Uzun zamandır, özellikle son yıllarda Türkiye'ye kaliteli markaların çoğu gitarı girmiyor. Ya uçuk fiyatlı relic Fender'ler, Gibson'lar oluyor ya da adı sanı duyulmamış yeni markalar giriyor. Orta sınıf ve orta - üst sınıf ürünlerde pek seçenek yok.
Sen yeni başlayacağın için uygun fiyatlı gitarlara yönelmen mantıklı fakat bana sorarsan adı duyulmamış bu markalara (örnek olması için; Kosmos, Donner, vb.) yönelme. Bu markaları araştırmadım, gerçekten çok kaliteli ürünleri de olabilir. Bu da biraz senin sorumluluğun. Eğer ucuza çözeceğim diyorsan araştırıp karar vermek senin sorumluluğunda. Eğer risk almak istemiyorsan ucuz gitarlarda yıllardır üretim yapan Squier'e yönelebilirsin.
Gitar önermeden önce çalacağın tarzı bilmek de çok önemli. "Neden?" dersen; Fender gitarlarda (Squier de aynı şekilde) 21 perde bulunur. Bazı metal sololarında 22, 23 ve 24. perdeler de sık kullanılır. Bu sebeple eğer metal çalmayı da planlıyorsan uygun fiyatlı Ibanez'lere bakmanda fayda var. Djent falan çalacaksan 7 - 8 tele çıkman gerekir ama maalesef onlarda senin bütçene uygun gitar yok (En azından ben bilmiyorum.).
Amfi olarak da basic modellere bakmanda fayda var.
Bu Boston modeli gibi. Eğer ses kartı almayı düşünürsen daha çok efekt seçeneğin olur. Yoksa, analog takılacağım diyorsan amfinin yanı sıra bolca pedal da alman lazım. Paran oldukça gidip pedal alırsın.

Bu attığım modelde sadece Overdrive var. Distortion bile yok. Pedalların her biri ayrı satılıyor ve her biri iyi para. Onun yerine bir prosesör veya ses kartı alabilirsin. Daha uzun açıklamalar ile yardımcı olabilirim ama bazı noktalarda senin karar vermen lazım.