15 yaşında yazılım öğrenmek

arcaozen

Hectopat
Katılım
29 Mayıs 2020
Mesajlar
413
Çözümler
4
Merhaba.

Başlıkta da yazdığım gibi ben 15 yaşında bir gencim. Yazılım öğrenme merakım var. Babam makine mühendisi ve otomasyon bilgisine sahip, yazılımda kendimi geliştirip babamla birlikte iş yapmak istiyorum. İlk önce hangi yazılım diline başlamamı önerirsiniz?

Not: Yazılım işinin meslek erbabı olmuş kişiler cevaplarsa ayrıca sevinirim.
 
Python tabii ki. Gayet basit ve giriş için harika bir dil. Her dille, senin hayal edebileceğin her şeyi yapabilirsin. Derin dillerden başlamana gerek yok. Yazması daha zor olan diller sana sadece işlemci ve ram üstünde daha fazla hak verir. Başlangıçta bu kadar derine dalmaya gerek yok.

Şöyle özetleyebilirim, işlemcilerin komut setleri belli ve sınırlı. Bir dil ne kadar az aşamadan geçiyorsa işlemci diline dönüştürülmek için, o kadar senin yazdığın hıza yakın hızda çalışır.

Örnek: Mesela Python'da döngülerin daha fazla özelliği var. O yüzden daha kolay yazarsın, ama sen kullanmasan bile diğer özelliklere en azından kapıyı açık bırakacak şekilde işlemci diline dönüştürüldüğü için işlemciye gereksiz bir miktar daha yük biner. O yüzden sen ne kadar hızlı çalışacak kod yazsan da belli bir sınırdan hızlı çalışamaz. C'de ise o sınır daha yüksektir. Daha az özelliği olduğu için daha direkt çevrilebilir işlemci diline. Yani senin yazdığın hıza yakın bir hızda çalışır.

Onun dışında dediğim gibi her dille her şeyi yapabilirsin. Bildiğim kadarıyla zaten basit makine tasarımlarında programlama değil logic design (mantıksal tasarım)kullanılıyor. "Ve" "Veya" "Ya da" kapıları falan. 9. sınıfta gösteriyorlardı benim zamanımda bunları :D En azından giriş yapılıyordu. Biraz daha karmaşık otomasyon sistemlerinde ise işlemciye minimum yükü bindirmek için C'de falan yazılıyor kod. Burada bahsettiğim otomasyonlar, araba üreten fabrikaların o mekanik kolları falan kontrol eden programları. Şimdilik kendi basit otomasyonların için python kullanabilirsin. Hem yapay zeka'ya da önü açık :D Gelecek yapay zekada, belki de yapay zekaya yönelirsin? Kim bilir :D
 
Mesleğimin erbabı değilim ama yazılım okuyan birisi olarak şunu söyleyebilirim. Eğer üniversitede kodlama göreceğin bir bölüme gideceksen, üniversitede işine yarayacağı için C ile başlamanı öneririm. Zor değil doğru kaynak ve pratikle 1 ayda az çok yapabiliyorum diyecek seviyeye gelirsin. Ardından ne istiyorsan oraya yönelirsin. Bence C zevkli de bir dil, fonksiyonları döngüleri öğrenirken zorlanmıştım ama yazabilmeye başladıktan sonra keyifli gelmeye başlıyo.
 
Python ve C# başlamak için en uygun dillerdir. Kolay öğrenilir. Kaynak isterseniz @24099 hocamın yararlı bulduğu kaynaklar linktedir.

 
C# sonra da C++ öneririm. Otomasyon sevmezsen birçok alana kayabilirsin Zaten o makineleri falan ya c++ ile ya da plc ile yazıyorlar. Bu arada robotik konusunda ilgin varsa FRC yarışmaları var okulunun takımı vardır belki veya bazı atolyelerin de takımı olabiliyor. Tecrübe için güzeldir Türkiye'de Ülker Arena'da yapılıyor. Amerika'da da birçok eyalette olimpiyat usulü oluyor. Yazılım dillerini öğrenirken direkt robot yapımlarının içinde olursun en azından.

Son olarak asıl iş algoritmada ve yönleneceğin alanın modüllerini anlamakta biter. Kodlama uğraş ister otomasyon kısmında veritabanına göre biraz daha rahat edersin çünkü işin için elektronik, mekanik gibi dallar da katılır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı