Kendine hedefler koymalısın bence. Hedefler tabii ki kişiseldir bunlara kendin karar ver ama hayatında başarmak istediğin hedeflerin mutlaka olmalı. Sosyalleşebileceğin aktiviteler yapabilirsin. Mesela ilgi duyduğun bir spora başlayabilirsin. Sporla birlikte disiplin kazanırsın. Kendini daha iyi hissetmeye başlarsın. Özellikle vücudunu geliştirecek sporlarla uğraşmak insana öz güven kazandırıyor. Fitness veya dövüş sporlarına ilgin varsa başlamanı tavsiye ederim. Hem orada yeni insanlarla tanışıp, konuşarak arkadaş çevresi edinmeye çalışabilirsin. Utangaç olmamak için insanların senin hakkında söyledikleri veya düşündükleri şeyleri umursama. Yapmak istediğin ve utanıp, çekinip yapamadığın şeyler varsa bunları aş ve yapmayı dene. Evde durup sürekli bilgisayar başında, sürekli tek başına kaldıkça insanlara karşı utangaç ve sessiz kalmaya başlarsın bunu eğer istersen zamanla düzeltebilirsin. Bende bir zamanlar doğru düzgün evden dışarı çıkmazdım. Saatlerce bilgisayar oynardım tek aktivitem buydu. Bir yerden sonra markete giderken bile evden çıkınca garip hissediyordum o derece asosyalleşmiştim. Sporun beni değiştirmesi ve geliştirmesinde ki yeri büyük

.