15.000 TL ile elektrogitar ve amfi önerisi

Dnz_Arda

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar dostlar, elektro gitarlar çok hoşuma gidiyor ama daha önce hiç çalmadım, başlamak istiyorum. Elektrogitar ile amfi önerir misiniz? Bütçem 15k civarı diyebiliriz. Genel olarak her şeyi çalmak istiyorum, ona göre önerirseniz mutlu olurum, teşekkürler.

Uzun zamandır, özellikle son yıllarda Türkiye'ye kaliteli markaların çoğu gitarı girmiyor. Ya uçuk fiyatlı relic Fender'ler, Gibson'lar oluyor ya da adı sanı duyulmamış yeni markalar giriyor. Orta sınıf ve orta - üst sınıf ürünlerde pek seçenek yok.

Sen yeni başlayacağın için uygun fiyatlı gitarlara yönelmen mantıklı fakat bana sorarsan adı duyulmamış bu markalara (örnek olması için; Kosmos, Donner, vb.) yönelme. Bu markaları araştırmadım, gerçekten çok kaliteli ürünleri de olabilir. Bu da biraz senin sorumluluğun. Eğer ucuza çözeceğim diyorsan araştırıp karar vermek senin sorumluluğunda. Eğer risk almak istemiyorsan ucuz gitarlarda yıllardır üretim yapan Squier'e yönelebilirsin.

Gitar önermeden önce çalacağın tarzı bilmek de çok önemli. "Neden?" dersen; Fender gitarlarda (Squier de aynı şekilde) 21 perde bulunur. Bazı metal sololarında 22, 23 ve 24. perdeler de sık kullanılır. Bu sebeple eğer metal çalmayı da planlıyorsan uygun fiyatlı Ibanez'lere bakmanda fayda var. Djent falan çalacaksan 7 - 8 tele çıkman gerekir ama maalesef onlarda senin bütçene uygun gitar yok (En azından ben bilmiyorum.).

Amfi olarak da basic modellere bakmanda fayda var. Bu Boston modeli gibi. Eğer ses kartı almayı düşünürsen daha çok efekt seçeneğin olur. Yoksa, analog takılacağım diyorsan amfinin yanı sıra bolca pedal da alman lazım. Paran oldukça gidip pedal alırsın. :) Bu attığım modelde sadece Overdrive var. Distortion bile yok. Pedalların her biri ayrı satılıyor ve her biri iyi para. Onun yerine bir prosesör veya ses kartı alabilirsin. Daha uzun açıklamalar ile yardımcı olabilirim ama bazı noktalarda senin karar vermen lazım.

Merhaba hocam teşekkür ederim yanıtınız için zaten evde çalıcağım için ses kartı alabilirim bilgisayarımda var genel olarak her şarkıyı çalmak istiyorum metal da dahil 2. ellerede göz gezdireceğim manyetik dizilimi olarak hangisine bakmam lazım HSS düşünüyordum.

Manyetik dizilimi de yine tarz ile alakalı bir konu olduğu için ve sen de her tarzı çalmayı planladığın için HSS düşünmen bence de mantıklı. Eğer gitarlardan çok anlamıyorsan 2. ellere dikkatli yaklaş. Fender - Squier ve Gibson - Epiphone gibi markaların çakmaları da çok ellenmişleri de piyasada geziyor. Schecter, PRS gibi spesifik markaları tercih et eğer bütçene uygun denk gelirse (Genelde pahalılar ama Schecter'larda ucuza denk getirme şansın var.). Sıfır alacağım dersen de yine Schecter'ın ve Ibanez'in uygun fiyatlı modellerine bak derim.

Ses kartı alırsan Plugin'ler ile birçok efekti elde etme şansın olur. Kırık Plugin'ler ile bedavaya ya da çok ucuza birçok efekti kullanma/deneme imkanın olur. Tek dezavantajı sesin dijitalleşmesi ama zaten modern müziklerin hepsi böyle olduğu için çok takılmazsın diye düşünüyorum. Analog kalacağım dersen gerçekten çok para harcaman gerekiyor. O yüzden çok öneremiyorum.

IBANEZ GRGR131EX -> 24 Perde - HH Manyetik (Sıfırları 13.500 TL'den başlıyor.) Yorumlar genel olarak çok iyi. Ben şahsen denemedim.

IBANEZ GRX40 Serisi -> 22 Perde - HSS Mantetik (Sıfırları 11.100 TL'den başlıyor.) Yorumlar genel olarak oldukça iyi. Ben şahsen denemedim. Farklı renk seçenekleri mevcut.

Squier Debut Stratocaster -> 21 Perde - SSS Manyetik (Sıfırları 9.500 TL'den başlıyor.) Yorumlar genel olarak çok iyi. Ben şahsen denemedim. Farklı renk seçenekleri mevcut.

Yukarıdaki fiyat bandına Schecter'da güzel model bulamadım. Bunlara benzer modeller mevcut bakabilirsin. Ses kartı olarak meşhur Focusrite'ı öneririm. Scarlet Solo veya Scarlet 2i2 işini çok rahat görür. Prosesör alayım dersen de Line6 veya Boss öneririm. Yıllarca Line6 kullandım çok memnundum. Artık eskidiği için Neural DSP'ye terfi ettim. Tabi ben bildiklerimi söylüyorum. Bu prosesör işine bir sürü yeni firma girmiş. Onların da güzel ürünleri olabilir. Ama ben senin yerinde olsam Boss ve Line6'den şaşmam. Line6'in kombo amfilerine de bakabilirsin (Spider serisi vardı bir zamanlar, seviyordum baya ben.), içlerinde birkaç efekt oluyor ama yine de prosesör veya ses kartının yerini tutmazlar.

Tam olarak istediğin modeli bulmak için (Atıyorum HSS manyetik, 24 perde, Floyd Rose. vb.) senin bakmanda da fayda var. Floyd Rose'lu (ya da genel olarak tremololu diyeyim) modelleri önermem. Eğer tecrübeli değilsen tel değiştirmesi, akordu koruması falan eziyet olur. Temizliği - bakımı uğraştırır. Bu sebeple tremololu değil de standart köprülü bir modele bakman senin yararına olur.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı