15.000 TL'ye 2K 27 inç IPS monitor önerisi

Bütçe
15000-20000 TL
Hocam bana destek verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Seçtiğim monitörde özellikle HDR600 bulunmasına dikkat ettim ve önerimi buna göre yaptım.
Rica ederim hocam. Her ikiniz de farklı perspektiflerden bakarak konu sahibine yardımcı olmak adına doğru yorumlar yapmışsınız, sadece aranızda ufak bir anlaşmazlık olmuş.

Bu arada G274QPX'in sRGB renk gamutu incelemelerde %160 bile olculuyor panel piyangosuna bagli olarak artip azalabilir ama %160 asiri yuksek bir deger, piyasada onerilen pek cok modelin sRGB degeri %140 civarlarinda. Yani onlara gore cok daha doygun renkler uretiyor. Ornegin G274QPX'e muadil olan 27GR83Q-B ve VG27AQML1A gibi modellerde bu deger %140. Bu arada bu veriler kagitustu veriler degil, inceleme verileri. QD kullanan monitorlerde bu deger %180'leri bulabiliyor, ornegin E2 olmayan MAG274QRF-QD'de bu deger %184 idi.

Konuya donersek G274QPX en mantikli seceneklerden. Hem 1500:1'e varan ortalama IPS kontrast degeri olan 1000:1'in cok uzerinde, hem parlakligi incelemelerde 460 nit civarina ulasabiliyor hem de renk gamutu cok yuksek, bir monitorun goruntu kalitesine etki eden 3 temel unsurun ucu de iyi olunca geriye gecikme suresi kalir onda da fena performansta degil, yani geriye sadece satin almak kaliyor :)

Bu tip renk gamutu çok geniş monitörler aşırı doygun (oversaturated) olabiliyor ya da kullananlara öyle gelebiliyor. Yabancı dilde de olsa inceleme videosu izleyin almadan önce.

4K olarak aşağıdaki modeli de değerlendirebilirsiniz, renk gamutu geniş ve inceleme videolarında 500 nit civarı parlaklığı var. Fiyatı 18-19bin aralığında, belki bütçenizi aşabilir tabii.

Aşağıdaki modele bakmıştım ve oldukça da beğenmiştim aslında ancak 4K bir çözünürlük 4070 Ti Super ve 7800x3D içeren sistemim için gerçekten beni tatmin etmeyecek FPS değerlerine sahip olacaktır diye düşündüğüm için tercih etmiyorum, etmeli miyim sizce? HDR600 konusunda dendiği gibi büyük bir olay var ise tercihim Dell olacak. Hangi model daha iyiyse ona yoneleceğim tabii ki.

Son düzenleme:
Hocam bu model daha iyi degil midir? %150 sRGB ve quantum dot var.
sRGB %100 üstüne çıkınca oversaturation oluyor yani 100 üstü biraz pazarlama taktiği gibi (daha yüksek daha iyidir). Adobe RGB ve DCI P3 değeri %100'e ne kadar yakınsa o daha iyidir. Tasarım yapmayacaksan yani sadece oyun oynayacaksan bu renk değerleri işine yaramaz.

2K, 75hz fakat alabileceğin max renk değerlerini alırsın: ASUS ProArt PA278CV 27 inç 75Hz 5ms WQHD FreeSync IPS Monitör

Mesela şu yukarıdaki monitörü beğenmezsen sen renk değerine bakmıyorsundur sadece hem yüksek hz'de oyun oynayayım ve ekrandaki görüntü güzel olsun diyorsundur fakat istediğin şey tarla sürebileceğin bir ferrari gibi. Her amaca uygun monitör var, çok iyi renkler ve gaming istiyorsan çok para verip OLED ekran alman lazım. Senin 15-20K bütçe ile alacağın yüksek renk değerli gaming monitörlerin renkleri şu yukarıdaki monitör gibi olmayacak çünkü o bütçeye ikisi aynı anda olmuyor.

Oyun oynayacaksan bunu al geç: 27" UltraGear™ QHD Gaming Monitor - 27GR83Q-B | LG USA

Tasarımcı adam sRGB bile kullanmaz normalde. Sen bana gelmiş %136sRGB ile %150sRGB kıyaslıyosun.

Eğer tasarımcı adam cidden tasarımla uğraşıyorsa, renk önemliyse zaten Adobe RGB veya DCI-P3 modunda kullanması gerektiğini bilir monitörü. sRGB sen ben gibi oyuncu için renkler daha canlı ve güzel görünsün diye var.

Ayrıca %100 sRGB sonrası monitör Hz değeri gibi aradaki fark giderek azalır. Nasıl aslında 60Hz'den 144'e geçtiğin etkiyi yaşaman için minimum 280 veya 360Hz monitöre geçmen lazım bunda da aynı şekilde. %100 üstünde renk farkı giderek azalır yoksa her monitöre gider %150sRGB koyarlardı.
Hocam bu sebep ile ben özellikle DCI-P3 renk gamutuna da baktım monitörü önerirken. Kıyaslamaktan kasıt, %136 sRGB ile %150 sRGB aynı değil ama siz sanki aynıymış gibi bir yaklaşımla konuştunuz ve ben de bu yüzden tepki verdim. Ortada bir yanlış anlaşılma ya da bir çekememezlik durumu var hocam.

Aşağıdaki modele bakmıştım ve oldukça da beğenmiştim aslında ancak 4K bir çözünürlük 4070 Ti Super ve 7800x3D içeren sistemim için gerçekten beni tatmin etmeyecek FPS değerlerine sahip olacaktır diye düşündüğüm için tercih etmiyorum, etmeli miyim sizce? HDR600 konusunda dendiği gibi büyük bir olay var ise tercihim Dell olacak. Hangi model daha iyiyse ona yoneleceğim tabii ki.
4k monitörle 4070 Ti Super ile oyun oynarken istediğiniz fps değerlerini alamamanız çok olası, siz renk doğruluğuna önem verdiğiniz için iş amaçlı kullanma ihtimaliniz nedeniyle yolladım o modeli. Ben de 32-inch 4k alıp bir sorun nedeniyle iade etmek zorunda kaldım, daha düşük ölçeklendirme ile daha fazla alan görebileyim diye almıştım. Hangi monitörün (sizin için) daha iyi olacağının cevabı temel ihtiyacınıza göre değişir (oyun, iş, film izlemek vs gibi).

Aşağıdaki linkte almayı alternatiflerinizden MAG 274QRF QD-E2'nin incelemesi mevcut. Test edilen monitörde DCI-P3 değeri %98, sRGB %157,9, parlaklık 458 nit, kontrast değeri 1:1370 çıkmış. Ortalama Delta E değeri 1'in altında diyor incelemede ki çok iyi değer bu fakat sizin alacağınız monitörde bu değerler bir tık daha iyi ya da kötü olabilir. Hafif sızma var kenarlardan demiş incelemeyi yapan hanımefendi ki bu da şans işi, aldığınız monitörde daha iyi de kötü de olabilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1719391358030.png

Dell'in Rtings inceleme linkini aşağıya ekledim. Dell'in HDR desteği var fakat edge-lit local dimming özelliği (kenar aydınlatmalı bölgesel aydınlatma gibi saçma bir şekilde çevirebiliyorum) kapatılamıyormuş HDR açıkken. 16 bölgeliymiş local dimming özelliği ki bu genelde görüntüyü bozan, monitörde local-dimming var yazsın diye konulan bir saçmalık bence ki açık olduğunda kontrast 1:671'e düşüyor. Dell'i alırsanız HDR açtığınızda siyahlar büyük ihtimalle rahatsız edecektir sizi.

HDR veriminin yüksek olması parlaklığa bağlı bir olay, siz renk gamutunu öne çıkarmışsınız gibi alım tercihinde. BerkayZ87 G274QPX'ün kontrastının incelemelerde 1:1500'e çıktığını belirtmiş (MSI sitesinde 1:1000). Gerçek hayatta Teknik Özelliklerdeki değerlerden farklı olabiliyor monitörlerin değerleri (Kontrast, parlaklık, Delta E vb). Aynı model monitörden iki tane alsanız da aynı olmuyor, minör farklar oluyor. Örneğin benim listeme eklediğim XG27UCS'un kontrastı Asus tarafından 1:1000 olarak verilse de izlediğim incelemelerde 1:800 civarındaydı, direkt çıkarttım listemden.

Sonuç olarak önceliğiniz oyunsa G274QPX'i alın, oyun oynarım ama sRGB değeri de benim için önemli diyorsanız MAG 274QRF QD-E2'yi alın. Bu arada G274QPX'in Adobe RGB değeri de daha iyi ve bana göre bir tık daha iyi bir monitör.

Son düzenleme:
Bu arada iş amaçlı kullanmayacaksanız sadece oyun ve dizi/film ağırlıklı senaryolarınız var ise G274QPX yerine LS27BG65 alırdım şahsen. Renk gamutu G274QPX kadar yüksek bir model değil lakin VA panel olmasından ötürü kontrast bakımından çok üstün olmasıyla birlikte LS27BG65'in paneli aşırı seri bir VA panel olduğu için G274QPX, 27GR83Q-B gibi IPS monitörlerden bile daha iyi gecikme süresi sunuyor.

4K monitörle 4070 Ti Super ile oyun oynarken istediğiniz FPS değerlerini alamamanız çok olası, siz renk doğruluğuna önem verdiğiniz için iş amaçlı kullanma ihtimaliniz nedeniyle yolladım o modeli. Ben de 32-inch 4K alıp bir sorun nedeniyle iade etmek zorunda kaldım, daha düşük ölçeklendirme ile daha fazla alan görebileyim diye almıştım. Hangi monitörün (sizin için) daha iyi olacağının cevabı temel ihtiyacınıza göre değişir (oyun, iş, film izlemek vs gibi).

Aşağıdaki linkte almayı alternatiflerinizden MAG 274qrf QD-E2'nin incelemesi mevcut. Test edilen monitörde DCI-P3 değeri %98, sRGB %157, 9, parlaklık 458 nit, kontrast değeri 1:1370 çıkmış. Ortalama Delta'e değeri 1'in altında diyor incelemede ki çok iyi değer bu fakat sizin alacağınız monitörde bu değerler bir tık daha iyi ya da kötü olabilir. Hafif sızma var kenarlardan demiş incelemeyi yapan hanımefendi ki bu da şans işi, aldığınız monitörde daha iyi de kötü de olabilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eki Görüntüle 2232906

Dell'in rtings inceleme linkini aşağıya ekledim. Dell'in HDR desteği var fakat Edge-lit local dimming özelliği (kenar aydınlatmalı bölgesel aydınlatma gibi saçma bir şekilde çevirebiliyorum) kapatılamıyormuş HDR açıkken. 16 bölgeliymiş local dimming özelliği ki bu genelde görüntüyü bozan, monitörde local-dimming var yazsın diye konulan bir saçmalık bence ki açık olduğunda kontrast 1:671'e düşüyor. Dell'i alırsanız HDR açtığınızda siyahlar büyük ihtimalle rahatsız edecektir sizi.

HDR veriminin yüksek olması parlaklığa bağlı bir olay, siz renk gamutunu öne çıkarmışsınız gibi alım tercihinde. Berkayz87 G274Qpx'ün kontrastının incelemelerde 1:1500'e çıktığını belirtmiş (MSI sitesinde 1:1000). Gerçek hayatta teknik özelliklerdeki değerlerden farklı olabiliyor monitörlerin değerleri (kontrast, parlaklık, Delta'e vb). Aynı model monitörden iki tane alsanız da aynı olmuyor, minör farklar oluyor. Örneğin benim listeme eklediğim XG27Ucs'un kontrastı ASUS tarafından 1:1000 olarak verilse de izlediğim incelemelerde 1:800 civarındaydı, direkt çıkarttım listemden.

Sonuç olarak önceliğiniz oyunsa G274Qpx'i alın, oyun oynarım ama sRGB değeri de benim için önemli diyorsanız MAG 274qrf QD-E2'yi alın. Bu arada G274Qpx'in Adobe RGB değeri de daha iyi ve bana göre bir tık daha iyi bir monitör.

Hocam öyleyse Dell benim için problem yaratır. G274qpx güzel bir model gerçekten ancak oyun ikincil planda olduğu için MAG274QRF qd E2 daha iyi bir tercih olacaktır bahsettiğiniz baştaki mevzu zaten sizin de dediğiniz gibi şans işi ve her monitörde yaşanabilir. Adobe RGB kapsamıyla montaj yaparken ProRes içeriklere daha iyi color atabileceksem 240hz bir model de çok iyi olabilir. Teşekkürler 😀

Modeliyle ilgili ne diyebiliriz?

Bu arada iş amaçlı kullanmayacaksanız sadece oyun ve dizi/film ağırlıklı senaryolarınız var ise G274qpx yerine LS27BG65 alırdım şahsen. Renk gamutu G274qpx kadar yüksek bir model değil lakin VA panel olmasından ötürü kontrast bakımından çok üstün olmasıyla birlikte LS27BG65'in paneli aşırı seri bir VA panel olduğu için G274qpx, 27GR83Q-B gibi IPS monitörlerden bile daha iyi gecikme süresi sunuyor.

Prores içeriklere color atmam gerekiyor yani sadece oyun, dizi ve film amaçlı kullanılmayacak bu sebeple IPS olması hayati önem taşıyor diyebilirim 😀

Son düzenleme:
Hocam öyleyse Dell benim için problem yaratır. G274qpx güzel bir model gerçekten ancak oyun ikincil planda olduğu için MAG274QRF qd E2 daha iyi bir tercih olacaktır bahsettiğiniz baştaki mevzu zaten sizin de dediğiniz gibi şans işi ve her monitörde yaşanabilir. Adobe RGB kapsamıyla montaj yaparken ProRes içeriklere daha iyi color atabileceksem 240hz bir model de çok iyi olabilir. Teşekkürler 😀

Modeliyle ilgili ne diyebiliriz?

Prores içeriklere color atmam gerekiyor yani sadece oyun, dizi ve film amaçlı kullanılmayacak bu sebeple IPS olması hayati önem taşıyor diyebilirim 😀
MSI Creator PS321QR sadece Kaptan Bilgisayar tarafından satılıyor gördüğüm kadarıyla. Kaptan Bilgisayar servis hizmeti veren bir firma, o monitör tamir görmüş (refurbished) ikinci el bir ürün olabilir, çok tavsiye etmiyorum bu bağlamda almanızı.

G274QPX’in Adobe RGB kapsamı %97, 274QRF QD-E2’ninki ise %94. Yukarıda Adobe RGB kapsamıyla montaj yapacağınızı belirtmişsiniz, neden 274QRF QD-E2’yi tercih ediyorsunuz? Daha yeni ve bir tık daha ucuz diye mi? Profesyonel ya da yarı profesyonel amaçlar için kullanacaksanız sRGB yüzdelerini baz almayın. Aşağıdaki incelemeyi okursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Gönlünüzden geçen 274QRF QD-E2 ise onu alın tabii, sonuçta siz kullanacaksınız monitörü, iç huzuru da önemli. 😀

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı