1 dolar 30 TL oldu

Öncelikle okumaya başlamadan önce: Bu metin bir yatırım tavsiyesi değildir, yatırım danışmanlığı stratejik bir iş kolu olup çeşitli maliyetler ve risk içerir. Risk içeren işlemler için ücret ödenmekle beraber bu metin içinde verilen önseziler veya tahminler yanlış olup bu metni okuyan kişilerin yasal olarak bu metnin bir yatırım tavsiyesi niteliğinde olmadığını bilmesi gerekir.
Nerede kalmıştık? Dolar, evet şu Amerikan parası olan yeşil ve havalı desenli para yani.
Öncelikle dolar tutmak veya biriktirmek ahmaklıktır birazdan sebebine gelmekle beraber halen Türkiye içinde yaşayıp dolar al/sat yapan ve dolar 2 tl değerlik kazansa veya avro 3 tl değerlik kazansa kar ettiğini sanmak sahiden ciddi bir finansal okuryazarlık sorunudur.

Dolar biriktirmek demek ABD Merkez Bankasına karşılık hatta yerine göre onların belirlediği faizle size tanınmış senet yani banknot verilmesi ve belirli bir süreç sonunda o paranın değerinin reel/politik/net enflasyon karşısında yok olması demektir. Türkiye içinde dolar al/sat yapan arkadaşların kafasının basmadığı tek nokta doların kendi içinde bir enflasyonu ve dinamiği var! -Aman tanrım var yani o dinamik- Yani 1970 yılında 250.000 dolar sahibi olmak ile günümüz dünyası içinde 250.000 dolar sahibi olmak aynı meret değil enflasyon ve artan ücretlendirmeler var.

Peki dolar biriktirmek veya al/sat olarak yapmak neden karlı değil sayın 351633?

Cevap basit: Doların kendi enflasyonu ve Türkiye'nin kendi enflasyonu mevcuttur ayrıca yurt içi satıcıların dolar veya maliyetleri bahane ederek enflasyon üstünde bile zamlar yapması sizi bırakın dolar al/sat yaparak kurtarmayı çoğu zaman biriktirdiğiniz dolar bile bu zamlar ile enflasyon karşısında yok olacaktır. Yani dolar 3 tl değer kazansa "Geleceğin Elon Musk'u benim heee!" diyen tipler anca kendisini kandırıp enflasyon ile dolar enflasyonunu öngörmekten aciz tiplerdir ciddiye bile almayın. Son olarak dolar biriktirmek ABD içinde bile karlı değildir çünkü ABD içinde enflasyon ve ABD Merkez Bankası tarafından alınan çeşitli dolara yönelik aksiyonlar mevcuttur yani ABD vatandaşları bile dolar biriktirmeyi ön para biriktirme olarak yaparak bir çeşit yatırıma hazırlık birikimi olarak yapar. Yabancı forumları okursanız hisse, kripto staking, altın, gümüş, emlak gibi menkul seçenekler ABD vatandaşlarının ilgisini daha çok çeker.

Peki bütün bunlar varken dolar bile değer kaybediyorken size niye dolar biriktirip havalara giriyorsunuz? Veya şöyle revize edebiliriz: Doların durumu belliyken değer kaybetme riski varken ve rezerv para olması dışında belli bir niteliği bile olmayan bir banknota neden bu kadar anlam ithaf ediyorsunuz?

Dolar alarak veya satarak kar yapmanız olanaksızdır. Hadi diyelim yaptınız ya ABD bütçe fazlası verdi veya dolar inanılmaz bir değerlen yaşadı böyle bir senaryo içinde bile T.C. enflasyonu ve diğer problemler kar marjınızı en fazla %8 gibi komik bir rakam yapar. Çünkü dolar size artmadı sadece Türkiye içine ürün ihtal eden teknoloji distribütör ve lojistik yapan şirkete gene o dolar artacak yani gene fiyatlar artıyor anladığınız dilden dersek.

Kuveyt dinarı bile olsa banknot biriktirmek hatadır! Türkiye içinde yaşıyorsanız sadece Türk lirasının mevcut stabilitesinden daha stabil ve nispeten enflasyondan koruyan bir seçenek olarak dolar almak mantıklıdır. Fakat al/sat yaparak komisyonculardan kaçabileceğini sanan varsa bırakın arkadaşı kendisini duayen ekonomist olarak görsün.

Tahminlere bakıp son mantıklı bir yorum yapalım:

tahminler.png


Kur tahminleri ve bankaları ele alırsak özellikle Morgan Stanley, Goldman Sachs ikilisi nerdeyse dolar/tl konusunda şaşırmaz ayrıca JP Morgan gene gayet iyi tahminler öne sürer. Bütün tahminler tek bir şeyi göstermekte: Türk lirası değer kaybedecek ve dolar=tl eşitliğinde tl gene değersiz konumda kalacak.
Yani dolar tutan arkadaşlar gene kar etmeyecek ve gene ürün getirtme ve satma maliyetleri arttığından o yaptıklarını öne sürdükleri karlar sadece kağıtta kalmış olacaktır.

Bugün sahibi olduğunuz 100 dolar 10 yıl sonra belki 10 dolar konumunda olacaktır fakat doğru bir yatırım veya iş modeli kurarsanız 100 dolardan daha fazlasını kazanmanız mümkün. Ayrıca dolar tarafından OVP (Orta Vadeli Program) içinde bile 2025 yılına doğru 60 tl olması tahmin edilmekte yani TCMB bile bir değer kaybı yaşandığını biliyor.

Peki duayen 351633 dolar yerine ne biriktirsek kar yapma şansımız olur?
2025 senesine göre hesaplarsak:
A) 1000 Dolar biriktiren Türk tipi al/sat yapan kişi: Doları satmadı veya Türk lirası yapmadı.
1000 dolar sahibi bir kişi 2025 sonunda ABD enflasyonu sonucunda 975 dolara düşecek ve -25 dolar yani %2,5 civarı bir zarar açıklayacaktır.

B) 1000 dolar değerinde altın biriktiren birisi: Altınlarını satmadı ve Türk lirası yapmadı.
2 Senaryo bazında altın durumu incelenebilir fakat basitleştirmek için şöyle düşünmek daha doğru olacaktır: Altın asla belirli bir kırılma olmadıkça değer kaybetmez ve savaş, ekonomik kriz gibi durumlar içinde hep değer kazanır bu yüzden bir kriz olan ve bir kriz olmayan altın biriktirme yöntemi daha doğru olur.

B.1 Basit bir kriz çıktı ve altın %15 değer kazandı: 1000 dolar altını olan kişinin artık 1.150 dolar değerinde altını olacak.
B.2 Basit bir kriz çıkmadı altın sadece %5 gibi birazcık değer kazandı: Altın sahibi kişinin 1050 dolar değerinde altını olacak.

Sonuç gördüğünüz gibi en basit yatırım aracı olan kıymetli maden grubundan altın bile parasını dolar içinde tutan bir insandan daha çok kar yapma ve en önemlisi zarar yapmama durumuna sahip. 1000 dolar tutup 2025 yılına 975 dolar ile girmek ile 1000 dolarlık altın tutup 2025 yılına belki 1100 dolar gibi bir miktar parayla girmek aynı şey değildir.

Sonuç olarak dolar biriktirmek yerine değerli metal cinsinden birikim yapmak isteyen insanlar yatırım tavsiyesi olmasa bile enflasyondan zarar etmez, fakat tekrardan hatırlatalım: bu bir yatırım tavsiyesi değildir! Yatırım danışmanlığı ciddi ve kurumsal bir iş olup risk analizi gerektirir bu durumda lütfen gerekli kurumlara bakınız bu metin içinde öne sürülen altın durumları tamamen tahmindir ve tavsiye değil şahsi bir çıkarımdır.

Technopat üyeleri yatırım yapmak istiyorsa danışmanlık verecek yasal lisanslara sahip ciddi aracı veya danışmanlara ücrete tabi olarak soru sorup cidden mantıklı birikim önerileri alabilir.

Metnin son kısmı daha çok teknolojik cihazlarla ilgili bir tavsiye:
Son olarak bilgisayar yenilemek isteyen bir Türk genci isen altın biriktirmek (illa altın değil çeşitli menkuller olabilir ve yasal danışmanlık talep edebilirsin.) ve hedef cihazı ne zaman alacağın gibi durumları hesaplayıp o ürün için günlük birikimi hesapla.

"Harcamalarından kalanı tasarruf etme, tasarruflarından kalanı harca." Warren Buffett. Genel olarak haftalık harçlıklarla kasa açmak, kahve içmek, zincir marketlere toslamak yerine paranı hedefin için değerlendirmeye bakmalısın.

Örnek: 15.000 birim bilgisayarı 24 ay içinde yani 2 yıl içinde bu cihazı almak isterseniz aylık/günlük birikim tutarını hesaplayın örnek verelim işte aylık 1500 birim para olabilir bu meblağ. Daha sonra parayı biriktirip ürünü bekleyin ve koşulları gözlemleyin ardından alımı yapın. Formül olarak Toplam ücert/gün sayısı veya Toplam ücret/yıl gibi bir formül kullanmanız işe yarar. Örnek olarak ben yıllık biriktirip bilgisayar alacaksam 15000/2 dersek: 7500 birim para yapar yani yıllık 7500 birim para biriktirmem gerekir. Yalnız enflasyon veya artan ücretleri ele alırsak yıllık 8000 biriktirmek daha mantıklı olabilir.

Birikim konusunda yatırım tavsiyesi olmamakla beraber birikim yapmak ile ilgili basit bir öğretici makale okumanız size faydalı olacaktır.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı