiniz bunu? Riot Games'i bu kadar hafife almamalısınız. Direk fanboyluk'a girmişsiniz.
 

Geri
Yukarı