Ankara'nın başkent olması

  • Konuyu başlatan Fmami
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 47
  • Görüntüleme 3B
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Çünkü Almanya'nın başkenti hala Berlin, İngiltere'nin hala Londra. Alman haritasını açın bir bakın, başkentleri Polonya ile neredeyse çok yakın.

Aslında kuşatma ile alakalı değil de, İstanbul'un en zor yetişeceği ve o dönemde diğer düşmanlara göre de daha uzak olan yer seçilmiş. Yeni 1920'lerdeki zamana göre düşünmek lazım.



 
Niye boş ki? İstanbul işgal edilmesi kolay bir yerde. Ankara da daha çok kasaba gibi bir yerdi. Dağlık ve ulaşımı zor olduğu için orası uygun görülmüş.

Çünkü İstanbul çok basit şekilde kuşatılabilir. Kruvazörler İstanbul'un içinden geçerler, çıkartma gemileri ile asker getirirler vs.

Başkent değişirse, düşman işgaline girebilir.

Başkentin İstanbul'dan Ankara'ya taşınması ve Ankara'da Cumhuriyet'in ilan edilmesi gibi. Başkent bir bakıma sancaktır ve sancağın düşmemesi, düşman eline geçmemesi gerekir.

Arkadaşlar hepinize toplu cevap vermek istiyorum. Biraz önce de dediğim gibi Almanya'nın başkenti Berlin Polonya'ya çok yakın. Almanya niye değiştirmiyor mesela? Çünkü Berlin şehri mükemmel tarihi bir şehir. Ondan daha mükkemmel olan, onlarca imparatorluğa başkentlik yapmış, Tam anlamıyla bir kültür şehri, O kadar tarihi bir mükemmel bir şehrimiz var neden bunu bırakıp da gidip Ankara'yı başkent yapıyoruz. Bakın tamam anlarım o zamanın şartlarında öyle gerektirdi oldu. Ama şu anda bence İstanbul olmalı.
Soru Ankara'nın Başkent olması değil, Anayasa tarafından neden korunduğu ile alakalı.

Başlık yanlış.
Aynı zamanda neden anayasa tarafından da korunduğunu sordum tabi.
 
Arkadaşlar hepinize toplu cevap vermek istiyorum. Biraz önce de dediğim gibi Almanya'nın başkenti Berlin Polonya'ya çok yakın. Almanya niye değiştirmiyor mesela? Çünkü Berlin şehri mükemmel tarihi bir şehir. Ondan daha mükkemmel olan, onlarca imparatorluğa başkentlik yapmış, tam anlamıyla bir kültür şehri, o kadar tarihi bir mükemmel bir şehrimiz var neden bunu bırakıp da gidip Ankara'yı başkent yapıyoruz. Bakın tamam anlarım o zamanın şartlarında öyle gerektirdi oldu. Ama şu anda bence İstanbul olmalı.

Diyelim İstanbul oldu. İstanbul aşırı açık bir şehir. İşgal ederlerse ne yapacaksın?
 
Arkadaşlar hepinize toplu cevap vermek istiyorum. Biraz önce de dediğim gibi Almanya'nın başkenti Berlin Polonya'ya çok yakın. Almanya niye değiştirmiyor mesela? Çünkü Berlin şehri mükemmel tarihi bir şehir. Ondan daha mükemmel olan, onlarca imparatorluğa başkentlik yapmış, Tam anlamıyla bir kültür şehri, O kadar tarihi bir mükemmel bir şehrimiz var neden bunu bırakıp da gidip Ankara'yı başkent yapıyoruz. Bakın tamam anlarım o zamanın şartlarında öyle gerektirdi oldu. Ama şu anda bence İstanbul olmalı.
Zaten İstanbul'un tarihi eser bakımından ne kadar zengin olduğunu bütün dünya biliyor, sırf bunun için başkenti değiştiremezler. Şu mesajımı tekrar hatırlatayım:
TBMM orada, Özel Kuvvetler Komutanlığı orada, Jandarma Genel Komutanlığı orada, Havacılık Daire Başkanlığı orada, Polis Özel Harekat Daire Başkanlığı orada, Milli İstihbarat Teşkilatı ve daha bir çok önemli kurumun ana binası orada. Ankara başkent olmak için gayet iyi bir şehir. Başkentin İstanbul olarak değiştirildiğini ve bu binaların İstanbul'a taşındığını düşünün, bu çok riskli bir şey.

Zaten yabancıların çoğu başkenti İstanbul sanıyor. : )
 
Atatürk'ün ideali Ankara'yı Cumhuriyet şehri yapmaktı diye biliyorum, bu nedenle tutulmuş olabilir. Bir de Yasama - Yürütme - Yargı artık Ankara'da olunca.

İstanbul iyi ki başkent olmamış, şu an zaten modernlik ve tarih arasında sıkışmış, başkent olsa mahvolurdu.
 
Turkiye Selcuklu Devleti'nin baskenti Iznik'ten Konya'ya neden tasindi? Iznik tehlikede oldugu ya da alindigi icin. Istanbul icin de ayni sey gecerli.

Baskent sonradan tekrar Iznik oldu mu? Hayir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı