1080p sistem mi 2K sistem mi?

Merhaba ilk kez PC toplayacağım ve aklıma takılan sorular var.
Öncelikle oyun için bilgisayar topluyorum ve artık oyunlarda akıcı bir FPS değeri görmek, oynadığım oyunlar aksın istiyorum.
2K kafamda vardı ama 2K sisteme geçince "monitör dahil" hem bütçeyi oldukça çıkarmak hem de 1080P'ye göre FPS düşüşleri olabileceğini görüyorum.

Ben de pek bilgili olmayarak şu yorumu yaptım, 1080p Hz'si yüksek olan çok güzel bir monitör alayım, ekran kartı işlemci de iyi olsun 1080P'de maksimum verimi alayım, böylelikle 1080p olduğu için monitörü fiyatları 2K'ya göre daha az olduğu için çok kaliteli bir şey alabilirim.
Maddi olarak 30-40k gibi bir bütçem var ve ortalama 6-7 ayda yavaş yavaş alacağım parçaları. 3-4 yıl sonra yükseltmeye giderim diye düşündüm, ve bu sayede bütçeyi olabildiğince kısabilirim dedim sonuçta 2K bir sistem toplamıyorum:)
Ama sonra aklıma ülke ekonomisi geldi ve acaba şu an almışken tüm seçenekleri zorlayıp 2K sistem mi toplayayım diye de düşünmeye başladım kısacası kafam karıştı.

1080p ile 2K arasında çok fark var mı diye bakıyorum bilgili bilgisiz fark etmez yarı yarıya. Yarısı var diyor yarısı yok.
Kimisi 1080p al 144Hz ya da daha üstü zaten 2K gibi görürsün kaliteli olursa monitör diyor. Kimisi çok fark eder kesinlikle 2K diyor.
İşte tüm bu yazdıklarımı sentezleyip bana ne gibi öneri sunabilirsiniz?

@ErenY Hocam geçenlerde size özelden yazılabiliyor mu diye sormuştum siz de konuya etiketleyin demiştim etiketledim. Sorum yukarıda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim

6-7 ay içerisinde attığımız parçaların durumu ne olur bilemeyiz. Fiyat, stok vs.

Türkiye gibi bir ülkede ne alıyorsanız hemen su an almanız en iyisi.

Çözünürlük konusuna gelirsek, offline hikayeli oyuncusu için 2K, rekabetçi online oyuncusu için 1080P yüksek Hz.

Şu an bütçeniz nedir maksimum?

6-7 ay içerisinde attığımız parçaların durumu ne olur bilemeyiz. Fiyat, stok vs.

Türkiye gibi bir ülkede ne alıyorsanız hemen su an almanız en iyisi.

Çözünürlük konusuna gelirsek, offline hikayeli oyuncusu için 2K, rekabetçi online oyuncusu için 1080P yüksek Hz.

Şu an bütçeniz nedir sadece kasa için?
Elimde hali hazırda nakit para olmamakla beraber en fazla 40 Bin TL hocam tabi ama içinde monitör de var, sadece kasaya bir yanıt veremiyorum çünkü monitöre ne gider kestiremiyorum. Rekabetçi oyunlar oynarım CS:GO vs ama öyle aman aman değil 1-2 el atar çıkarım. Ayrıca en sevdiğim oyun da RDR2 hikaye oyunlarını çok daha fazla seviyorum sanırsam

40 bin bütçe ile 4070 1080p sistem veya 4060 ti 2K sistem alabilirsin şuanki ekonomiyle. İleride ne olur bilemiyorum. Bence 4070'li bir sistem toplamaya çalışmak mantıklı, ileride bütçe toparlarsın eski monitörü satıp 2K alırsın. 2-3 sene sonra baktın 60'ı zar zor yakalıyor FPS satar 1080p'ye geri dönersin.

Elimde hali hazırda nakit para olmamakla beraber en fazla 40 Bin TL hocam tabi ama içinde monitör de var, sadece kasaya bir yanıt veremiyorum çünkü monitöre ne gider kestiremiyorum. Rekabetçi oyunlar oynarım CS:GO vs ama öyle aman aman değil 1-2 el çıkarım. Ayrıca en sevdiğim oyun da RDR2 hikaye oyunlarını çok daha fazla seviyorum sanırsam

Buradaki alınacak en acili disk. İndirim bitmeden yakalamakta fayda var.

Monitör hakkında fikrim yok yalnızca.

Hikayeli sevdiğiniz için bu tarz daha mantıklı geldi. İşlemci odaklı kullanıyorsanız R5 7600 ve 4060 Ti ikilisi olabilir.

Hikayeli sevdiğiniz için bu tarz daha mantıklı geldi. İşlemci odaklı kullanıyorsanız R5 7600 ve 4060 Ti ikilisi olabilir.

40 bin bütçe ile 4070 1080p sistem veya 4060 ti 2K sistem alabilirsin şuanki ekonomiyle. İleride ne olur bilemiyorum. Bence 4070'li bir sistem toplamaya çalışmak mantıklı, ileride bütçe toparlarsın eski monitörü satıp 2K alırsın. 2-3 sene sonra baktın 60'ı zar zor yakalıyor FPS satar 1080p'ye geri dönersin.
Çok mantıklı. İki sorum var 1. olarak RTX 3060'ın fiyatı uygun olunca ve 1080p'de iyi fps değerleri gösterince kendimce ya şimdilik bunu al seni 4-5 sene idare eder sonra 2K'ya geçersin demiştim çünkü çok fark ediyor fiyat olarak bütçeyi çok azaltıyor. Bu mantıklı mı? Yoksa dediğiniz gibi mi yapayım?

2. Sorum dediğin gibi yaptım, toplamışken de 2K monitör aldım diyelim ki, Baktım 2K'da bazı oyunlarda fps değerleri istediğim gibi değil bu durumda monitörü değiştirmeden 1080p'de oynamaya devam edersem verim olarak düşer mi? Çünkü çoğu soranlara 2K'lık sistemde 1080p'de oynamanın yanlış ve verimsiz olacağını söylüyorlar.

Ve hocam ikiniz de RTX 4070 önermişsiniz teşekkür ederim önerileriniz için ama anlamadığım bir şey var fiyatı 20k ila 40k arası ne fark ediyor 20k ile 40k arasında. ikisi de 3070 iki katı fiyat farkı olacak kadar performans farkı var mı?

Çok mantıklı. İki sorum var 1. olarak RTX 3060'ın fiyatı uygun olunca ve 1080p'de iyi fps değerleri gösterince kendimce ya şimdilik bunu al seni 4-5 sene idare eder sonra 2K'ya geçersin demiştim çünkü çok fark ediyor fiyat olarak bütçeyi çok azaltıyor. Bu mantıklı mı? Yoksa dediğiniz gibi mi yapayım?

2. Sorum dediğin gibi yaptım, toplamışken de 2K monitör aldım diyelim ki, Baktım 2K'da bazı oyunlarda fps değerleri istediğim gibi değil bu durumda monitörü değiştirmeden 1080p'de oynamaya devam edersem verim olarak düşer mi? Çünkü çoğu soranlara 2K'lık sistemde 1080p'de oynamanın yanlış ve verimsiz olacağını söylüyorlar.

Ve hocam ikiniz de RTX 4070 önermişsiniz teşekkür ederim önerileriniz için ama anlamadığım bir şey var fiyatı 20k ila 40k arası ne fark ediyor 20k ile 40k arasında. ikisi de 3070 iki katı fiyat farkı olacak kadar performans farkı var mı?
İlk soruna cevabım, 15-16 bin bütçe toparlayabileceksen 1-2 ay içinde ve hazır sistem alırsan 1080p'de 3 yıl civarı götürür. Sonra yenilemen gerekir belli başlı parçaları. Öyle de tercih edebilirsin. Karar senin.

2. olarak, 2K monitörlerde piksel sayısı 1080p'ye nazaran daha çok olduğu için çözünürlük düşürdükçe ekrandaki pikseller daha kötü görünür. 1080p'den 720p'ye aldığını düşün aynısını yaşarsın.

3070 sorun için de şu videoyu izleyebilirsin:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eren hocam, kafamda bazı şeyler şekillendi teşekkür ediyorum, şu kararı verdim. Şu yaşıma kadar hep oyunları dona dona oynadım :) 1 yıl önce laptop aldım araştırmadan almışım yine kasıyor :) Demem o ki benim toplayacağım sistemde herşey dört dörtlük olsun istiyorum ''İddiasına göre'' günlerdir araştırıyorum 2K sistem toplamaya ve yüksek FPS değerlerinde oynatsın, kaliteli olsun düşüncesiyle monitör en aşağı 8K 10k'dan başlıyor. Buna uygun en az 20-25K bir ekran kartı gerekiyor. Kısacası 50+ Bin TL rahat gidecek gibi. Kredi kartıyla alacağım sistemi bu durumda epey borca da gireceğim, araştıracağım hala cahilim bu konularda ama şuanlık düşününce böyle yapacağıma çok kaliteli 1080p monitör alıp ona uygun bir sistem dizip rahat rahat oyun oynamak işime geliyor.
Dediğim gibi tekrar araştıracağım daha uyguna ve istediğim gibi oyun deneyimi yaşatan 2K sistem toplayabilirsem toplarım. Hikayeli oyun sevdiğim için 2K aslında benim için çok daha iyi. İşte güzelce araştıracağım. İlk kez PC toplayacağım tonla da para harcamak istemiyorum aslında. İşte artılar eksiler yan yana :) Bu son mesajıma yorum yapmak isterseniz memnuniyetle dinlerim, ayrıca çok teşekkür ederim :)
İlk soruna cevabım, 15-16 bin bütçe toparlayabileceksen 1-2 ay içinde ve hazır sistem alırsan 1080p'de 3 yıl civarı götürür. Sonra yenilemen gerekir belli başlı parçaları. Öyle de tercih edebilirsin. Karar senin.

2. olarak, 2K monitörlerde piksel sayısı 1080p'ye nazaran daha çok olduğu için çözünürlük düşürdükçe ekrandaki pikseller daha kötü görünür. 1080p'den 720p'ye aldığını düşün aynısını yaşarsın.

3070 sorun için de şu videoyu izleyebilirsin:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam ayrıca önerdiğiniz sistemi kaydettim çok teşekkür ediyorum

Technopat Haberler

Geri
Yukarı