Neden herkes programcı değil?

Bir kisinin ne kadar yazilim gelistirme prensiplerine hakim oldugu mulakat sirasinda birkaç soruyla anlasilabilecek seyler.

Yazdigi kodun kalitesi de hemen kendini ele veriyor.

Sagda solda konusan tiplere o yuzden pek takilmamak gerekir.

ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.

Talk is cheap show me the code.


Bence yazilim gelistirme konusunda insanlarin cok merakli olmasi ve asiri gelistirici enflasyonunun olmasi sadece sektore olan ilgiyi ve bu isi cidden iyi yapanlarin kazandigi parayi arttiriyor. "Yaparim" deyip de yapamayanlarin yapamadigi isi biz yapiyoruz cunku gunun sonunda.

Kodlama bilen kişi her yerde kodlama bildiğini söylemez.(En basitinden)
 
Henüz daha ülkemizde böyle şeylerin temeli küçük yaşlarda verilmediği için herkes hazıra yatıyor, hemen olsun olmazsa başka şeylere bakayım modunda.
Sadece suçu ülkede bu işlere geç değer verilmesine atmamak lazım. Bu kafa yapısı ile alakalı bir mevzu. Tabi zamanında temellerin anlatılmamış olması da bunda etken.

İnsanlar bilgisayar başına oturulan, fiziksel olmayan her işin çok kolay para kazanma yöntemi olduğunu düşünüyor. Ama birçok kişi, ufak bir 200-300 satırlık bir program yazarken bile iyi bir yazılımcının, alaylı veya mezunun belki tüm günlük zihinsel gücünü harcadığını bilmez. (Bu satır lafını da sevmiyorum, saçma sapan bir ifade ama örnekleme olsun.)

Bu mesele böyle. Önce kafa yapısını ve düşünceyi düzgün hale getirmek lazım.
 
Dikkat ettimde mentinde geçen onca maddeden sadece İngilizce üzerine yorumlar yapılmış. Diğer maddeler tamam gibi tek İngilizce eksik gibi bir algı oluşturdu bende yorumlar. Zaten bir insanda diğer maddeler tamamsa İngilizce öğrenmemiş olması imkan dahilinde değil. Yalnız şunu da belirteyim programcılık için dil şart değil bu benim tezim ve ben bu tezle progralama mezunu oldum. Bildigim tek İngilizce cümle "GO to the cinem :)" günümüz teknolojisinde dil şart değil. Istediğim makaleyi istediğim bilgi sitesini Google translete sayesinde çevirip okuyorum. Istediğim videoyu alt yazılı izleyip öğreniyorum. Buradaki püf nokta bu yolda kendime hiçbir şeyi şart koşmadım.Belirli bir yılımı verdim. Mesleğin termolojisine hakim oldum. Kısacası tecrübe edindim. Simdi Google translate yanlış çevirse bile doğru cevirdikleri ile yanlışı kendim düzeltebiliyorum. Daha doğrusu bunun üzerine uğrasmiyorum bile beğinim bunu otomatik yapiyor. Ha derseniz ki şu an ne yapiyorsun. Programcılık yapmıyorum, yapmıyorum çünkü stres kontrolüm zayıf, iş takibim zayif, insanlarla diyaloğum zayif, zaman kısıtı ile çalışamıyorum, sabit mesai saatleri istiyorum. Bu zaaflarımı gidermek için uğraşıyorum. Bana programcılıkta olmazsa olmazı sorarsanız. İnsani ilişkiler, yönetme ve yönetime uyma becerisi şart kendinizi bir şeye şartlamak istiyorsanız bu noktaya şartlayın. Şayet programcılık ekip işidir. Her ekip saatin çarklari gibi birbirine uyumlu şekilde hareket ederse başarıya ulaşır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı