Pardus kullanılmalı mı?

Pardus kullanılmalı mı?

  • Evet, kullanılabilir...

    Oy: 24 38,1%
  • Hayır, pek sanmıyorum...

    Oy: 30 47,6%
  • Kararsızım.

    Oy: 9 14,3%

  • Oy verenlerin toplamı
    63
Demek istediğim, neden destek olmak istiyorsunuz? Sadece milli olduğu için mi yoksa sizi kendine çeken herhangi bir özelliği mi var? Özgür yazılımda bu ulus kavramını biraz mantıksız bulduğum için soruyorum.

Özgür ve açık kaynak yazılımda Milli kavramı biraz mantıksız. Ancak askeri kurumlarda ve kamu kurumlarında kullanıma yönelik bir dağıtımı, yerli kaynaklarla geliştirmek çok mantıklı. Politikacılar özgür yazılım işinden anlamayabilir. Yani güvenli olup olmayacağını kavrayamayabilir. Bunun yerine, diğer dağıtımlara genel anlamda benzer ancak çoğunlukla yerli kaynaklarla üretilmiş bir dağıtım çok daha fazla güven verecektir. Halka ve kurumlarda çalışanlara. Ancak bu yazdıklarım ülkemizde malesef birazcık geçersiz kalıyor.
 
Milli falan alakası yok, dünyanın en büyük problemi güvenlik. Ben diyorum kendime ya ben kimim ki benim bilgilerim sızılsa ne olucak? Pardus'a ve yeni çıkan sosyal medya uygulaması olan Yaay'a maalesef güvenemem. Yakın zamanda çıkarılan bütün milli uygulamalara güvenmiyorum zaten.

Komedi ya. Fazla süre geçmeden internet kullanmaktan korkabiliriz.
 
Kurumsal Pardus bir politik dağıtımdır, gelişimi bağımsız değildir, ömrü bıçak sırtındadır ve artısı yoktur. Ayrıca ne kadar güvenilir, ondan da şüpheliyim. Bu yüzden Pardus'a olumlu bakamıyorum.

Ancak bir de topluluk tarafından geliştirilen ismi "Pardus Topluluk" olan dağıtım var. Bu dağıtımın alfa sürümüne ben de katkıda bulundum. Pardus Topluluk kısmen bağımsız sayılır ama o da Kurumsal Pardus gibi TÜBİTAK-ULAKBİLİM'e bağlı geliştiriliyor.
 
Yerli işletim sistemi yerine yerli GNU/Linux dağıtımı demek daha doğru olurdu ama o da değil. Sadece Çomar, Pisi, Yalı, Kaptan, Müdür sistemleri yerli ve özgündü. Destek verilmeli mi? Tabii ki, verilen desteğin karşılığı olarak dağıtımda gelişmeler sağlandığı sürece neden olmasın. Zamanında da bu dağıtım için çok destek sağlayanlar oldu, karşılığı da oldu. Debian tabanına geçmek yerine kendi tabanını oluşturmak adına çalışmalar yapılıp başarılı olunsaydı şu an çok daha iyi bir dağıtım olarak fazla kullanıcıya sahip olabilirdi. Belediyeler Pardus kullanmaya başladı gibi haberler oluyor, ama sonuç? Korsan Windows'a Pardus duvar kağıdı.
31dfc2cbbd17d2db77a4922b4de223ba.jpg

Yine de daha iyi alternatifler olmasa kullanılabilir ancak yerli geliştirilen dağıtım kullanma takıntım olsaydı muhtemelen Archman, İlledelinux veya Pisi Linux kullanırdım.

pardus.png
 
Pisi linux'u indirip kurdum, kurulum aşamasında calamares kullanmasından dolayı biraz çekindim ama sorun çıkmadı.
Çok fazla inceleyemedim açıkçası. Genel olarak durum aşağıdaki gibidir.

Sistem genel olarak çok güncel değil, mesela güncelleme olarak firefox 73 kurdu, güncel sürüm 80.
Kernel de eski sürüm.
Nvidia sürücüsü depoda yok wiki'de anlatıldığı gibi el ile kurulum yaptım sorunsuz tamamlandı.
Steam kurmayı denedim kuruldu fakat açılmadı. Forumlarında ilk önce steam sonra nvidia kurulumu yapılınca çalıştığını söylüyorlar.
Depolar kısıtlı, 3800 civarı paket bulunuyor.

Sistem genel olarak hızlı çalışıyor, varsayılan hali ile açılışta yaklaşık 400mb ram kullanımı çok iyi kde için. Her hangi bir çökme sorunu yaşamadım.
Systemd kullanmaması bir artı bana göre.
Pisi paket yöneticisini sevdim istendiği zaman kaynak koddan kurulum yapılabilmesi artı.
Dökümantasyon açısından wiki daha kapsamlı olmalı.
 
Kullanılır. Windows 10 .exe dosyalarıni da çalıştırırsan sorunsuz. Şans ver yeter ki. Virussuz günler dilerim.
Bugün pardus 19.2 xfce kurdum.Yeni ikon ekledim wine,playonlinux,litresi kurdum sistemi güncelledim.stabil çalıştı.Call of duty oyunu çalışmadı.Hızlı ama kerneli güncel değil.paketler .den uzantısı programlar kolay kuruluyor.
Bugün pardus 19.2 xfce kurdum.Yeni ikon ekledim wine,playonlinux,lutris kurdum sistemi güncelledim.stabil çalıştı.Call of duty oyunu çalışmadı.Hızlı ama kerneli güncel değil.paketler .deb uzantılı programlar kolay kuruluyor.
 
Son düzenleme:
"Yerli işletim sistemi.", Olarak nitelendirilen Pardus sizce kullanmaya değer bir dağıtım mı? Destek verilmeli mi?

Ekleme:
Ben denediğimde beğendim, pek bir eksikliği yok gibi. Ofis için uygun. Fakat sizin görüşlerinizide almak istedim.
Yeni donanımlar için kullanılmamalı, driver yükleyemiyor. Onun yerine Debian kullan, daha kârlı çıkarsın.
 

Geri
Yukarı