15 yaşında milli seferberlikte askere gidebilir miyim?

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmeleri gibi ulusalararası sözleşmeler ve kurallar gereğince reşit olmayan kişilerin askerî hizmet amacıyla çağrılmaları suç. Eskiden elbette büyük savaşların olduğu ve bu tarz sözleşmelerin yürürlükte olmadığı dönemlerde çocuk asker kullanımı yaygındı. Günümüzde hiçbir gelişmiş ülke buna izin vermeyecektir. Maalesef bazı Afrika ülkelerinde hâlâ çocuk asker ve militan kullanıldığı biliniyor. Afrika dışında da radikal İslamcı terör örgütleri de ulusalararası sözleşme falan tanımadıkları için çocukları terör amaçlı kullanıyorlar. Bunun dışında dediğim gibi; çok vasat durumdaki Afrika ülkeleri hariç hiçbir ülke buna izin vermez. Seferberlik olsa bile.
 
Kimse oyle dusunmuyor ama cocuk milliyetciymis demek ki ulkesini, bayragini, milletini seviyormus ki boyle bir konu acmis.

Sen de oyle oturdugun yerden deneyimli deneyimli konusuyorsun sanirsin 1071 Malazgirt Savasi gazisisin.
Kusura bakma ama milliyetçilik&ülkeni sevmek&bayrağını ve milletini sevmek seferberlik ilanı olursa giderim demek değil. Böyle boş şeylerin de manası yok. Zaten cevabı yazdım. 15 yaşındaki birinin askeri bir görevde olması onu milliyetçi yapmaz eğer Atatürk gençliği düşüncesine uygun yaşıyorsa başka bir şey beklenmiyordur zaten.
 
Birleşmiş milletler çocuk hakları sözleşmesi ve cenevre sözleşmeleri gibi ulusalararası sözleşmeler ve kurallar gereğince reşit olmayan kişilerin askerî hizmet amacıyla çağrılmaları suç. Eskiden elbette büyük savaşların olduğu ve bu tarz sözleşmelerin yürürlükte olmadığı dönemlerde çocuk asker kullanımı yaygındı. Günümüzde hiçbir gelişmiş ülke buna izin vermeyecektir. Maalesef bazı Afrika ülkelerinde hâlâ çocuk asker ve militan kullanıldığı biliniyor. Afrika dışında da radikal İslam'cı terör örgütleri de ulusalararası sözleşme falan tanımadıkları için çocukları terör amaçlı kullanıyorlar. Bunun dışında dediğim gibi; çok vasat durumdaki Afrika ülkeleri hariç hiçbir ülke buna izin vermez. Seferberlik olsa bile.

Hocam olası büyük bir savaşta kimsenin sözleşmeleri umursicağını zannetmiyorum.
 
Ağzı anne sütü kokan çocuğa bilmem kaç bin dolar değerindeki ekipmanı kimse feda etmez.

Öyle bir durum için ulusal işgal yaşanması gerekiyor, onda da dağa-ormana çıkan kişiler yetişkinler olur.

Ulusal işgaldede böyle bir durum olmaz zaten bu yaşta bir çocuğa savaşmayı kabul etmez.

Kurtuluş savaşında bu düşünceyle hareket etseydik şu anda manda devleti olurduk. Bende 15 yaşındayım savaş çıksa tutupta ön cepheye gitmem ama bulunduğum bölgeyi korumaya çalışırım.

Sana silah vermez kimse savaş zanettiğin gibi değil.

Kurtuluş savaşında bu düşünceyle hareket etseydik şu anda manda devleti olurduk. Bende 15 yaşındayım savaş çıksa tutupta ön cepheye gitmem ama bulunduğum bölgeyi korumaya çalışırım.

Savaş yüzyıl önce yaşandı artık asker değil teknoloji önemli ki koskoca orduyu ekipmanlı şahısları 15 yaşında bir çocuk yenemez.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı