Ozon tabakası iyileşmeye başladı

Bilim insanları canlıları güneş'ten gelen zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruyan ozon tabakasının iyileşmeye başladığını açıkladı. Türkiye'nin de dahil olduğu yaklaşık 200 ülkenin imzaladığı Montral protokolü'nün önemine vurgu yapan araştırmacılar ozon tabakasındaki zararlı kimyasalların yüzyılın sonunda 1980'lerdeki seviyeye dönebileceğini ifade etti.

Ekran görüntüsü 2021-02-12 000754.png


Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Kaynak belirtmemişsin.

Belirtilen maddeyle birlikte farklı şeyler de değişiyor ve etkiliyor. Ancak bu haberdeki tespit 2018 başlarında sonlanan rapor ondan sonra 2019 yılında ani bir patlama yaşanıyor kirlilik seviyesinde. Bu değerler de haberde de değinildiği gibi Çin'de meydana geliyor. 2019 sonlarında patlak veren Covid virüsünden sonra ise kısıtlamalar arttığı için NASA uydu fotosuyla 2019 ile ikinci çeyreğine yakın görseller detaylar paylaşmıştı.
Hava kirliliğine olumlu katkısı asıl bu zamanda meydana geldi. Ancak bu haberde ve Nasanın bildirisinden sonra Çin yine rahat durmadı ve yasakları hafifletince yavaş yavaş yine kirlilik yükselmeye başladı.
Kısaca Dünya ve Ozon'a en fazla katkı bu Covid ile oldu.
 
Bilim insanları canlıları güneş'ten gelen zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruyan ozon tabakasının iyileşmeye başladığını açıkladı. Türkiye'nin de dahil olduğu yaklaşık 200 ülkenin imzaladığı montral protokolü'nün önemine vurgu yapan araştırmacılar ozon tabakasındaki zararlı kimyasalların yüzyılın sonunda 1980'lerdeki seviyeye dönebileceğini ifade etti.

Eki Görüntüle 875591

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Her sene buzullar ve İstanbul suyu için de öyle deniyor ama değişen bir şey yok, yaşayıp gidiyoruz.
Ben öldükten sonra iyileşse ne olacak? Varsın veba sarsın.

İnşallah.
 
Güney kutbunda iyileşme var, ancak bu defa ise Kuzey kutbunda açılan yepyeni büyük bir delik var, soğuk hava şartları yüzünden ve oluşan rüzgarlardan ötürü kuzey kutbunda yüksek irtifa bulutlarının oluşması yüzünden şimdiye kadar ki en büyük ozon deliği ortaya çıktı.

Bu şekilde insanoğlu doğaya zarar vermeye devam ederse 2100 yılına kadar bile hayatta kalamaz. Sadece ozon delinmesi sorunu yok, mercan resifleri sorunu da var, mercan resifleri yok oluyor, bu dünyanın sıcaklığını dengeleyen bir bileşen. Mercan resifleri yok olursa okyanuslardaki yaşam sona erer, dünya sıcaklığını dengeleyemez, dünya kendi sonunu hazırlar hale gelir.

Ozon tabakasında iyileşme var diyebilecek bir durumumuz yok ortada. Nasıl hâlâ bu kadar iyimser olabiliyoruz onu da anlamış değilim. Dünya bize muhtaç değil, biz dünyaya muhtaç durumdayız. Biz olmasak bile bu dünya ayakta durur, diğer canlılar yaşamlarını sürdürmeye devam eder.
 

Geri
Yukarı