10'dan 11. sınıfa geçen arkadaşlara tavsiyeler

Glank

Hectopat
Katılım
13 Nisan 2020
Mesajlar
2.734
Çözümler
14
Merhaba arkadaşlar, ben önümüzdeki sene 11. sınıf olacağım ve neredeyse matematik temelim yok denecek kadar az. Çoğu şeyi unutmuşum, bugün sürekli TYT-AYT hakkında ne yapılmalı nasıl çalışılmalı gibi gördüğüm birçok açılan konu dolayısıyla böyle bir rehber yapıyorum. Nasıl çalışılmalı konusunda ve kendi yaptığım birkaç örneği vererek yardımcı olmaya çalışacağım.

Anlatacaklarım matematik temeli zayıf, belki olmayan, sorularda kalem oynatamayan yani kısacası ben gibi arkadaşlara tavsiyelerde bulunmak için hazırlandı. Eğer siz iyi bir Anadolu veya Fen lisesine gidiyor iseniz okumanızı gerek yok zaten çoğu şeyi halletmişsiniz. İlla okuyacak iseniz buyurun geçelim.

Kendimden örnek vereyim; ben bu yaz tatilini evde geçireceğim ve TYT konularına çalışıp eksiklerimi gidereceğim ki AYT konularına geçerken yani Trigonometri, Geometri gibi konularda zorluk çekmeyeyim. Aynı zamanda bu evde çalışmaya ek dershaneye yazıldım ve matematik yaz kampına başlayacağım. Yaz boyu dershanede sadece matematik ve geometri dersleri alacağım, imkanınız varsa size de tavsiye ediyorum.
  • Plan yapımı:

Arkadaşlar, plan yapmak bu konuda çok önemli. LGS zamanında plansız ve programsız doğaçlama çalışarak çok ağır bir darbe yedim. Şu an okuduğum okul bir meslek lisesi, her ne kadar LGS puanım ile yerleşsem bile sonuçta bir meslek lisesi ve diğer anadolu liseleri veya fen liselerine giden arkadaşlardan daha kötü bir eğitim aldığım açık. Sizlere tavsiyem; oturun ve bir planlama çıkarın, en azından günlük 2 saat çalışın ve ardından 1 saat kitap okumaya özen gösterin. Paragraf soruları çözün. Şunu da ihmal etmeyin; yaz ayındayız ve eğlenmek de hakkımız. Eğlenceyi ve tatili hayatınızdan çıkarmayın, çok sıkarak başlarsanız bu sefer seneye çok sıkılırsınız ve derslerden koparsınız.
  • Matematik Dersi:

Eğer benim gibi temeliniz yok ise, 9 ve 10. sınıf konularını da unuttuysanız benim de aldığım Antremanlarla Matematik 1 ve Antremanlarla Matematik 2 kitaplarını öneririm. Bu kitaplar en temelden başlıyor, özellikle birinci kitap toplama ve çıkarma işleminden başlıyor. Evet, yanlış duymadınız, toplama ve çıkarma, 1. kitabı ben, en temelden konuları anlayıp sadeleştirme hataları yapmamak için tercih ettim. Sizin temeliniz bu kadar zayıf değil ise 2. kitaptan devam edebilirsiniz. Unutmayın, TYT konularını halletmeden AYT konularına geçiş yapmak intihardır çünkü temelini TYT oluşturur. Bir nevi temeli zayıf bir gökdelen yapmaya benzer.
  • Fonksiyonlar Konusu:

Arkadaşlar, Gri Koç izlerken bahsetmişti; 10'dan 11'e geçerken fonksiyonlar konusunu iyice anlayın demişti. Eğer fonksiyonlar konusunda takılıyorsanız, yapamıyorsanız köklü ifadelere, üslü sayılara ve mutlak değere mutlaka göz atın çünkü fonksiyonları yapmak için bu konuları adımız gibi bilmemiz gerekiyor. Eğer AYT konularını da halledeceksek fonksiyonlara ihtiyacımız var. Fonksiyon şart!
  • Türkçe Dersi:

Arkadaşlar, bu yaz illaki dil bilgisini halledeceğiz diye bir kural yok. 11. sınıfın içinde de dil bilgisi halledilebilir ancak siz de biliyorsunuz ki okuduğumuzu anlamak yeni nesil soruların anahtarı ve bunun için günde 30 ila 50 soru arasında paragraf soru çözümü gerçekleştirmek şart. Bunlara ek günde 1 saat kitap okuyabilirsiniz, bu şekilde okuma ve anlama yeteneğimizi geliştirecek, karşımıza çıkan 1 sayfalık hikaye gibi matematik sorusunu çözerken en azından sorunun ne anlatmak istediğini anlayacağız. Henüz paragraf ile ilgili bir kitap almadım, onun için internetten çözüyorum. Varsa kaynak öneriniz, çözdüğünüz, önerebilirsiniz.
  • Kapanış:

En nihayetinde henüz 11'e yeni geçiyoruz ve önümüzde 2 yıllık bir süreç kaldı. Bu süre içinde kendimizi çok üst düzeyde, sıkmadan, günde 2-3 saatlik çalışmalar ile başarıya ulaşabiliriz.

Umarım etkili bir rehber olmuştur. Kendi yaptıklarımdan ve dershanedeki öğretmenlerimden aldığım görüşler üzerine böyle bir şey hazırladım. Sizin de yaptığınız ve önerebileceğiniz şeyler var ise söylemekten çekinmeyin lütfen.
Umarım işinize yarar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Konunun kısa özeti:

Artık bir şeylerin farkında olmanız gerek. Üniversitede 4 senelik bölüm istiyorsanız 11-12 konuları çıkacak. Ne kadar bilgili olursanız o kadar geleceğiniz için iyi. Arada sırada 9-10 sınıf (TYT) derslerini tekrar edin mutlaka.

Şunu unutmayın; bu ülkeyi yıllar sonra siz gençler yönetecek.
 
Sayısal öğrencisiyim, sözele pek fazla çalışmayıp okulda öğrendiğim yeterli olur diye düşünüyorum. Sözele çalışacağım vakitte TYT-AYT çözerim diyorum. Sizce doğru mu yapıyorum?
 
Sayısal öğrencisiyim, sözele pek fazla çalışmayıp okulda öğrendiğim yeterli olur diye düşünüyorum. Sözele çalışacağım vakitte TYT-AYT çözerim diyorum. Sizce doğru mu yapıyorum?

Sözel dediğin kısım sanırım Sosyal Bilgiler. Sınavın %6'lık kısmını etkiliyor. Çalışıp çalışmamak senin kararın. Ben sadece 2 haftamı vermiştim. Sen de benim kadar baksan bir kaybın olmaz.
 
Planlı bir şey yapıyorsan zaten net başarı gelir. Keşke bende de irade olsaydı ve en başından full focus bir şeyler yapsaydım. Yolun açık olsun 🙃.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı