Rehber 10. nesil kilitli Intel işlemcilerde kilit açmak ve Undervolt yapmak

Bildiğimiz üzere Intel, Laptop tarafında 10. nesil işlemcilerine kilit koyarak Undervolt yapmamıza izin vermiyordu bir kaç istisna hariç. Youtube üzerinden gördüğüm bir videoyu uygulayan ve başarılı sonuç alan bir kaç kişi gördüm, ben de denedim ve Undervolt işlemini kendi cihazıma yapabildim. Bu yöntemi sizinle paylaşmak istiyorum umarım işinize yarar.

1-) Verdiğim linkten dosyaları indirin, insyde-tool.zip.
2-) İndirdiğiniz RAR dosyasını masaüstünde yeni bir klasöre çıkartın.
3-) Resimde gördüğünüz yere tıklayarak dosyanın kayıtlı olduğu adresi kopyalayın.
1.png

4-) Komut istemini ya da CMD'yi ''Yönetici Olarak'' çalıştırın.
5-) Çalıştırdıktan sonra ''cd kopyaladığınız adres'' yazın ve Enter tuşuna basın.
(Örneğin ben cd C:\Users\Acer\Desktop\InsydeH2OUVE_x86_WINx64_200.00.01.00 olarak yazdım)
2.png

3.png

6-) Sonra CMD'ye ''dir'' komudunu yazıp Enter'a basın böylelikle dosyanın içeriğini görebileceksiniz. Enter'a bastıktan sonra karmaşık ve uzun uzun yazılar geldiyse doğru devam ediyorsunuz. :)
4.png

5.png

7-) Sıradaki komut ''H2OUVE-W-CONSOLEx64.exe -gv vars.txt''. Bu komudu yazdıktan sonra indirip, masaüstüne attığımız klasörün içinde ''vars'' adında bir not defteri oluşacak.
6.png

7.png

:cool: Oluşan ''vars'' metin belgesini açın, Ctrl+F ile ''CpuSetup'' yazıp ilgili satıra gidin.
8.png

9-) Öncelikle ''CpuSetup'' yazısının solundaki sayı modelden modele değişebilir, onu aklınızda tutun mesela bende 055. Ondan sonra aşağıdan ''000000D0'' satırını bulun, bulduktan sonra en sağdan 6. ve 5. kısmın 00 00 olmasına dikkat edin, benim attığım linkte zaten 00 00 olarak gelecek ama bazen 01 00 olabilir onu 00 00 yapın ve metin belgesini farklı kaydet ile ''vars-m'' olarak kayıt edin.
9.png

10-) Geldik son adıma, buraya kadar her şey doğru gitti ise komut istemine son komut olan ''H2OUVE-W-CONSOLEx64.exe -sv vars-m.txt'' komudunu yazın ve Enter tuşuna basın, bastıktan sonra aşağıda ki gibi yazılar göreceksiniz.
10.png

11.png

11-) En son yukarıda ki gibi bir sürü ''Set successfully'' ve ''Set Failed'' gibi yazılar gelecek, burada önemli olan aklınızda tuttuğunuz sayıyı bulmak ve yanında ne yazdığına bakmak. Benim sayım 055'di ve yanında Set successfully yazıyordu. Bu da demek ki kilit açma işlemi başarılı bir şekilde olmuştur. Sistemi yeniden başlatın ve ThrottleStop kullanmaya hazırsınız.

Şans eseri bulduğum bu yöntemi yapıp, uygulayan çok kişi var ve onlardan birisi de benim. Bu da rehberin ana konusu: Lenovo Legion 5 and 7 (2020).

İşlem Legion 5, Legion 7, Ideapad Gaming 3, Acer Predator Helios 300, Acer Nitro 5 10. nesil cihazlarda kesin olarak çalışıyor. Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım, umarım herhangi bir eksik/hata yoktur. Teşekkürler.

NOT: Ortaya çıkabilecek kötü durumlarda sorumluluk kabul etmiyorum.
 

Dosya Ekleri

  • 4.png
    4.png
    1,6 MB · Görüntüleme: 539
  • 5.png
    5.png
    1,6 MB · Görüntüleme: 931
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bende ekstra fan falan yok GHz sabitlemeyi denedim 2-3 derece fark etti düşürürsem GHz'yi sıcaklık düşüyor ama bu sefer de performans da kayıp oluyor ortada kaldım resmen tek çara şu undervoltun kilidini bir şekilde açmak.
Veya artık hiçbir şeyle uğraşmayıp bir tane sağlam sogutucu koyup dengeli modda kullanmak.
 
Hocam cümlem biraz eksik olmuş. Şunu demek istiyorum; tek kanal RAM kullanırken genellikle AAA tarzı oyunlarda birçok kullanıcı drop yediğinden bahsediyor. Cihazınızın tam performansını alamıyorsunuz. Bu droplara bağlı alınan değerlerde bir yanılma payı olabilir. Çift kanal kullandığınızda cihazın tam performansta ne yapabildiğini daha bariz görür ve tecrübe edersiniz demek istedim. Soruyu baz alırsak RAM ve sıcaklık alakasız duruyor:) ama ASUS TUF kullanıyorsanız bütün ayrıntıları değerlendirmelisiniz.
Sizin cihaz nedir?
Konu sahibi olan @KRALCAN hocamdan çok özür diliyorum. Çünkü konunun sapmasına sebep oldum. Son kez buraya ASUS TUF ısınma problemi ile ilgili paylaşım yapıp ben kendi adıma olayı bitiriyorum. Ben bu ısınma problemi ile ilgili epey araştırma yaptım. Bu sayfaya da bu sebeple gelmiştim. Undervolt belki çözüm olur diye. Ancak benim işlemci kilitli ve bir türlü açamadım geride de belirtmiştim. Frekans sabitlemeyi düşündüm. Sonra konu ile ilgili videolar da birçok kişi bu modellerde sıcak havanın içeride haps olup, dışarı atılamadığından dolayı bu sıcaklıklara çıktığını yoksa fanların soğutma kalitesinde bir problem olmadığını söylüyordu. Hatta cihazın kasasına hava alması için kendisi müdahale eden kullanıcılar gördüm. Açıkçası ben buna cesaret edemem yani kasayı delmeye. İçeride biriken sıcak havanın bir şekilde tahliye edilmesi gerekiyordu. Bunun da vakumlu fanlarla olabileceğini tavsiye ediyordu birisi. Sonuç hiç de fena değil neredeyse 10 derece fark etti. 96-97 derecelerden 86-88 derecelere kadar çekti sıcaklığı vakumlu fanlar. Bunlar CPU da. GPU tarafında 80-82 dereceden 73-75 aralığına indi. Bu konuda sıkıntı yaşayan arkadaşlara bir fikir olması açısından bunu paylaştım. Çünkü ben bu durumdan çok rahatsızdım. Nebzeten bana iyi geldi. İlgili resimleri de ekte paylaşacağım. Üstelik Armoury Crate uygulamasında "Performans" da bu değerler, sıcaklık biraz dengelensin açısından "Sessiz" de kullanılıyor genelde. Tabi "Turbo" yine aynı 97 dereceyi görüyor. Ama "Performans" ideal değerlerle cihazı çalıştırıyor. Herkese kolay gelsin.
Vakumlu fanların zamanla zararlı olduğunu duymuştum. Ne zamandır kullanıyorsunuz?
 
Hocam benim cihaz ASUS TUF Gaming FX706LI-HX200 cihaz Turbo modda neredeyse bütün oyunlarda 95 dereceleri görüyor ve bu da CPU throttlinge sebep oluyor sanırım çünkü benim işlemcim 4.5 GHz kadar çıkabilen bir işlemci normalde ama oyunlarda bu hep 3.6-4.2 arası gidip geliyor ve sıcaklık da bir değişme olmuyor ekran kartımda hiçbir problem yok 80i çoğu zaman geçmiyor ama bu CPU perişan etti beni bir türlü düzeltemedim bunu.
Merhabalar bende aynı modeli kullanıyorum laptopun altındaki delikler diğer markalara göre çok az alta soğutucu koymanın çok bi etkisi olmuyor.
 
Hocam benim cihaz ASUS TUF Gaming FX706LI-HX200 cihaz Turbo modda neredeyse bütün oyunlarda 95 dereceleri görüyor ve bu da CPU throttlinge sebep oluyor sanırım çünkü benim işlemcim 4.5 GHz kadar çıkabilen bir işlemci normalde ama oyunlarda bu hep 3.6-4.2 arası gidip geliyor ve sıcaklık da bir değişme olmuyor ekran kartımda hiçbir problem yok 80i çoğu zaman geçmiyor ama bu CPU perişan etti beni bir türlü düzeltemedim bunu.
4 çekirdek aktifken 4.2 GHZ oluyor hocam.
 
Hadi ya.. Soğutucu almayı düşünüyordum.
Sizce soğutucu işe yarar mı bu kadar delikle? Termal macunu yenileyeyim daha kalitelisini süreyim dedim soğutucu blok vidaları üzerinde etiket var bilmeyen birisi tornavida vursa garantiden olacak kesinlikle soğutucu bloğu garanti bitmeden çıkartmayın.
Dostum bir çözümünü bulursan lütfen buraya da yazar mısın?
Başkan konuyu çok kirletmeyelimde throttlestop indirip tpl kısmında pl1 pl2 var onun ikisinide 40 yap aşşağıda speedshift var onu aç onuda min 40 max 40 ayarla tamam de ana ekranında bd prochot var onu kapat speedshift aç yanındaki değeri 0 yap işlemciyi 4ghze kitlemiş olursun ve max40w çeker ben böyle 92 derece civarı stabillik yakalayabildim sendede işe yararsa paylaşayım konu açarak arkadaşlar yararlansın
 

Dosya Ekleri

  • FD8B9190-4DCE-4A55-BECA-B72533569B73.png
    FD8B9190-4DCE-4A55-BECA-B72533569B73.png
    1,8 MB · Görüntüleme: 56
Son düzenleme:
Vakumlu fanların zamanla zararlı olduğunu duymuştum. Ne zamandır kullanıyorsunuz?

Hocam bende vakumlu fanlardan birisi epeydir var. Sık sık kullanmıyordum. Sonradan duydum ki tek kullanmak doğru değilmiş. Hakikaten de belirtilerini hissettim. Birkaç kez ekran dondu. 2. fanı yeni aldım. Zarar verme konusu şu olabilir; eğer benim ilk önce yaptığım gibi tek olarak kullanım olursa evet kesinlikle zararlı. Ama çift çıkışta aldığım sonuç bayağı iyi gerçekten. Cihazın kasası ısınıyordu neredeyse adaptör gibi. Ama fanları takınca kasa serin kalıyor. Hafif bir ılıklık var. Benim iki fanda yüksek RPM'li değil. (1700-2000 RPM) Cihazın ana fanlarının çalışma stabilitesini bozacak kadar kuvvetli değiller. Bazı vakumlu fanlar var 5000 RPM mesela zarar veriyor denilenler bunlar olabilir. Benimkiler 2000 olmasına rağmen gayet iyi çekim güçleri var. 5000'lik ne yapar düşünemiyorum. Bakınız ASUS TUF kullanan arkadaşlar eğer zarar verme olayın da bir kesinlik yoksa 2 fan fiyatı 100-120 TL arası bir şey tutuyor. Bir deneyin derim. "Kesin olarak zarar vermediğini öğrenebilirseniz eğer". Yoksa cihazınızın zarar görmesine sebep olmak istemem. Ama ben elim mahkum kaldığı için kullanıyorum. Çünkü bu ısınmanın sebebi dışarı atılamayan, içeride sıkışıp kalan sıcak hava. Zaten iki seçeneğiniz var ya kasada siz delik açacaksınız ya da bunları kullanacaksınız. Ne Turbo Boost'u kapatmanız gerekiyor ne de GHz sabitleme yapmanız. Sabitlemede dahi çok iyi bir netice alınmıyor. Biraz sıcaklık düşüyor ama o hava yine içerida kalıyor. Bakınız şu video da adam kasada delik açıyor. Tehlikeli kesinlikle;
"
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
"
Tabi vakumlu fanlar için şu var pek taşınabilir değil ve her ortamda kullanması zor. Ama ev kullanımlarında vs. iş görür hele ki cihazınızı uzun süre açık tutuyorsanız.
Bir de şu olay var, ASUS'un sitesinde okudum. "Notebook bilgisayarınızın ısısını ölçen üçüncü taraf yazılımlar kullanıyorsanız, bu uygulamaların kasanın dışındaki sıcaklığı ölçmediğini bilmeniz önemlidir. Kasanın sıcaklığı bilgisayarın iç kısmından çok daha düşüktür. Olası donanım sorunlarını tespit etmek için hiçbir zaman üçüncü taraf yazılımlar kullanmayın." Bu yazının web adresini de vereyim. Sayfanın en alt kısmında geçiyor. Ben yaşadığım sorunu ASUSA'a yazdım cihazı teknik servise göndermemi söylediler ama güvenemiyorum daha kötü gelirse diye...
 
Son düzenleme:
Hocam bende vakumlu fanlardan birisi epeydir var. Sık sık kullanmıyordum. Sonradan duydum ki tek kullanmak doğru değilmiş. Hakikaten de belirtilerini hissettim. Birkaç kez ekran dondu. 2. fanı yeni aldım. Zarar verme konusu şu olabilir; eğer benim ilk önce yaptığım gibi tek olarak kullanım olursa evet kesinlikle zararlı. Ama çift çıkışta aldığım sonuç bayağı iyi gerçekten. Cihazın kasası ısınıyordu neredeyse adaptör gibi. Ama fanları takınca kasa serin kalıyor. Hafif bir ılıklık var. Benim iki fanda yüksek RPM'li değil. (1700-2000 RPM) cihazın ana fanlarının çalışma stabilitesini bozacak kadar kuvvetli değiller. Bazı vakumlu fanlar var 5000 RPM mesela zarar veriyor denilenler bunlar olabilir. Benimkiler 2000 olmasına rağmen gayet iyi çekim güçleri var. 5000'lik ne yapar düşünemiyorum. Bakınız ASUS TUF kullanan arkadaşlar eğer zarar verme olayın da bir kesinlik yoksa 2 fan fiyatı 100-120 TL arası bir şey tutuyor. Bir deneyin derim. "kesin olarak zarar vermediğini öğrenebilirseniz eğer". Yoksa cihazınızın zarar görmesine sebep olmak istemem. Ama ben elim mahkum kaldığı için kullanıyorum. Çünkü bu ısınmanın sebebi dışarı atılamayan, içeride sıkışıp kalan sıcak hava. Zaten iki seçeneğiniz var ya kasada siz delik açacaksınız ya da bunları kullanacaksınız. Ne Turbo Boost'u kapatmanız gerekiyor ne de GHz sabitleme yapmanız. Sabitlemede dahi çok iyi bir netice alınmıyor. Biraz sıcaklık düşüyor ama o hava yine içerida kalıyor. Bakınız şu video da adam kasada delik açıyor. Tehlikeli kesinlikle;
"
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
"
Tabi vakumlu fanlar için şu var pek taşınabilir değil ve her ortamda kullanması zor. Ama ev kullanımlarında vs. iş görür hele ki cihazınızı uzun süre açık tutuyorsanız.
Bir de şu olay var, ASUS'un sitesinde okudum. "notebook bilgisayarınızın ısısını ölçen üçüncü taraf yazılımlar kullanıyorsanız, bu uygulamaların kasanın dışındaki sıcaklığı ölçmediğini bilmeniz önemlidir. Kasanın sıcaklığı bilgisayarın iç kısmından çok daha düşüktür. Olası donanım sorunlarını tespit etmek için hiçbir zaman üçüncü taraf yazılımlar kullanmayın." bu yazının web adresini de vereyim. Sayfanın en alt kısmında geçiyor. Ben yaşadığım sorunu Asusa'a yazdım cihazı teknik servise göndermemi söylediler ama güvenemiyorum daha kötü gelirse diye...

Kasa ısısından herhangi bir zarar gelebilir mi? Benim kasamda yüksek sıcaklıkta ısınıyor. Vakumluları ne zamandır beri kullanıyorsun ve hangi vakumlu fan merak ettim. Atarsan arayanlarda belki alabilir. Bu arada bakıma falan gönderirken ısısından şikayetçi olabilirsin daha kötüsü gelirse arayıp söylersin. Zor ihtimal zaten öyle yaşayan var mı?
 

Geri
Yukarı