Sözelciler de Programcı olabilir mi?

Biraderim ben sözel mezunu bir sayısalcıyım. Nasılını özetleyim:
Sayısalım çok iyiyken bir müdür yardımcısının sınıf açmamakta diretmesi yüzünden bir grup arkadaşımla birlikte 'zorla' sözel bölüme yazıldık. Ben 99 yılında iyi bir derece ile üniversiteyi kazandım. Neyse.

Sözelci olarak eğer Mantık ve Matematik konusunda sorun yaşıyorsan sayısal tabanlı bir meslek dalı olan bilgisayar programcılığında çok zorlanırsın.

Algoritma dediğin sandığın kadar dümdüz bir iş değil. Sana şöyle özetleyeyim, bir veri tabanı yazarken birkaç gün önce öyle bir mantık ve matematik teoremine döndü ki ben bile işin içinden çıkana kadar 3 gün uğraştım. Yani matematiksiz bu işin olma yolu yok.

Ha sana bir iyilik yapayım. Ben zamanında karekökler gibi bazı konularda aşırı zayıftım ve kafam almıyordu. Bir gün inat ettim öğreneceğim diye ama almıyor kafa ne yapacaksın. Sonra bir kaynak buldum tek konusu bu karekökler olan. Yatmadan önce masal kitabı okur gibi öylesine okur yatardım. Bazen 3-5 sayfa bazen 20 sayfa ama anlamak falan değil amaç okumak. Sonra birkaç test çözerken bir baktım ki kafamda yer etmiş.

Matemetik zor değil. Zor olan sizin bunu yapabileceğinizi anlamanız.

Yazılımcılık ezbere dayalı bir meslek değildir ama ezber gerektirir. Matematiğe dayalı bir meslek değildir ama matematik gerektirir. Fiziği bilmek, formülleri bilmek, muhasebeyi bilmek, algoritmayı iyi anlamak vs. gibi bir çok şeye de çalışırken kesinlikle gerek duyabilirsin.

Yani sayısal olmadan olmaz mı dersen (bence) olmaz. Olsa bile yarım yamalak olur ki yarım iş yapıp rezil olacağına yapma daha iyi.

Sana tavsiyem matematik ve hatta ileri matematiğe yoğunlaş ve başar. Çünkü hem seçimin programcılık ve/veya yazılım mühendisliği gibi bir dal olacaksa matematiksiz işin çok zor.
 
Olabilir.

Sözelci sayısalcı olarak değil de bu işi kafam alır mı? Dikkat dağınıklığım var mı? Kod yazarken sıkılıyor muyum? Türkçe kaynak bulamayınca pes edip çözüm sağlamadan bırakıyor muyum? Bunları sormak gerekir. Bu sorunlar aşılabiliyorsa hemen hemen herkes programci olur.

Bu arada programcı derken, programcı bir programı kullanan demek mesela herhangi bir animasyon programını veya oyun motorunu veya ses düzenleme yazılımını kullananlardır. Programcı derken kod yazan, yazılımcı anlamında sorduğunu varsayıyorum. Yoksa programcı daha üst mertebedir.
 
Lise'de sözelciydim ve alan seçme kısmına gelince bir arkadaşım beni sayısala yönlendirmişti. Matematik yapamamak diye bir şey yok gerçekten çabalayıp olayın mantığına inersen yapabilirsin. Şuan da da hep okumak istediğim bölüm olan İngilizce bilgisayar mühendisliğini okuyorum. Matematiğim de senelerdir uğraşa uğraşa iyice oturdu. Bu zaman isteyen bir süreç
 
Daha üniversiteye geçmedim bile demişsin. Bu demek oluyor ki daha baya genç birisi sayılırsın. Öğrenmek için önünde uzunca bir vakit var. Biz hayatı bazen çok saçma kategorize edip "şu şunu yapar mı? bu bunu yapar mı?" diyoruz. Bir işe gerekli vakti harcadığında - bu problemden probleme değişir - kendine "ben bu konuda elimden geleni yaptım" diyip hala sonuç alamadıysan bırak başka bir şeyle uğraş. Fakat sen demişsin "Matematik derslerim hep kötüydü, çünkü kendime matematik konusunda güvenim sıfır ve hiç çalışmadım.". Hiç çalışmadım dedikten sonra zaten o dersin iyi olmasını bekleme. Bir de şu "tutkunu bul" diye dolananlar var. Onlara da inanma. Önüne ne iş çıkarsa, düzgünce terminolojisini öğrenmeli ve o işi iyi yapanlardan öykünmelisin. Ardından da zaten kendi metodolojinle, mantığınla yavaş yavaş ilerler, güven kazanırsın. Sadece her problemi çözmeye merak duymalısın, istemelisin. Bu dediklerimin sadece senin sorun özelinde geçerli olduğunu da düşünmüyorum. Yaşın gençken çok çalış. Ondan sonra bir bakarsın hayatı boyunca sözelciyim diyen biri gayet iyi bir matematikçi olmuş.
 
Programlama öğrenmenin `sözelci´ ya da `sayısalcı´ olmakla bir ilgisi olmadığını düşünüyorum. Hiç bilmeyen birisi sıfırdan başalyarak kendisini programcı olarak yetiştirebilir. Bunun için istemesi ve zaman ayırması gerekiyor. Sadece İngilizce biliyorsa çok büyük bir ajantaja sahip olunur. Çünkü internette İngilizce olarak bulunabilen sonsuz sayıda kaynak var.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı