144 Hz 1 ms TN panel ve 144 Hz 1 ms IPS panel arasında fark var mı?

Hilalay

Femtopat
Katılım
5 Eylül 2020
Mesajlar
2
Merhaba değerli Technopat hocalarım kendime yeni bir monitör alacağım. PUBG ve CS:GO gibi oyunlarda 144 Hz 1 ms TN panel ve 144 Hz 1 ms IPS panel arasında fark var mı? Yani ben 144 Hz 1 ms IPS panel alsam aynı performansı TN panelde olduğu gibi alabilecek miyim? Birçok yerde oyun için TN panel önerilmiş. Ancak görüntü olarak IPS panel daha iyi görüntü verdiğini öğrendim. Bütçe Max 1750 TL değerli önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Ayrıca en çok korktuğum şey monitörde ölü piksel olması daha önce kullanmış ve memnun kalmış arkadaşlar yazarsa çok sevinirim.
 
Son düzenleme:
Aradaki farkı hissedebilecek kadar hassas gözlerin varsa ve refleksinde bir o kadar yüksek ise biraz farkı anlayabilirsin.
Mesela profesyonel oyuncular o farkı hissettikleri için TN kullanırlar.
Ben 144 Hz IPS tercih ederim. Profesyonel oyuncu değiliz sonuçta. Görüntü kalitesi benim için daha önemli.
TN paneller gerçek 1 ms verebiliyorlar.
 
Görüntü ve renk alanında IPS çok daha üstün, ghosting ve blur alanında ise TN biraz daha üstün. Sırf bunun için de görüntü kalitesinden taviz verilmez bence.
 
Hocam IPS panellerde görüntü gerçeğe çok yakın ve çok güzel gerçekten ama gecikme değerleri TN paneller kadar iyi değil, daha fazla gecikmeye sahip. Gelişen teknolojiyle birlikte IPS paneller de artık düşük gecikme değerlerine ulaşmakta, satın alacağınız monitörün satış ekranındaki bilgilerine değil de gerçek gecikme değerlerine ulaşabileceğiniz yerlere bakın derim. Reddit ve Rtings önerimdir.

TN panel görüntü/renk olarak VA ve IPS'e nazaran çok daha kötü diyebilirim.
 
IPS monitörler, kalitesiz panel kullanıldığında yüksek hızlarda ghosting dediğimiz probleme sahip olabiliyorlar. Aralarında yüksek kontrast olan pikseller, hareket halinde yeterince hızlı renk değiştiremediği için örneğin bir bulutun arkasında beyaz bir gölge oluşabiliyor fareyi hareket ettirdiğinizde. TN paneller güzel renkler ve görüş açılarına sahip olmasalar da genelde bu sorun onlarda görülmüyor. Panelden panele değişse de bazen çok rahatsız edebiliyor.

144 FPS'e ulaşabilen ya da bunu aşabilen bir sisteme sahipseniz 144Hz bir monitör almanızı tavsiye ederim. Alternatif olarak VA panel de bakabilirsiniz:

 
Renk canlılığı ve fiyat farkı olur aralarında. Ama bütçen yetiyorsa IPS tercih et bence. TN panel çok yavan kalıyor bence. Şu an VA panel var bende ve IPS’i aratıyor diyebilirim. Şahsi görüşüm ve fikrim tabii. TN panel almam ben.
 
Değerli önerileriniz için çok teşekkür ederim. Ben 144 Hz 1 ms IPS panel almaya karar verdim. Fakat en çok korktuğum ekranda ölü piksel olması. Daha önce aynı özelliklere sahip monitör kullanan arkadaşlarda yazarsa çok iyi olur. 1750 tl bütçeye önerebileceğiniz monitör var mı?
 
Fakat en çok korktuğum ekranda ölü piksel olması.
Şans olayı sanırım o biraz. Yani olmayacak diye de olacak diye de bir şey yok sanırım. Sadece aldığında kontrol ederek görebilirsin bunu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı