Öncelikle alacağınız PSU'nun ATX 3.1 (3.0 değil) olması önem arz edebilir. ATX 3.1 özellikli NZXT C1000 (eski versiyonları da var NZXT PSU'larının, dikkat edin) PSU'lu sistem topladım. Geçenlerde Galax RTX 4070 TI Super ekran kartı aldım. Yeni nesil üç kablosunu duymuşsunuzdur, eski güç kabloları gibi çıt diye oturan bir mandalı vs. yok. Yenilik yaparken o konuda geriye gidilmiş, hem de ilk çağa. İlk çıktığında ATX 3.0 çıkmıştı ve bu güç kablosunu iyi oturtmazsan kötü temastan ısınma olup yanıyordu ilgili yer. Buna önlem olsun diye apar topar ATX 3.1'e geçildi. Güç girişi vs. aynı sadece oturtma mesafesi vs. kısaltılarak kablo ya tam oturur güç verir ya da az biraz boşluk kalır yani full (girdiği yere sıfır mesafe) oturmaz ve güç vermez.
Bu konuyu bildiğim helde kendimce tam oturttum, ittirdim ve çok az boşluk kaldı. Dedim ki içimden o boşluk da normal yuvaya sıfır girmesi beklenemez zaten, üretimde hata payı var herhalde dedim. Kasaya güç veriyorum ama ekran kartının fanları dönmüyor. RGB ışık var (aldığım kartta ARGB ışıklar kablo ile anakarttan yönetilebiliyor) ama ekrana ne görüntü geliyor ne de fanlar dönüyor. Dedim Zero fan olayıdır, kart belli bir derece ısıdan sonra çalışır. DP görüntü kablosundan vs. şüpheleniyorum. En son dedim şu güç kablosunu çıkarıp yeniden oturtayım. Elimle tam tepeden bastırınca sıfır oturdu kablo ve güç geldi karta.
Özetle: Eğer kullandığım PSU ATX 3.1 değil de ATX 3.0 olsaydı kartı yakmıştım. Kaldı ki bu mevzuya çok hakim olan beni de yanılttı bu lanet olası yeni ATX standardı. Bilgisayar kasasındaki ve kasanın içindeki bileşenlerde klikli oturma sistemi kendimi bildim bileli var iken hangi akılla daha fazla güç çeken ve kabloları daha da incelten bu yeni standartta kablonun tam oturmasını kolaylaştırmak ve zamanla geriye doğru çekilme olmaması için kilitleme mekanizması koymazlar anlamış değilim.