13 yaşında kasten orucu bozarsak ne olur?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Herkes Nihat Hatipoğlu kesilmiş.
 
Bu arada yiyip içilmesi caiz değil diyen arkadaşımız.
Eğer oruç bozulduğun da yiyip içmeden iftara kadar beklersek bu sevap olur. Ancak illa iftara kadar bekleyeceksin! diye birşey yok. Yiyilip içilebilir canı isterse.
 
Bu tarz sorularını da elimizin altında internet olduğu için diyanete sorsan daha kolay cevap alırsın. Haberin olsun.
 
Anneme sofrayı hazırlamasında yardım ederken yanlışlıkla sofraya patatez kızartmasını götürürken oruçlu olduğumu unutup birkaç tane yedim ondan sonra da kolayı götürürken kolayı da içtim biraz da ekmek yedim ama oruçlu olduğumu unutmuştum. Sanırım seninki de bir şey olmaz.
 
Anneme sofrayı hazırlamasında yardım ederken yanlışlıkla sofraya patatez kızartmasını götürürken oruçlu olduğumu unutup birkaç tane yedim ondan sonra da kolayı götürürken kolayı da içtim biraz da ekmek yedim ama oruçlu olduğumu unutmuştum.
Öyle olunca hiç bir sıkıntı olmaz. Sadece aklınıza geldiğin de ağzınız da yemek halen varsa o yemeği çıkarıp yutmamanız gerekir. Ama bu hocamız unutmamış ve hata ile boğazına su kaçırmış.
 
Henüz ergenliğe girmediğinizi farz ediyorum; evet orucunuz bozuldu fakat bunun sizin için bir cezası yok. Ergenliğe girdiyseniz; suyu yanlışlıkla içtiğiniz için orucunuz bozulmuştur fakat telafisi için sadece bir gün oruç tutmanız yeterlidir. Kasten canınız istediği için bozduysanız; evet altmış gün civarı oruç tutmanız gerekir.

Daha ergen değilim.
 
Niyetin bozmak değilse neden bozulsun? Bu bir oyun değil ki inanç. Senin amacın orucunu bozmak değilse ağzını çalkarlarken su kaçtı diye niye orucun bozulsun?

Yok şu imam şöyle diyor yok şu imam şöyle diyor diye bakma. Her imam kafasına göre yorum katar olmuş, mezhepler de zamanında siyasi emeller için çıktı zaten. Onlara bakacağına dinin emrettiği iki kaynak olan Kuran'a ve sahi hadislere bak. Herkes kafasına göre yorum katıyor.

Ayrıca daha ergen değilsen günahı, sevabı yok bu işin. İstersen tutmasan da olur. Tutuyorsan da bozsan bile bir hükmü yok.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı