1500 sıralama ile bilgisayar mühendisliği önerisi

Endüstri yazıp Game developer olmak, kimya yazıp çap yapmaktan daha kolay dediğiniz senaryoda. Tabii her iki yol da direkt olarak Game developer için değil. Ayrıca bilgisayar mühendisliği lisans eğitiminin oyun geliştirme ile pek bir bağlantısı yok, bu konuya da iyi bakmalısınız. Okulların ders planlarını inceleyebilirsiniz.

Matematik mühendsiliği İTÜ nasıl olur?
 
Matematik mühendsiliği İTÜ nasıl olur?

Matematik mühendisliği sıralaması en hızlı yükselen bölümlerden biri. İTÜ'de matematik mühendisliğine gelenlerin çoğu yazılımcı, iş analisti falan oluyor. Son yıllarda İTÜ bilgisayar Mühendisliğine alternatif olarak gelen çok oluyor. Fakat ben kendi fikrimce mat müh ders programına bakınca sevemiyorum. İTÜ mat mühdense YTÜ bilgisayar, Hacettepe bilgisayar ders programları daha çekici geliyor. Benim önerim İstanbul istiyorsan Yıldız bilgisayardır, Ankara istiyorsan Hacettepe bilgisayardır. (Hacettepe akademisyenleri daha iyi ama Yıldız da gayet iyi, şehir olarak İstanbul çok daha avantajlı) Galatasaray bilgisayarı bence Fransızca'yla pek uğraşmak istemiyorsan boş ver, Yıldız ya da Hacettepe düşün. İlla Üniversitem daha da iyi olsun diyorsan İTÜ mat müh ve endüstri düşünülebilir. Bu arada ÖSYM puanın iyi olduğu için herhangi bir bilgisayar mühendisliği programında not ortalamanı da iyi tutup kurumlararası yatay geçişle(hem ÖSYM puanına hem not ortalamana bakıyorlar) Boğaziçi olmasa da İTÜ veya ODTÜ'ye geçebilme şansın olabilir diye düşünüyorum. Ama muhtemelen Yıldıza da gitsen Hacettepe'ye de gitsen geçiş yapmakla pek uğraşasın gelmeyecek çok da gerek olduğunu hissetmeyeceksin gibi geliyor
 
Son düzenleme:
Matematik mühendisliği sıralaması en hızlı yükselen bölümlerden biri. İTÜ'de matematik mühendisliğine gelenlerin çoğu yazılımcı, iş analisti falan oluyor. Son yıllarda İTÜ bilgisayar mühendisliğine alternatif olarak gelen çok oluyor. Fakat ben kendi fikrimce mat müh ders programına bakınca sevemiyorum. İTÜ mat mühdense YTÜ bilgisayar, Hacettepe bilgisayar ders programları daha çekici geliyor. Benim önerim İstanbul istiyorsan yıldız bilgisayardır, Ankara istiyorsan Hacettepe bilgisayardır. (Hacettepe akademisyenleri daha iyi ama yıldız da gayet iyi, şehir olarak İstanbul çok daha avantajlı) Galatasaray bilgisayarı bence Fransızca'yla pek uğraşmak istemiyorsan boş ver, yıldız ya da Hacettepe düşün. İlla üniversitem daha da iyi olsun diyorsan İTÜ mat müh ve endüstri düşünülebilir. Bu arada ÖSYM puanın iyi olduğu için herhangi bir bilgisayar mühendisliği programında not ortalamanı da iyi tutup kurumlararası yatay geçişle(hem ÖSYM puanına hem not ortalamana bakıyorlar) Boğaziçi olmasa da İTÜ veya ODTÜ'ye geçebilme şansın olabilir diye düşünüyorum. Ama muhtemelen yıldıza da gitsen Hacettepe'ye de gitsen geçiş yapmakla pek uğraşasın gelmeyecek çok da gerek olduğunu hissetmeyeceksin gibi geliyor.

Teşekkürler hocam aklımdaki soruları çok iyi toparlamışsın. Bir de koç kimya gidip (TÜBİTAK burs falan da veriyor) bilgisayarla çap yapmak nasıl olur? Koç'un ortamı çok soğuk/bireysel olarak duydum ama imkanları da iyi. YTÜ'nün Erasmus imkanı cezbediyor ama %30 İngilizce olması da bir eksi. Yatay geçiş düşünüyorum not kasıp ayrıca. Bir de para imkanı varsa Bilkent %50 nasıl olur hocam bana her sene fiyatlar çok artacağı için çok riskli gözüktü.
 
Teşekkürler hocam aklımdaki soruları çok iyi toparlamışsın. Bir de koç kimya gidip (TÜBİTAK burs falan da veriyor) bilgisayarla çap yapmak nasıl olur? Koç'un ortamı çok soğuk/bireysel olarak duydum ama imkanları da iyi. YTÜ'nün Erasmus imkanı cezbediyor ama %30 İngilizce olması da bir eksi. Yatay geçiş düşünüyorum not kasıp ayrıca. Bir de para imkanı varsa Bilkent %50 nasıl olur hocam bana her sene fiyatlar çok artacağı için çok riskli gözüktü.
Koç'ta ortam, ÇAP için gereken ortalama, çapta alacağın dersler neler olacak bunlar hakkında maalesef bir bilgim yok. Mesela ben İTÜ'deyim İTÜ'de çap konusunda her bölüm her bölümle yapabiliyor bu esneklik var fakat çapa kabul edilmek biraz zor (bilgisayar mühendisliği çap taban ortalaması yapay zeka okuyanlara ayrılan özel kontenjanı saymazsak aşağı yukarı 3.90 üstü oluyor) , ben şunla çap yaparım diye farklı bölüme girmek riskli olabiliyor(Koç'ta çiftanadal'a başlamak daha rahat olabilir dediğim gibi Koç'ta çiftanadal hakkında bilgim yok). Ayrıca çift anadala başlama şansı elde etsen bile bitirmek de zor olabiliyor 2 farklı bölümün dersleriyle uğraşmak rekabetin yüksek olduğu okullarda zorlayabiliyor ama bu tamamen sana bağlı sen üniversiteye cidden üniversite okumak için gideceksen her türlü çok rahatlıkla halledersin. Bilgisayar mühendisliği başlı başına rekabetin çok yüksek olduğu ve kendini çok geliştirmen gereken bir alan, buna ek olarak farklı bir alanın derslerine özellikle kimya gibi çok da alakası olmayan bir alana vakit ayırmaya çalışmak biraz olumsuz olabilir ama Koç'ta geçireceğin vakte ve Koç'un sana katacağı şeylere değebilir. İleride sadece bilişim sektöründe çalışmak isteyen biriysen 4 yıl boyunca ekstradan kimya gibi çok alakası olmayan bir alanla vakit kaybetmeyi tercih edip etmemek sana kalmış. Fakat biraz daha düşük seviye okullara kıyasla Koç üniversitesi ve orada edineceğin bağlantılar, vizyon, eğitim için buna değedebilir sana bağlı. Para imkanı varsa direkt Bilkent bilgisayar harika olur orada okuyan bir arkadaşım var. Gerçekten ingilizce eğitimi, teknik eğitimi, bağlantıları, tüm imkanlarıyla epey iyi ama işte dediğin gibi fiyat artışları veya farklı sorunlar seni zorlayacaksa sıkıntıya düşmeye gerek yok kafa rahatlığı daha önemli diye düşünüyorum. Bu arada Ytü'nün %30 ingilizcesine takılma kendi isteğine göre dersleri ister ingilizce ister türkçe alabiliyorsun yani istersen bütün derslerini yine ingilizce alabilirsin. Ama tabi YTÜ'deki ingilizce kalitesi ile Bilkent, koç bir olmaz. Tabii benim kendi fikrim ingilizce eğitimin çok da önemi olmadığı hatta anadilde eğitimin daha iyi olduğudur. Zaten mezun olurken bir mühendis -özellikle bilgisayar mühendisi- neredeyse anadili kadar iyi İngilizce bilmeli diye düşünüyorum ve mesela boğaziçi bilgisayar mühendisliği %100 ingilizce değil de %100 türkçe olsa yine mezunu olan herkes çok çok iyi ingilizce bilirdi diye düşünüyorum. Tabii programın %100 ingilizce olması mecbur bıraktırdığı için daha ateşleyici oluyor.
Özetle yazdıklarım benim gözlemlerim, fikirlerimdir. Sana önerim fikirleri ve gözlemleri değerli olan birçok kişiden veya kendi yöntemlerinle veriler, bilgiler topla kafanda avantaj dezavantaj ve kendi durumuna göre bir değerlendirme yap. Ayrıca hayatta en önemli şeyin bireyin kendi mutluluğu olduğunu düşündüğüm için bence olaya karar verirken tamamen mantıksal yaklaşma biraz da duygularına yer ver. Koç, bilkent çok iyi üniversitelerdir ama ytü veya hacettepe'nin de onlar kadar olmasa da gayet iyi olduğunu düşünüyorum ve her türlü işin sonunda başarılı olacağını düşünüyorum. Bu arada zaten biliyorsundur ama şunu da hatırlatayım normal yatay geçişten farklı olarak, not ortalaması fark etmeksizin sadece ösym puanınla da (Ek Madde-1 yatay geçişi) sınava girdiğin senedeki puanının yettiği istediğin yere bölüm farketmeksizin geçebiliyorsun yani gittiğin vakıf üniversitesinde olumsuz giden durumlar olursa ytü bilgisayara veya hacettepeye veya nereyi istiyorsan gidebilirsin fakat devlet üniversitesindeyken ösym puanınla vakıfa geçmek istersen burslu bir şekilde geçebiliyor musun bilmiyorum. Normal yatay geçişte (hem ortalama hem ösym puanına bakılan) sadece bilgisayar mühendisliğinden, bir diğer bilgisayar mühendisliğine geçiliyor, bu ytüden veya hacettepeden itüye, odtüye denenebilir.
 
Son düzenleme:
Koç'ta ortam, çap için gereken ortalama, çapta alacağın dersler neler olacak bunlar hakkında maalesef bir bilgim yok. Mesela ben İTÜ'deyim İTÜ'de çap konusunda her bölüm her bölümle yapabiliyor bu esneklik var fakat çapa kabul edilmek biraz zor (bilgisayar mühendisliği çap taban ortalaması yapay zeka okuyanlara ayrılan özel kontenjanı saymazsak aşağı yukarı 3.90 üstü oluyor), ben şunla çap yaparım diye farklı bölüme girmek riskli olabiliyor(koç'ta çiftanadal'a başlamak daha rahat olabilir dediğim gibi koç'ta çiftanadal hakkında bilgim yok). Ayrıca çift anadala başlama şansı elde etsen bile bitirmek de zor olabiliyor 2 farklı bölümün dersleriyle uğraşmak rekabetin yüksek olduğu okullarda zorlayabiliyor ama bu tamamen sana bağlı sen üniversiteye cidden üniversite okumak için gideceksen her türlü çok rahatlıkla halledersin. Bilgisayar mühendisliği başlı başına rekabetin çok yüksek olduğu ve kendini çok geliştirmen gereken bir alan, buna ek olarak farklı bir alanın derslerine özellikle kimya gibi çok da alakası olmayan bir alana vakit ayırmaya çalışmak biraz olumsuz olabilir ama koç'ta geçireceğin vakte ve koç'un sana katacağı şeylere değebilir. İleride sadece bilişim sektöründe çalışmak isteyen biriysen 4 yıl boyunca ekstradan kimya gibi çok alakası olmayan bir alanla vakit kaybetmeyi tercih edip etmemek sana kalmış. Fakat biraz daha düşük seviye okullara kıyasla Koç Üniversitesi ve orada edineceğin bağlantılar, vizyon, eğitim için buna değedebilir sana bağlı. Para imkanı varsa direkt Bilkent bilgisayar harika olur orada okuyan bir arkadaşım var. Gerçekten İngilizce eğitimi, teknik eğitimi, bağlantıları, tüm imkanlarıyla epey iyi ama işte dediğin gibi fiyat artışları veya farklı sorunlar seni zorlayacaksa sıkıntıya düşmeye gerek yok kafa rahatlığı daha önemli diye düşünüyorum. Bu arada YTÜ'nün %30 ingilizcesine takılma kendi isteğine göre dersleri ister İngilizce ister Türkçe alabiliyorsun yani istersen bütün derslerini yine İngilizce alabilirsin. Ama tabii YTÜ'deki İngilizce kalitesi ile Bilkent, koç bir olmaz. Tabii benim kendi fikrim İngilizce eğitimin çok da önemi olmadığı hatta anadilde eğitimin daha iyi olduğudur. Zaten mezun olurken bir mühendis -özellikle bilgisayar mühendisi- neredeyse anadili kadar iyi İngilizce bilmeli diye düşünüyorum ve mesela Boğaziçi bilgisayar mühendisliği %100 İngilizce değil de %100 Türkçe olsa yine mezunu olan herkes çok çok iyi ingilizcebilirdi diye düşünüyorum. Tabii programın %100 İngilizce olması mecbur bıraktırdığı için daha ateşleyici oluyor.
Özetle yazdıklarım benim gözlemlerim, fikirlerimdir. Sana önerim fikirleri ve gözlemleri değerli olan birçok kişiden veya kendi yöntemlerinle veriler, bilgiler topla kafanda avantaj dezavantaj ve kendi durumuna göre bir değerlendirme yap. Ayrıca hayatta en önemli şeyin bireyin kendi mutluluğu olduğunu düşündüğüm için bence olaya karar verirken tamamen mantıksal yaklaşma biraz da duygularına yer ver. Koç, Bilkent çok iyi üniversitelerdir ama YTÜ veya Hacettepe'nin de onlar kadar olmasa da gayet iyi olduğunu düşünüyorum ve her türlü işin sonunda başarılı olacağını düşünüyorum. Bu arada zaten biliyorsundur ama şunu da hatırlatayım normal yatay geçişten farklı olarak, not ortalaması fark etmeksizin sadece ÖSYM puanınla da (ek madde-1 yatay geçişi) sınava girdiğin senedeki puanının yettiği istediğin yere bölüm fark etmeksizin geçebiliyorsun yani gittiğin vakıf üniversitesinde olumsuz giden durumlar olursa YTÜ bilgisayara veya Hacettepe'ye veya nereyi istiyorsan gidebilirsin fakat devlet üniversitesindeyken ÖSYM puanınla vakıfa geçmek istersen burslu bir şekilde geçebiliyor musun bilmiyorum. Normal yatay geçişte (hem ortalama hem ÖSYM puanına bakılan) sadece bilgisayar mühendisliğinden, bir diğer bilgisayar mühendisliğine geçiliyor, bu ytüden veya Hacettepe'den itüye, ODTÜ'ye denenebilir.

Teşekkürler hocam tekrardan. Biraz araştırdım kimya-PC çap yapan biri günde 3-3, 5 saat çalışarak, girdiği dersleri saymıyorum, götürdüğünü söylemiş. Onun dışında koç'un imkanları güzel ama ortamı soğuk ve bireysel diye duydum o beni tedirgin ediyor daha çok. Onun dışında Bilkent %50 ücretlerini ailem karşılayabiliyor ama biraz zor oluyor tabii ki ondan dolayı o da beni tedirgin ediyor. Bir de YTÜ var genel olarak ok gözüküyor. Bu 3 seçenek arasında kaldım. Bir de LinkedIn'den mezunların çalıştıkları yerlere baktım bilkent>koç>yıldız diye gözüktü. Ayrıca şu detayı da ekleyeyim üniversite de hem spor konusunda (tenis, eskrim) denemek aktif olmak istiyorum hem de kendimi Unity de geliştirip oyun yapmak istiyorum ve sosyalliği de ihmal etmemek gerek derslerimi de iyi tutmak istiyorum (yatay geçiş imkanı için de güzel olur.), 1 dönem de Erasmus istiyorum. Çok şey istiyorum gibi gözüküyor ama genel olarak dolu dolu geçirmek istiyorum yani bunu yapabileceğim bir üniversite seçmek istiyorum sonuç olarak.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran görüntüsü 2023-08-04 201126.png
    Ekran görüntüsü 2023-08-04 201126.png
    71 KB · Görüntüleme: 85
  • Ekran görüntüsü 2023-08-04 201149.png
    Ekran görüntüsü 2023-08-04 201149.png
    65,5 KB · Görüntüleme: 72
  • Ekran görüntüsü 2023-08-04 201217.png
    Ekran görüntüsü 2023-08-04 201217.png
    67,9 KB · Görüntüleme: 77
Teşekkürler hocam tekrardan. Biraz araştırdım kimya-PC çap yapan biri günde 3-3, 5 saat çalışarak, girdiği dersleri saymıyorum, götürdüğünü söylemiş. Onun dışında koç'un imkanları güzel ama ortamı soğuk ve bireysel diye duydum o beni tedirgin ediyor daha çok. Onun dışında Bilkent %50 ücretlerini ailem karşılayabiliyor ama biraz zor oluyor tabii ki ondan dolayı o da beni tedirgin ediyor. Bir de YTÜ var genel olarak ok gözüküyor. Bu 3 seçenek arasında kaldım. Bir de LinkedIn'den mezunların çalıştıkları yerlere baktım bilkent>koç>yıldız diye gözüktü. Ayrıca şu detayı da ekleyeyim üniversite de hem spor konusunda (tenis, eskrim) denemek aktif olmak istiyorum hem de kendimi Unity de geliştirip oyun yapmak istiyorum ve sosyalliği de ihmal etmemek gerek derslerimi de iyi tutmak istiyorum (yatay geçiş imkanı için de güzel olur.), 1 dönem de Erasmus istiyorum. Çok şey istiyorum gibi gözüküyor ama genel olarak dolu dolu geçirmek istiyorum yani bunu yapabileceğim bir üniversite seçmek istiyorum sonuç olarak.
Bence düşündüğün üniversite-bölüm ilişkilerinin hepsi iyi. Fakat olaya sadece üniversite olarak bakıyorsak tabii ki Bilkent ve Koç'un Yıldız'dan daha iyi olduğu bir gerçek. Ancak tüm avantaj dezavantajlarıyla düşünüldüğünde bana Yıldız gayet iyi bir seçenekmiş gibi geliyor ama hayat senin hayatın olduğu için kendi önceliklerine, kendi hayal ettiklerine göre hareket etmen önemli. Zor bir karar. Ek bilgi olarak faydalı bulduğum, incelemenin iyi olacağını düşündüğüm 2 adres paylaşıyorum. 1. Adresin Ytü bilgisayar hakkında güzel bir inceleme olduğunu düşünüyorum. Özellikle 2. adres de 13-14 tane üniversitenin bilgisayar mühendisliği yurt dışı çıkış oranını ve çalıştıkları şirketlerin verilerini derlemiş. İncelemek yararlı olabilir.


 
Son düzenleme:
Bence düşündüğün üniversite-bölüm ilişkilerinin hepsi iyi. Fakat olaya sadece üniversite olarak bakıyorsak tabii ki Bilkent ve koç'un yıldız'dan daha iyi olduğu bir gerçek. Ancak tüm avantaj dezavantajlarıyla düşünüldüğünde bana yıldız gayet iyi bir seçenekmiş gibi geliyor ama hayat senin hayatın olduğu için kendi önceliklerine, kendi hayal ettiklerine göre hareket etmen önemli. Zor bir karar. Ek bilgi olarak faydalı bulduğum, incelemenin iyi olacağını düşündüğüm 2 adres paylaşıyorum. 1. adresin YTÜ bilgisayar hakkında güzel bir inceleme olduğunu düşünüyorum. Özellikle 2. adres de 13-14 tane üniversitenin bilgisayar mühendisliği yurt dışı çıkış oranını ve çalıştıkları şirketlerin verilerini derlemiş. İncelemek yararlı olabilir.



Teşekkürler hocam tekrardan. Attığınız linkleri de inceledim YTÜ'nün avantajlarında İTÜ'ye yatay geçiş avantajının olması :) şu an aklımda bir soru var hocam o da koç'un akademik kadrosu ve onlara ulaşıbilirlik ve onlar sayesinde yurt dışı yüksek lisans avantajı (ki ben düşünmüyorum) dışında ne artısı var ben çok anlayamadım. Koç'un neden daha iyi olduğunu açabilir misin hocam rica etsem? Mesela ben bakıyorum kampüs konusunda YTÜ önde bence, Erasmus konusunda YTÜ önde, eğitim konusunda geride, ortam konusunda YTÜ önde, hayat pahalılığı YTÜ önde, network konusunda daha zenginler olduğu için koç önde diyebiliriz, spor imkanlarında YTÜ'de çoğu şey var ama mesela koçta eskrim takımı var YTÜ'de yok. Büyük ihtimal koç'un mezunları daha iyi yerdedir ama koç'ta birbirine sahip çıkma diye bir şey olmadığından bu bir avantaj olamıyor, YTÜ'de de mezunlar birbirine sahip çıkıyor mu bilmiyorum. Bir de ben işveren olsam koç'dan birisini gördüğümde aklıma ilk önce bursuz mu diye şüpheyle yaklaşırım, acaba işverenler nasıl bakıyordur? Yani kağıt üstünde nedense bana YTÜ daha iyi gözüktü ama birkaç video izledim YTÜ'lülerde hep bir İTÜ özentiliği var imkanlarıyla övünmek yerine İTÜ daha iyi diye içlerinde bir burukluk var diye gördüm oysa YTÜ'nün imkanları kağıt üstünde hocalar hariç (Erasmus, kampüs, spor olanakları, yurtlar, yemekler, rektör) yine İTÜ'den iyi gözüktü (burs ve öğrenci kalitesi İTÜ daha iyi) ama işte öğrenci "mindset"leri (düşünce yapıları) farklı biri gururlu biri buruk. Ben şu an ya YTÜ gidip 2. yıl için İTÜ'ye başvuracağım yatay geçişle (YTÜ gidip Erasmus yaparsam 2. senemde yatay geçiş hakkım yanıyor o yüzden Erasmus yapıp YTÜ'den de mezun olabilirim çünkü İTÜ'de Erasmus çok daha zor gözüküyor.)
Ya da koç kimya (TÜBİTAK 7250 TL burs veriyor temel bilim yazınca) yazarım ne Erasmus yaparım (az göndermişler verilerden bakarak konuşuyorum.) Pahalı bir hayatta ortalama bir ortamda iyi bir eğitimle bir de gereksiz kimya dersleriyle mezun olurum. Sonuç düşüncem: Aklım karışık. (bu düşüncelerim son 1 haftada yaptığım araştırmalardan)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı