120mm fanları 140mm yuvaya takmak mümkün mü?

Please be careful to only plug this adapter into a 3-pin 5V ARGB header. Connecting this cable or the fans to a 12V RGB header will destroy the RGB circuit on the fan.''

3 pinli kabloyu bir zahmet 4 pinli headera takmayın diyor. Haddinden yüksek voltaj vermiş olur devreyi yakarsınız diyor. 3 pini 3 pine, 4 pini 4 pine takmanız sorunsuz olur.

İki tür fanın yanında da PWM ibaresi var.

PWM, hızı kontrol edilebilir fanların takıldığı arabirim anlamına gelir. Anakartta PUMP/CPU/SYS_FAN gördükleriniz birer PWM başlığıdır.

Attığınız linkleri de inceledim. Anlaşılan F280 ve ailesindeki fanlar için NZXT kendine has bir 8 pin PWM+RGB kablosu oluşturmuş. Markalar bazen yapıyor böyle şeyler. Kendi özel 8 pin kontrolcüsünü (sizin elinizdeki bu değil) satın alan insanlar tek kabloyla daha temiz görüntü elde edebilsin diye.

Bu üründe ayırıcı bir kablo (pakete dahil olmalı included cable diyor) ile normal 4 pin PWM ve 3 pin ARGB bağlantı yapmanız da mümkün şuradan görebileceğiniz üzere:

"Simply connect a single cable to an NZXT controller (sold separately) for lighting and speed control via NZXT CAM software. Or, connect to any motherboard's 5V ARGB header using the included splitter cable."

İkinci linkteki F120 fanlar ise bildiğimiz 4 pin RGB ve 4 pin PWM olmak üzere iki kablo ile geliyor.

• The JRGB connector supports up to 2 meters continuous 5050 RGB LED strips (12V/G/R/B) with the maximum power rating of 3A (12V).
  • The JARGB_V2 connectors allow you to connect the ARGB Gen2 and the ARGB-based LED strips. The JARGB_V2 connector supports up to 240 individually addressable RGB LEDs with maximum power rating of 3A (5V).
  • Do not connect the wrong type of LED strips. The JRGB connector and the JARGB_V2 connector provide different voltages, and connecting the ARGB 5V LED strip to the JRGB connector will result in damage to the LED strip.

Buradaki JRGB dediği 12V (yani 4 pin) JARGB_V2 dediği ise 5V (yani 3 pin).

Amper bilgisini paylaşmasının sebebi ise soket başına maksimum adreslenebilir LED sayısını belli etmek.

3 pinli kabloyu bir zahmet 4 pinli headera takmayın diyor. Haddinden yüksek voltaj vermiş olur devreyi yakarsınız diyor. 3 pini 3 pine, 4 pini 4 pine takmanız sorunsuz olur.

PWM, hızı kontrol edilebilir fanların takıldığı arabirim anlamına gelir. Anakartta PUMP/CPU/SYS_FAN gördükleriniz birer PWM başlığıdır.

Attığınız linkleri de inceledim. Anlaşılan F280 ve ailesindeki fanlar için NZXT kendine has bir 8 pin PWM+RGB kablosu oluşturmuş. Markalar bazen yapıyor böyle şeyler. Kendi özel 8 pin kontrolcüsünü (sizin elinizdeki bu değil) satın alan insanlar tek kabloyla daha temiz görüntü elde edebilsin diye.

Bu üründe ayırıcı bir kablo ile normal 4 pin PWM ve 3 pin ARGB bağlantı yapmanız da mümkün şuradan görebileceğiniz üzere:

"Simply connect a single cable to an NZXT controller (sold separately) for lighting and speed control via NZXT CAM software. Or, connect to any motherboard's 5V ARGB header using the included splitter cable."

İkinci linkteki F120 fanlar ise bildiğimiz 4 pin RGB ve 4 pin PWM olmak üzere iki kablo ile geliyor.
Anladım hocam. Birçok forumda NZXT Controller almadan doğrudan anakarta takmak imkansız diyenleri okusam da sanırım hiç controller almadan kurulum yapmak da mümkün. Peki bu 4 pimli fanları ve 8 pimli fanları, aynı birkaç mesaj önce anlattığım gibi, gruplandırarak RGB 12v portlara mı takmak daha mantıklı yoksa eğer bir dönüştürücüsü falan varsa hepsinin rgb kablosunu ARGB 5v portuna mı takmak daha mantıklı?

Anladım hocam. Birçok forumda NZXT Controller almadan doğrudan anakarta takmak imkansız diyenleri okusam da sanırım hiç controller almadan kurulum yapmak da mümkün. Peki bu 4 pimli fanları ve 8 pimli fanları, aynı birkaç mesaj önce anlattığım gibi, gruplandırarak RGB 12v portlara mı takmak daha mantıklı yoksa eğer bir dönüştürücüsü falan varsa hepsinin rgb kablosunu ARGB 5v portuna mı takmak daha mantıklı?

Bana kalırsa; 4 pinlileri 12 Voltta bırakalım, 3 pinliler 5 Volta bağlansın, 8 pinliyi de 4 pin PWM ve 3 pin 5 Volt olarak ayırıp diğer 5 Volt başlığına bağlayalım.

Buradaki 4 pin PWM fanımızın güç kablosu olacak 4 pin 12 V RGB ile karıştırmayalım.

pwm.jpg

Bu PWM yani fan güç kablomuz.

rgb.jpg

Bu 12 V (4 pin RGB) kablomuz.

Kablolaması kafanıza yatmazsa, 8 pinliden ayırmış olduğumuz 3 pini, halihazırda diğer 5 Volta bağlamış olacağımız soğutucuyla uç uca ekleyerekten aynı başlığa da verebiliriz.

Ben MSI MAG B550 Tomahawk kullanıyorum tek 5 Volt üzerinden 4x140mm fan ve 3x120mm fanı kontrol edebiliyorum. Üstüne üstlük, MSI ekran kartımın, RGB RAMlerimin ve anakartımın üstündeki LEDlerin de bu fanlarla senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayabiliyorum.

Son düzenleme:
Bana kalırsa; 4 pinlileri 12 Voltta bırakalım, 3 pinliler 5 Volta bağlansın, 8 pinliyi de 4 pin PWM ve 3 pin 5 Volt olarak ayırıp diğer 5 Volt başlığına bağlayalım.

Buradaki 4 pin PWM fanımızın güç kablosu olacak 4 pin 12 V RGB ile karıştırmayalım.

Eki Görüntüle 2401066

Bu PWM yani fan güç kablomuz.

Eki Görüntüle 2401069

Bu 12 V (4 pin RGB) kablomuz.

Kablolaması kafanıza yatmazsa halihazırda diğer 5 Volta bağlamış olacağımız soğutucuyla uç uca ekleyerekten aynı başlığa da verebiliriz.

Ben MSI MAG B550 Tomahawk kullanıyorum tek 5 Volt üzerinden 4x140mm fan ve 3x120mm fanı kontrol edebiliyorum. Üstüne üstlük, MSI ekran kartımın, RGB RAMlerimin ve anakartımın üstündeki LEDlerin de bu fanlarla senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayabiliyorum.
Çok teşekkür ederim hocam kafam tam olarak basmadı ama bu yazınızı referans olarak kullanacağım.

İsterseniz anakartınızın üstünden çizerek anlatabilirim.
Size zahmet olmazsa rgb ve normal fan kablolarını ayrı renkte göstererek çizebilirseniz çok memnun olurum... Bu birleştirerek tek porta takma işinin adı daisy chain mi? Çünkü NZXT fanlarda daisy chain olmuyormuş da o sebeple sormak istedim.

Hocam, öncelikle PWM başlıklarını veriyorum:
  • Mavi= CPU_FAN (buraya birbirine taktığınız radyatör fanlarınızı takabilirsiniz)
  • Turuncu= PUMP_FAN (buraya pompanızı takabilirsiniz)
  • Yeşil= SYS_FAN (turuncunun hemen yanındakine VRM fanını takabilirsiniz, sol taraftaki işaretlediğime egzoz fanınızı takabilirsiniz, sağdaki yeşile ön fanlarınızı takabilirsiniz, sağ alttakine de altta yer alan fanlarınızı takabilirsiniz.)
Şimdi RGBleri veriyorum:
  • Kırmızı= 4 pin 12 V RGB
  • Beyaz= 3 pin 5 V ARGB (buna ise soğutucunuzun ve F280 fanlarınızın 3 pin kablolarını takabilirsiniz)

anakart.jpeg

Bu birleştirerek tek porta takma işinin adı daisy chain mi? Çünkü NZXT fanlarda daisy chain olmuyormuş da o sebeple sormak istedim.

Evet ismi Daisy Chain. Anlaşılan 4 pin RGB noktasında F120 fanlarınızın kontrolcüsüne mahkumuz.
F280, 8 pini dağıttıktan sonra tek 3 pin 5 V ile geliyorsa sorun yok. Gelmiyorsa bilmiyorum doğrusu. NZXT kullanmadım hiç.

Son düzenleme:
Hocam, öncelikle PWM başlıklarını veriyorum:
  • Mavi= CPU_FAN (buraya birbirine taktığınız radyatör fanlarınızı takabilirsiniz)
  • Turuncu= PUMP_FAN (buraya pompanızı takabilirsiniz)
  • Yeşil= SYS_FAN (turuncunun hemen yanındakine VRM fanını takabilirsiniz, sol taraftaki işaretlediğime egzoz fanınızı takabilirsiniz, sağdaki yeşile ön fanlarınızı takabilirsiniz, sağ alttakine de altta yer alan fanlarınızı takabilirsiniz.)
Şimdi RGB'leri veriyorum:
  • Kırmızı= 4 pin 12 V RGB
  • Beyaz= 3 pin 5 V ARGB (buna ise soğutucunuzun ve F280 fanlarınızın 3 pin kablolarını takabilirsiniz)

Eki Görüntüle 2401083

Evet ismi Daisy Chain. Anlaşılan 4 pin RGB noktasında F120 fanlarınızın kontrolcüsüne mahkumuz.
F280, 8 PIN'i dağıttıktan sonra tek 3 pin 5 V ile geliyorsa sorun yok. Gelmiyorsa bilmiyorum doğrusu. NZXT kullanmadım hiç.

Hocam mevzuyu öğrettiğiniz ve özetlediğiniz için minnettarım. Çok işime yaradı. Sanırım bir kontrolcü alacağım veya fan değiştireceğim. Önerebileceğiniz bir fan var mıdır?

Bu arada o 3x120mm+kontrolcü şeklinde aldığım paketi iade edeceğim. Onun yerine dediğim gibi aşağıya 280 alıcam 3x120 de önde stok halde gelicek. Tekli bir 120mm bulamadım. O yüzden arkaya şimdilik fan takmamayı düşünüyorum, sizce mantıklı olur mu? Ya da öndeki 3lüden bir tanesini alıp arkaya da takabilirim.
Hal bu iken bir kontrolcümde olmayacak, ama şöyle bir ürün var : https://www.sinerji.gen.tr/nzxt-rgb-fan-kontrolcusu-p-51493

Bunda 3 Fan 6 RGB olmak üzere portlar bulunuyor. Bunu alırsam neyi nereye takmam gerekir? Fan kısmı için yine daisy chain gerekmez mi neticede günün sonunda elimde totalde 5 fan olucak (arkayı da aldığımı varsayarsak) ve sadece 3 fan portu var bu ürünün. Sanırım ben ürünü yanlış anlıyorum çünkü 3 fan portu olup 6 rgb portu olan ürünü ben napayım hahahhah herhalde fan portları rgb'siz fanlar için.

Boyut tercihiniz nedir? 140mm, 120mm?
Hemen yukarda da belirttiğim gibi, önde zaten 3 adet NZXT fan takılı geliyor. Aşağıda 2x140mm'lik bir boşluk arkada da 1x120mm'lik bir boşluk var. Hiç ekosistemi bozmadan şu attığım kontrolcü ile NZXT'ten de devam edilebilir gerçi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı