12v 1A adaptör neden bozulur?

Katılım
2 Kasım 2019
Mesajlar
2.235
Çözümler
2
Merhaba bu adaptörlerin kullanım ömrü mevcut mu? Elimde yaklaşık 10 yıllık 12v 1A adaptör vardı 5 sene kullanıp köşeye kaldırdım bugün yeni modeme taktım 1 gün aralıksız çalışma sonucu bir anda bozuldu. Yanma vs olmadı sadece güç vermiyor. Neden bozulmuş olabilir?
 
Merhaba bu adaptörlerin kullanım ömrü mevcut mu? Elimde yaklaşık 10 yıllık 12v 1A adaptör vardı 5 sene kullanıp köşeye kaldırdım bugün yeni modeme taktım 1 gün aralıksız çalışma sonucu bir anda bozuldu. Yanma vs olmadı sadece güç vermiyor. Neden bozulmuş olabilir?
Şahsen 12v 1A adaptörü şerit lede bağladım 4 sene oldu biraz şans işi. Kapasitör patlamıştır içini aç değiştir kullanmaya devam et.
 
@Mr. Patrick Bateman 2-3 yıl raf ömrü olan bir malzeme. Sürekli kullanımda daha uzun dayanabilse de kullanılmadığı zaman kapasite kaybetmesi hızlanıyor. Yani siz yıllarca kullanıp da kenara attığınızda o parçanın ölümü kesinleşmiş oldu. Kullanılsa da kullanılmasa da zamanı gelmişti.
 
Merhaba. 12 volt,1 A adaptörün rafta normal şartlarda (20-22 derece, 1 atmosfer basınçta) uzunca sürelerle beklerken kendiliğinden bozulup arızalanacağını veya ömrünün bu nedenle yani olumsuz olmayan saklanılma koşullarıyla doğrudan çok kısalıp biteceğini düşünmüyorum, hiç kullanılmasa bile her yıl düzenli olarak mevcut şarj kapasitesini kaybeden lityum-iyon pillerde olduğu gibi.

Yeni çıkan wireless modemler (5 GHZ. ve 2.5 GHZ.) 12 volt, 2 A'lik olup daha eski modemlerden daha fazlası (1-1.5 A çekenlerden) DC gücünü isteyebiliyor, onların adaptörleri de zaten 2 A, 12 voltluk oluyor çoğunlukla. Örneğin en son olarak kullandığım Telekom'un TP-link 5 GHZ. ve 2.5 GHZ. 'lik 2 A, 12 volt etiketli olan wireless internet modeminde olduğu gibi. Eğer rafta beklettiğiniz modem 1 A, 12 volt ve son takılan modem 2 A, 12 voltluk etiketli ise oluşan güç yetmezliğiyle SMPS akımı bu nedenle gecikmeli olarak veya sonradan içinde oluşan sürpriz arızayla kesilmiş olabilir.

Avometreyle adaptörün çıkış jakından DC çıkış voltajını ölçün, net 12 voltu yine okuyorsanız ve modem etiketi de 12 volt, 1 A ise modemle ilgili oluşan iç sıkıntıyla (örneğin iç elektroliti kuruyan elektrolitik kondansatörlerle 1 A güç çıkışı olmaması gibi) oluşan güç yetmezliğiyle kesilme olmuştur. Modemin etiketine bakıp 2 A, 12 volt ise jak uyumlu ve bu çıkış değerinde uyumlu AC/DC adaptörlerini kulanın. Ancak modeminiz 12 volt, 1 A'lik ise sözü geçen adaptörde iç sıkıntı sonradan oluşmuştur, başka 1 A, 12 voltluk adaptörlerle bu modemi çalıştırmayı deneyin. Kolay gelsin.
 
Merhaba. 12 Volt, 1'a adaptörün rafta normal şartlarda (20-22 derece, 1 atmosfer basınçta) uzunca sürelerle beklerken kendiliğinden bozulup arızalanacağını veya ömrünün bu nedenle yani olumsuz olmayan saklanılma koşullarıyla doğrudan çok kısalıp biteceğini düşünmüyorum, hiç kullanılmasa bile her yıl düzenli olarak mevcut şarj kapasitesini kaybeden lityum-iyon pillerde olduğu gibi.

Yeni çıkan Wireless modemler (5 GHz. Ve 2.5 GHz.) 12 Volt, 2 A'lik olup daha eski modemlerden daha fazlası (1-1.5'a çekenlerden) DC gücünü isteyebiliyor, onların adaptörleri de zaten 2'a, 12 Volt'luk oluyor çoğunlukla. Örneğin en son olarak kullandığım Telekom'un TP-Link 5 GHz. Ve 2.5 GHz.'lik 2'a, 12 Volt etiketli olan Wireless internet modeminde olduğu gibi. Eğer rafta beklettiğiniz modem 1'a, 12 Volt ve son takılan modem 2'a, 12 Volt'luk etiketli ise oluşan güç yetmezliğiyle smps akımı bu nedenle gecikmeli olarak veya sonradan içinde oluşan sürpriz arızayla kesilmiş olabilir.

Avometreyle adaptörün çıkış jakından DC çıkış voltajını ölçün, net 12 Volt'u yine okuyorsanız ve modem etiketi de 12 Volt, 1'a ise modemle ilgili oluşan iç sıkıntıyla (örneğin iç elektroliti kuruyan elektrolitik kondansatörlerle 1'a güç çıkışı olmaması gibi) oluşan güç yetmezliğiyle kesilme olmuştur. Modemin etiketine bakıp 2'a, 12 Volt ise jak uyumlu ve bu çıkış değerinde uyumlu AC/DC adaptörlerini kulanın. Ancak modeminiz 12 Volt, 1 A'lik ise sözü geçen adaptörde iç sıkıntı sonradan oluşmuştur, başka 1'a, 12 Volt'luk adaptörlerle bu modemi çalıştırmayı deneyin. Kolay gelsin.

Hocam bendeki adaptör 12v 1A modemin orijinal adaptörü 12v 2A imiş bu yüzden bozulmuş olabilir mi yazdıklarınıza nazaran bu sebepten olmuş gibi geliyor 1 gün çalıştı sonra nanay oldu çünkü.
 
Merhaba. Evet, SMPS'in kendi iç koruması yoksa (çok basit yapılıysa) bozulmuş olabilir sizin de dediğiniz gibi. Ancak içten kısa devre/aşırı akım koruması (ayni PC PSU' ları gibi) varsa sadece çok kısa süreliğine devre dışında da kalmış olabilir, bu ihtimal de vardır. Bu yüzden adaptör prizde ve DC çıkış uçları boşta iken multimetre ile DC voltajda DC ölçümünü yapmanız yani modeme bağlı değilken + ve - uçlarından DC ölçümünü yapmanız çok iyi olur. Bu ölçümde 12 volt DC voltajı okunamazsa eğer o zaman içten bir sıkıntı oluşmuştur, tamir edilmesi gerekir.

Cam sigortanın içten yanması veya yuvasında gevşemesi ihtimaline karşı adaptörü açarak kontrol etmelisiniz. SMPS adaptörlerinin şebeke (220 volt AC girişi) kısmında cam sigortaları bulunur. Bu cam sigortayı yuvasından çıkarıp önce gözle ve avometrede prob uçlarıyla yapılan omaj ölçümüyle sağlamlığını kontrol etmelisiniz. Ölçüldüğünde sıfıra çok yakın sayısal değer okunmalıdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı