16 yaşında sigara içerken bağımlı olunur mu?

Herhangi biri senin sigara içmeni istiyorsa ondan arkadaş olmaz. İş arkadaşı da olmaz hiçbir şey olmaz. Bence sigaradan önce o arkadaşlarınızı bırakın hemen akabinde de sigarayı.
16 yaşında ve tahminen arkadaşları da akranıdır. 16 yaşında ergen bir bireyin sırf sigara içiyor ve arkadaşını da içmesini istiyor diye zararlı biri olacağı çok katı bir düşünce. O yaşlarda arkadaş seçimi önemli ancak sigara üzerinden kıstas çok yanlış.
 
Sigara bağımlılığının yaşı yok ama bağımlı olmanın büyük kısmı senin elinde. Zaten bir kaç kere içtiğinde eğer psikolojin zayıf değilse bağımlılıktan çok tercih meselesi olduğunu anlarsın. Bir de zararını umursamayıp stresini sigara ile yenenler var, orası ayrı konu.
 
Böyle yavaş yavaş başlar, ileride sayıyı arttırır ve sonunda bağımlı olursunuz. Bir arkadaşım bizzat yaşadı zamanında, kendisini çok uyardım böyle böyle başlanıyor diye ama takmadı, arada bir ya bir şey olmaz dedi. Haftada 1 günde 1 oldu, birkaç tane oldu, şimdi zaten paket taşıyor; normal içiyor yani.

Lisedeyken sınıf ortamında tek sigara içmeyen bendim. Aralarda kaçıp sigara içmeye giderlerdi, sohbet güzel oluyor diye yanlarında ben de giderdim. Daha ağzıma sürmüşlüğüm yok. Lisenin son 2 yılıydı bu, 2 yıl böyle devam etti ve bir kez olsun denesem mi demedim.

Kısacası, arkadaşlarınızın içiyor olmasının sizin için bir anlamı yok. Her şey sizde bitiyor. Başlamadan bırakın o illeti.
 
Spor yaptığımdan dolayı sigarayla işim olmaz, sporu geçsem dahi sigarayı akıl karı (hem maddi hem sağlık olarak) bulmadığımdan pek işim olmadı hayatımın büyük kısmında.

Birkaç kere ortamlarda içersin, içemezsin zorlamalarıyla kullandım. O birkaç dal oldu birkaç paket. En son kız arkadaşımla her buluştuğumda minimum 3 dal içiyordum. Birkaç gün kullanmadıktan sonra etki yapmış olmalı ki canım istiyor gibi oldu ama irademe sahip çıkıp kendime 2 tokat çaktım ve bundan sonra sigara yok dedim. Bunu dediğimden beri 1 dal bile içmedim, tekrar dolu dolu nefes alabilmek güzel bir şeymiş dedirtti.

Kısacası ben iyiyim ama çevrem kötü. :D Yakınımdaki kişilere de yavaştan bıraktırıyorum. İradene hakim olup kendini tut, kim teklif ederse etsin teklifi geri cevir ve dusunme. Bir sure sonra istek gidecektir.
 

Geri
Yukarı