14 yıllık bir sistem nasıl hayata döndürülür?

Bilgisayarım acayip yavaşladı ki bu kadar eski bir sisteme göre normaldir. Amacım biraz yükseltip kullanılacak hale getirmek. Çok oyun oynamayan biriyim. Günlük işler için ve arada oyun oynamak için yükseltmek istiyorum. Zaten yeni bir bilgisayar alacağım ama bu da çöp olsun istemem. Format atmaktan bıktım resmen.
Uygun fiyatlı işimi görecek şekilde nasıl bir yükseltme yapabilirim önerilerinizi bekliyorum. Bütçeyi sorarsanız en uygun fiyatlı seçenek bana uygun olur. Çok bir performans beklemiyorum artık bu sistemden.
Sistemim böyle:

Eki Görüntüle 1469341

Eki Görüntüle 1469342

Başka ek bilgiler isterseniz atarım. Bilgisayar donanımı hakkında pek bilgim yok o yüzden destek almak istedim şimdiden teşekkür ederim.
Ben de 14 yıllık sistem kullanıcısıyım ve babam zamanında sistemi değiştirmişti. (3-4 yıl önce) Öncelikle 4GB RAM (ama 8GB RAM öneririm) biraz işinize yarar. Örneğin Office programları vs. veya Chrome'da işine yarar. Sonra SSD lazım. İyi bir SSD al. Boyutu mesela 110GB olabilir. (Benimki 111GB ve halen dolmamış gibi) Öyle TB'lık SSD'yi falan gerek yok.

Tabii bunlar 3-4 belki de 5 yıl önce yapılanlar. Bunları şimdi yapmaya çalışsan dünyanın parası eder.

Bilgisayarın Durumu
Bu arada bilgisayarın durumu iyi, aynı anda 2-3 program açılabiliyor. Hızlandı bilgisayar bu donanım değişikliği sonucunda. Tek sıkıntı, babam işlemci falan değiştirmemiş çünkü anakartı da değiştirmek zorunda kalacaktı, bunun sebebi ise bilgisayarın bir laptop olması. İşlemci değiştirmediğimiz için de bazı programlarda sıkıntı yaşıyoruz.

Tavsiyem
Size tavsiyem işlemci değiştirin (masaüstüyse, eğer laptop ise eski laptopların çoğunda işlemcinin anakartla değişmesi gerektiği için bence yapmayın pahalı tutarla karşı karşıya kalırsınız ama paranız varsa veya yapmaya karalı iseniz değiştirebilirsiniz), yeni RAM ve SSD alın ve ardından hala desteklenen bir Windows sürümüne geçiş yapın.

Hepinize teşekkür ederim bu bilgiler bana gayet yeterli olur diye düşünüyorum. Moderator arkadaşlar konuyu kapatabilirler.
Benim mesajımı da okursanız yararlı olabilir.

Ben de 14 yıllık sistem kullanıcısıyım ve babam zamanında sistemi değiştirmişti. (3-4 yıl önce) Öncelikle 4GB RAM (ama 8GB RAM öneririm) biraz işinize yarar. Örneğin Office programları vs. veya Chrome'da işine yarar. Sonra SSD lazım. İyi bir SSD al. Boyutu mesela 110GB olabilir. (Benimki 111GB ve halen dolmamış gibi) Öyle TB'lık SSD'yi falan gerek yok.

Tabii bunlar 3-4 belki de 5 yıl önce yapılanlar. Bunları şimdi yapmaya çalışsan dünyanın parası eder.

Bilgisayarın Durumu
Bu arada bilgisayarın durumu iyi, aynı anda 2-3 program açılabiliyor. Hızlandı bilgisayar bu donanım değişikliği sonucunda. Tek sıkıntı, babam işlemci falan değiştirmemiş çünkü anakartı da değiştirmek zorunda kalacaktı, bunun sebebi ise bilgisayarın bir laptop olması. İşlemci değiştirmediğimiz için de bazı programlarda sıkıntı yaşıyoruz.

Tavsiyem
Size tavsiyem işlemci değiştirin (masaüstüyse, eğer laptop ise eski laptopların çoğunda işlemcinin anakartla değişmesi gerektiği için bence yapmayın pahalı tutarla karşı karşıya kalırsınız ama paranız varsa veya yapmaya karalı iseniz değiştirebilirsiniz), yeni RAM ve SSD alın ve ardından hala desteklenen bir Windows sürümüne geçiş yapın.

Benim mesajımı da okursanız yararlı olabilir.
RAM almayı da düşünmekteyim zaten. İşlemcimi değiştirmeye pek gerek yok çünkü anakartı da değiştirmeliyim. Bana fazla masraf oluyor.
Windows 10 kullanıyordum yakın zamanda 7ye geçmek zorunda kaldım çok fazla kasınca. Düzelirse linux ya da Win 10a geçerim tekrardan. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

RAM almayı da düşünmekteyim zaten. İşlemcimi değiştirmeye pek gerek yok çünkü anakartı da değiştirmeliyim. Bana fazla masraf oluyor.
Windows 10 kullanıyordum yakın zamanda 7ye geçmek zorunda kaldım çok fazla kasınca. Düzelirse linux ya da Win 10a geçerim tekrardan. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.
Aman, Linux'a geçmeyin bence. Programları açmıyor, illa Wine gibi birşey lazım oluyor açmak için. O birşeyler de (Wine dahil) sadece Java ile kodlanmışları açıyor. En azından Wine için öyle.

Böyle bir sistemim olsaydı alacağım 120 GB SSD için 300 TL bile gözüme batardı ki onu bile hak etmiyor. Yeni sistemine geçmeden önce buna yatırım yapma, buna yapacağın yatırımı yeni sistemine yaparsan daha fazla faydasını görürsün.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı