- Makaleler
- 110
İş bilmeyen ustaların elinde kim bilir neler çekecek bu 3 silindirler.![]()
![]()
İş bilmeyen bir ustanın elinde basit bir tampon boyası bile rezil bir şeye dönüşebiliyor...
İş bilmeyen ustaların elinde kim bilir neler çekecek bu 3 silindirler.![]()
![]()
Ömür konusunda beni,m de şüphelerim yok değil. Özellikle düşük hacimli motorlar, İstanbul gibi şehirler için ideal duruyor. Ancak İstanbul, arabayı yoran bir şehir. Böyle bir yerde Turbo ömrü ne olur, Turboya ne derece dikkat edilmeli, bunlar bir soru işareti.
Her TSI motor kullanan kişinin aklındadır mesela. Turboya iyi bakmasına, bakımlarını aksatmamasına rağmen acaba arıza yapar mı, arıza yaparsa ne kadar tutar, pahalı olur mu diye.
Kullanımı arttıkça göreceğiz.
Turbo işine gelince yıllardır zaten dizel araçlarda mevcut olan bir sistem, turboda en dikkat edilmesi gereken mevzu hava filtresinin orijinal kullanılması, temiz olması ve performanslı kullanımlardan sonra soğutması için stop etmeden önce beklenmesidir.
DSG'yi tek öveceğim nokta var, çift kavrama şanzıman olarak hız bakımından gerçekten hakkını veriyor, seriliği iyi ve tatmin edici.DSG şanzıman ile iyi bir ikili oluyor.
Bende de TCE motorlu Megane var ve yine çift kavrama EDC şanzımana sahip, yani koşullarımız hemen hemen eşitEvet şehitler arası yolculuklardan sonra ya da uzun süreli kullanımlarda dikkat etmeye çalışıyorum. Hatta TSI motorlar için, uzun ya da ağır kulanım sonrasında hemen stop ettirmeyin diyorlar, Turbonun yağlanması için bekletilmesi tavsiye ediliyor.
Genel olarak aracı hemen çalıştırıp hareket etmiyorum, biraz bekliyorum ki sesten anlıyorsunuz zaten, motor ilk başlarda farklı çalışıp sonradan diniyor. Şu anki araç neredeyse 40.000 km'de, 2014 model bir 1.4 Jetta. TSi motordan oldukça memnunum, sadece şehir içince biraz fazla yakabiliyor. Ki bu benzin tüketimi bile dikkat edince ciddi şekilde düşebiliyor. Ama motorun atikliği, hızlanması, konforu yerinde. Özellikle DSG şanzıman ile iyi bir ikili oluyor.
Temiz kullanınca, bakımlarını da düzgün yaptırınca biniliyor uzun süre.![]()
Hocam bir Ford fanboyu olarak çok gücendim bu söylediğinize.VW 1.4 122-125 motorları zaten TSI turbo beslemeli. Ecoboost da çok harika değil yani.![]()
Peki sana samimi şekilde bunlara kaç kişinin dikkat ettiğini sorsam? Türkiye'de eğer araştırmayı seven bir insan değilseniz genelde araba bilginiz sahip olduğunuz motor hacmiyle sınırlı kalıyor. Atmosferik ve turbo ayrımını bilmeyip de trafikte yıllarını harcayan insanlar olduğunu kanıtlayamam ama yemin edebilirim.Bunlara dikkat ettikten sonra yapısı gereği atmosferik motorlardan daha sağlam malzemelerden üretilen bu motorların daha uzun hizmet edeceğini düşünüyorum.
Turbo bakımından haberdar olmayan binlercesini katmıyorum bak. Sonra araba bir yere kadar dayanıyor ve en sonunda turbo yamuluyor.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.