Çözüldü 10. nesil Intel sistem toplamak vs AMD yeni nesili beklemek

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DarknessLord

Megapat
Makaleler
7
Yer
Tekirdağ/Çorlu
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba, başlıkta da belirttiğim üzere sorum gayet açık cevap yazarken herkes kendi görüşlerini ve sebeplerini yazarsa sevinirim. Aklımdaki plan Intel için i5-10600KF ve Z-490 bir anakart almak veya AMD için B450 (veya B550 yakın tarihte çıkacak ise bekleyebilirim) anakart alıp Ryzen 5 1600 alıp sonrasında Ryzen 4000 masaüstü serisini bekleyip çıktığı zaman 4000 serisi bir işlemciye geçiş yapmak. Sizce bu ikisi arasından hangisi daha mantıklı maliyet ve performans da göz önünde bulundurulsun lütfen.

Çözüm
10. nesil ile IPC tarafında herhangi bir gelişme yok ancak frekanslar arttı, akabinde tekli çekirdekte de aldıkları puanlar arttı. Stok halde 3000 serisinin önüne geçecekler bu şekilde ufak bir yüzde olsa da. Onun dışında HT geldi, fiyatlar rekabetçi sayılabilir i3-i5-i7 tarafında. Güç tüketimi bakımından 3000'e göre berbat olsalar bile sağlam soğutucu aldıktan sonra alınabilir işlemciler. Soru, 4000 ile karşılaştırması aslında, 3000'i çekiyorum kenara :)

Yeni nesilde 3000'de olan yüksek bellek gecikmesi çözmüşler. Frekanslarda ortalama 200-300MHz artış yakalamışlar ve yaklaşık %15 IPC artışı elde etmişler. Intel tarafında 5.2GHz'in 3000 tarafında 4.6-4.7GHz'e denk geldiğini varsayarsak 4000'ler piyasanın en iyi işlemcileri olacak gerek oyun gerek multiple işlemler açısından, tekli çekirdekte 3000'ler de iyi, hatta 3950X yanlış hatırlamıyorsam en iyi tek çekirdek performansına sahip. Fiyat açısından hiçbir sızıntı yok ancak AMD'nin politikası belli, bence ahım şahım fiyat artışı olmaz. %10 kadar da enerji verimliliği sağlamışlar, aslında TSMC elde etmiş geliştirdiği 7nm üretim teknolojisiyle.

Kısacası acelen varsa 10. nesil, bekleyebiliyorsan kesinlikle Ryzen 4000. Önceden alım yapacaksan X570 almalısın, çünkü B450'lere destek gelmeyecek. Tabii son anda A320'lere olan olay yüksek kapasiteye sahip BIOS çipli B450'lere de olabilir. B550'yi bekleyebilirsen en mantıklısı o olur.
10. nesil ile IPC tarafında herhangi bir gelişme yok ancak frekanslar arttı, akabinde tekli çekirdekte de aldıkları puanlar arttı. Stok halde 3000 serisinin önüne geçecekler bu şekilde ufak bir yüzde olsa da. Onun dışında HT geldi, fiyatlar rekabetçi sayılabilir i3-i5-i7 tarafında. Güç tüketimi bakımından 3000'e göre berbat olsalar bile sağlam soğutucu aldıktan sonra alınabilir işlemciler. Soru, 4000 ile karşılaştırması aslında, 3000'i çekiyorum kenara :)

Yeni nesilde 3000'de olan yüksek bellek gecikmesi çözmüşler. Frekanslarda ortalama 200-300MHz artış yakalamışlar ve yaklaşık %15 IPC artışı elde etmişler. Intel tarafında 5.2GHz'in 3000 tarafında 4.6-4.7GHz'e denk geldiğini varsayarsak 4000'ler piyasanın en iyi işlemcileri olacak gerek oyun gerek multiple işlemler açısından, tekli çekirdekte 3000'ler de iyi, hatta 3950X yanlış hatırlamıyorsam en iyi tek çekirdek performansına sahip. Fiyat açısından hiçbir sızıntı yok ancak AMD'nin politikası belli, bence ahım şahım fiyat artışı olmaz. %10 kadar da enerji verimliliği sağlamışlar, aslında TSMC elde etmiş geliştirdiği 7nm üretim teknolojisiyle.

Kısacası acelen varsa 10. nesil, bekleyebiliyorsan kesinlikle Ryzen 4000. Önceden alım yapacaksan X570 almalısın, çünkü B450'lere destek gelmeyecek. Tabii son anda A320'lere olan olay yüksek kapasiteye sahip BIOS çipli B450'lere de olabilir. B550'yi bekleyebilirsen en mantıklısı o olur.

Çözüm
10.nesil Intel'le köklere dönüş yaşayacağız, kışın sobaya ihtiyacımız olmayacak. Tabi sızıntılar doğruysa. 14nm mimariye 10 çekirdek koyarsa Intel zaten böyle olur. Doğru olduğunu düşünüyorum yani. Teknoloji olarak Intel çok geride kaldı. Ryzen 4000 ile AMD 7nm+'a geçecekken Intel hala 14nm+++++++ peşinde.

Daha çıkmamış iki farklı işlemci ailesi hakkında konuşmak mantıksız. Daha 10.nesil Intel bile yok ortada. hele bi' dur; çıksın, performansına, fiyatına, güç tüketimine bakalım.

@Shimada Sensei 10600K, 10700K ve 10900K sonuçları çıkalı çok oluyor. 4000 ile ilgili hiçbir benchmark yok henüz ancak kağıt üzerinde verdikleri değerler bile Intel'e göre ütopik gözüküyor.

@Shimada Sensei 10600K, 10700K ve 10900K sonuçları çıkalı çok oluyor. 4000 ile ilgili hiçbir benchmark yok henüz ancak kağıt üzerinde verdikleri değerler bile Intel'e göre ütopik gözüküyor.
Gerçek hayat verileri lazım hocam. Sadece performans değil. Sızıntılardaki gibi güç tüketimi varsa yanına 240/360mm sıvı soğutma da gerekir gibi, fiyatlar gibi bu performanslar kaç FPS fazla verdirir gibi mesela. Gerçi her defasında söylüyorum oyunu ekran kartı oynatır, işlemci değil diye ama...

Şu an Ryzen 5 1600 alırsan 400 serisi anakart alacaksın da Ryzen 4000 serisi 400 serisi anakartlara destek vermeyecek diye okudum hep yorumları. O zaman hem anakart hem işlemci değişmek zorunda kalabilirsin. Biraz daha netleşsin bir de şu an bilgisayar toplamak için en kötü zaman en azından dünyada ticaretin tekrar başlamısını ve stokların tekrar dolmasını beklemek daha iyi olabilir. Aldığım bir üründe 2 ay öncesi ile şu an arasında 400TL fark gördüm hatta olaya dolar kurundan bakınca aslında fark 200-250TL olması gerekiyor birileri iyi fiyat yükseltiyor mu dersin kazıklıyor mu dersin dolandırıyor mu dersin ne dersin bilemem :D

Intel'in bu yeni 10.nesil işlemcilerine özel bir stok hava soğutucu geliştirmiş olabilirler, tıpki Wraith Prism'de olduğu gibi, belli olmaz şaşırtabilirler bu konuda, bir umudum var bu yönde açıkçası 😀. Yoksa sızıntılardaki verilere göre günümüzün standart stock soğutucuları yeterli gelmeyecektir bunlara. K serilerine de böyle bir şey çözüm geleceğini düşünmüyorum, her zamanki gibi soğutucuyu kullanıcı temin etsin mantığıyla yaklaşacaklardır diye tahmin ediyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı