1 TB HDD'mi Mount edemiyorum

Elmitroth

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar, ben Linux kullanmaya yeni başladım. Mint dağıtımını kullanıyorum.
Sistemi SSD'ye kurdum. Dual Boot yapmıyorum. Bütün önemli dosyalarım 1 TB'lik HDD'mde kaldı. Saatlerce uğraşmama rağmen bir türlü bu HDD'yi Mount etmeyi başaramadım.
Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

Screenshot from 2020-07-02 14-16-47.png

Screenshot from 2020-07-02 14-25-31.png

Alttaki komut ile önce diskin son karakterini öğreniyorsun.
Kod:
sudo fdisk -l

Çıktıda sana lazım olan /dev/sdX X olan yeri öğrenmek.
X olan yerde a, b, c gibi harfler olur.
X olan yerde hangi harf olduğunu öğrendiysen alttaki komutla devam edelim.
Kod:
sudo mkdir /hdd

nano yazan yeri senin kendi kullandığın metin editörünün adıyla değiştiriyorsun.
Kod:
sudo nano /etc/fstab

Açılan dosyanın en altına alttaki /dev/sdb de geçen "b" harfi yerine sende ne geçmişse onunla değiştiriyorsun ve kaydedip kapatıyorsun.
Kod:
/dev/sdb    /hdd    ntfs    defaults    0    0

Ardından bu komutla diski bağlıyorsun.
Kod:
sudo mount /hdd

Buraya kadar doğru yaptıysanız disk bağlanmış olacaktır, lakin halen kullanamazsınız.
Bu komutta geçen user:KULLANICI-ADIN yerine kendi kullanıcı adını yazarak kullanma hakkı elde ediyorsun.
Kod:
sudo chown user:user -R /mnt/hdd

Örneğin:
Kod:
sudo chown user:illedelinux -R /mnt/hdd

Yeniden başlattıktan sonra çözüm olması gerekiyor.

@Elmitroth ntfs bölümünde sorunlar mevcut.

Failed to load $MFT: Input/output error
Failed to mount '/dev/sdb4': Input/output error
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details.

Windows'a geçip chkdsk /f komutunu kullanarak dosya sistemini kontrol edilmesi gerekiyormuş.
Ayrıca yazılımsal veya donanımsal raid kullanıyorsanız etkinleştirmeniz gerekiyormuş.

Alttaki komut ile önce diskin son karakterini öğreniyorsun.
Kod:
sudo fdisk -l

Çıktı da sana lazım olan /dev/sdX X olan yeri öğrenmek.
X olan yerde A, B, C gibi harfler olur.
X olan yerde hangi harf olduğunu öğrendiysen alttaki komutla devam edelim.
Kod:
sudo mkdir /hdd

Nano yazan yeri senin kendi kullandığın metin editörünün adıyla değiştiriyorsun.
Kod:
sudo nano /etc/fstab

Açılan dosyanın en altına alttaki /dev/sdb de geçen "b" harfi yerine sende ne geçmişse onunla değiştiriyorsun ve kaydedip kapatıyorsun.
Kod:
/dev/sdb /hdd ntfs defaults 0 0

Ardından bu komutla diski bağlıyorsun.
Kod:
sudo mount /hdd

Bu komuttan sonra yine aynı hatayı alıyorum.

Screenshot from 2020-07-02 19-49-19.png

Ben testdisk'le uğraşırken yanlışlıkla bütün her şeyi sildim sanırım. Bunu recover etmenin yolu yok mu ya.
Screenshot from 2020-07-02 22-37-46.png
disk artık allocated oldu
Screenshot from 2020-07-02 22-40-03.png
deep search yapıyorum. Çok yardıma ihtiyacım var. Ne yapmam lazım

Dosya Ekleri

• Screenshot from 2020-07-02 22-49-49.png
    Screenshot from 2020-07-02 22-49-49.png
    23 KB · Görüntüleme: 43
Son düzenleme:
Testdisk kullanmadan önce ntfsfix veya windows kurup deneseydiniz keşke. Şu durumda testdisk ile ne yaptınız veya ne yapılabilir bilmiyorum.
Test disk ile kurtarma yaparken ikinci bir disk lazım. Aynı disk üzerinde başka bir bölüme kurtarma yapıyormu hatırlamıyorum açıkçası.

Ayrıca silinmiş bölümden veri kurtarırken eski dosyalarıda bulma ihtimali var, yani 750gb veri yerine 1tb veya daha fazla boyut ile karşılaşma olasılığı var. Son olarak kurtarılan dosyaları ayıklamak tam bir işkence dosya adlarından dolayı.

Testdisk kullanmadan önce ntfsfix veya windows kurup deneseydiniz keşke. Şu durumda testdisk ile ne yaptınız veya ne yapılabilir bilmiyorum.
Test disk ile kurtarma yaparken ikinci bir disk lazım. Aynı disk üzerinde başka bir bölüme kurtarma yapıyormu hatırlamıyorum açıkçası.

Ayrıca silinmiş bölümden veri kurtarırken eski dosyalarıda bulma ihtimali var, yani 750gb veri yerine 1tb veya daha fazla boyut ile karşılaşma olasılığı var. Son olarak kurtarılan dosyaları ayıklamak tam bir işkence dosya adlarından dolayı.
Artik kurtaramayiz mi yani hocam
Içinde diğer ülkelerde çekildiğim resimler vardı. Sadece oraya atmıştım. Ne.kadar dosyası kurtarsam kârdır bana

Son düzenleme:
Çok uzun zamandır testdisk kullanmadığım için şunu şöyle yapın diye yönlediremem, testdisk ile disk bölümünü kurtarılamıyor ise aynı program ile photorec geliyor.

Photorec programında dosya tipi seçeneği olduğunu hatırlıyorum. Kurtarmak istediğiniz dosya tipini seçmeniz lazım.

Net'de bir çok nasıl belgesi bulabilirsiniz.
Testdisk kullanımı: Silinen Dosya ya da Sabit Diskleri Kurtarma (TestDisk)
Photorec kullanımı: PhotoRec ile veri kurtarma - Ubuntu Türkiye Wiki

Düzeltme: Önceki mesajımda yazdıklarım photorec içindi tam hatırlamadığım için testdisk yazmış bulundum.

Çok uzun zamandır testdisk kullanmadığım için şunu şöyle yapın diye yönlediremem, testdisk ile disk bölümünü kurtarılamıyor ise aynı program ile photorec geliyor.

Photorec programında dosya tipi seçeneği olduğunu hatırlıyorum. Kurtarmak istediğiniz dosya tipini seçmeniz lazım.

Net'de bir çok nasıl belgesi bulabilirsiniz.
Testdisk kullanımı: Silinen Dosya ya da Sabit Diskleri Kurtarma (TestDisk)
Photorec kullanımı: PhotoRec ile veri kurtarma - Ubuntu Türkiye Wiki

Düzeltme: Önceki mesajımda yazdıklarım photorec içindi tam hatırlamadığım için testdisk yazmış bulundum.
Şimdi photorec programıyla fotoğraflarımı kurtarıyorum. Teşekkür ederim yardımın için. Umarim fotoğraflarda sorun çıkmaz
Şimdi photorec programıyla fotoğraflarımı kurtarıyorum. Teşekkür ederim yardımın için. Umarim fotoğraflarda sorun çıkmaz
Resimlere ulaştım fakat bunların boyutları ve kalitesi çok düşük. Kurtarma sonrası böyle mi oluyor resimler yoksa daha farklı yolla kurtarmanın yolu var mı?
Tamamdır sorun yok. Jpgleri kurtarırken thumbnailleri de almış. Onları gördüm hep ama arada yüksek çözünürlüklü resimler varmış. Çok şükür en azından elimde birkaç şey kaldı :)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı